Anul fotbalistic 2021
De ani de zile spunem că fotbalul românesc se află în criză
Florin Orban, 06.01.2022, 11:11
De ani de zile spunem că fotbalul românesc se află în criză. Situația durează de atâta vreme încât începem să credem că nivelul actual al performanțelor fotbalului românesc, cel mai scăzut din ultima jumătate de secol, este, de fapt, cel normal. Suporterii așteptau, de la 2021, revenirea echipei naționale în lumea bună a fotbalului și calificarea a măcar unei echipe de club în primăvara europeană 2022. Așteptările le-au fost însă înșelate.
Echipa națională a ratat din nou calificarea la turneul final al Campionatului Mondial. De data aceasta, la cârma echipei s-a aflat antrenorul Mirel Rădoi. Jocul tricolorilor s-a arătat, în cele mai multe meciuri din preliminarii, sărac, blazat și lipsit de imaginație, iar rezultatele au fost pe măsură. Aflată în Grupa J a calificărilor, România a început campania în luna martie, cu o victorie în fața Macedoniei de Nord, cu 3 la 2, obținută la București. A urmat, tot acasă, o înfrângere previzibilă, cu 0 la 1, în fața Germaniei. A venit însă prima catastrofă – 2 la 3 cu Armenia, la Erevan, după ce România condusese cu 2-1. Calificările erau însă abia la început, iar conducerea Federației Române de Fotbal a hotărât să-i mai dea antrenorului Mirel Rădoi încă o șansă.
Tot în finalul lunii martie, la Europenele de fotbal din Ungaria și Slovenia pentru jucători sub 21 de ani, echipa României s-a oprit în faza grupelor. Cu toate acestea, bilanțul jucătorilor antrenați de Adrian Mutu nu a fost deloc rău. Rezultatele obţinute – egal cu Țările de Jos, scor 1 la 1, şi cu Germania, scor 0 la 0, plus o victorie cu Ungaria, scor 2 la 1 – arată că, la nivel de tineret măcar, fotbalul românesc are încă valori.
Anul 2021 rămâne totuși important pentru fotbalul românesc din cauza prezenței la Jocurile Olimpice, după o pauză de aproape 6 decenii. Această performanță a venit după calificarea echipei României, în 2019, în semifinalele Campionatului European destinat jucătorilor sub 21 de ani, găzduit de Italia şi San Marino. În Japonia, în luna iulie, tricolorii au trecut de Honduras cu 1-0, au pierdut cu 0-4 în fața Coreei de Sud și au încheiat egal, 0-0, cu Noua Zeelandă. Au ocupat locul 3 în grupa B, ratând accesul în sferturile de finală.
În toamnă s-au reluat meciurile Naționalei de seniori, cu noi speranțe pentru calificarea la Cupa Mondială din 2022. În septembrie, tricolorii au învins Islanda, în deplasare, cu 2-0, apoi au trecut, cu același scor, de Liechtenstein, pe teren propriu, și au încheiat la egalitate, 0 la 0, jocul disputat la Skopje cu Macedonia de Nord. În urma jocului rezultatelor, mai ales după ce Armenia făcuse 1-1 cu Lichtenstein, România devenea favorită la locul doi în grupă, care ducea spre jocurile de baraj în vederea calificării pentru Qatar.
Au urmat jocurile din octombrie. A fost 1 la 2 cu Germania, la Hamburg, unde jucătorii români au făcut un meci bun. A urmat, la București, succesul cu 1-0 în fața Armeniei. A venit apoi luna noiembrie și jocurile cu Islanda și Liechtenstein, pe care România trebuia să le câștige. Din păcate însă, Naționala condusă de Rădoi a încheiat la egalitate jocul de acasă cu islandezii, scor 0-0, iar victoria cu 2-0 din Liechtenstein nu a mai contat. România a încheiat grupa pe locul 3. A câștigat Germania, iar la baraj a mers Macedonia de Nord.
La nivelul echipelor de club, anul 2021 a confirmat supremația, în plan intern, a echipei CFR Cluj, care și-a trecut în palmares al şaptelea titlu de campioană, după cele din 2008, 2010, 2012, 2018, 2019 şi 2020. Cupa României a fost câștigată de Universitatea Craiova, care s-a impus în fața echipei Astra Giurgiu, la Ploiești, cu 3 la 2, după prelungiri.
În Cupele Europene, cu excepția campioanei, CFR Cluj, formațiile române au fost eliminate, în sezonul 2021 – 2022, încă din preliminarii. Clujenii au ajuns în faza grupelor noii competiții europene Conference League, dar au obținut rezultate sub așteptări, clasându-se pe locul 4, ultimul, în grupa D.