România. Flancul Estic – 16.10.2024
Exercițiu româno-american în Baza militară de la Deveselu
Agenția Media a Armatei, 16.10.2024, 15:09
Timp de două zile, în Baza militară de la Deveselu, sudul României, au fost puse în practică, în cadrul exercițiului SCUTUL 24, scenarii complexe cu care se poate confrunta orice unitate militară. Au acționat, în același perimetru, forțe din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, precum și parteneri americani din cadrul facilității navale care găzduiește sistemul NATO Aegis Ashore de apărare împotriva rachetelor balistice.
În prima zi a fost simulat un atac terorist care a vizat infiltrarea în incinta bazei, forțele de securitate acționând rapid pentru a neutraliza amenințarea și reușind să demonstreze capacitatea lor de a gestiona o situație de criză cu impact devastator. Seria incidentelor simulate a continuat cu un eveniment major care a presupus revărsarea accidentală de substanțe periculoase, în acest caz fiind angrenate echipele specializate în intervenții chimice, cât și personalul medical, toţi reușind să izoleze perimetrul și să acorde primul ajutor victimelor. A fost exersată și situația descoperirii unor dispozitive explozive improvizate în interiorul bazei, de această dată acționând echipele pirotehnice care au gestionat cu mult calm și profesionalism situația din zonă.
Cea de-a doua zi a fost rezervată unui incident simulat de tip MASCAL (Mass Casualty) care a presupus un număr mare de victime rezultate în urma unei explozii. Forțele de ordine, echipajele de prim ajutor și echipele medicale americane și române au pus în practică procedurile standard de operare în astfel de situații, reușind să trieze, să evacueze și să trateze victimele, toate acestea fiind rodul unei coordonări exemplare între părțile implicate în rezolvarea situației critice.
“Provocarea a fost destul de mare pentru că a trebuit să coordonăm toate mijloacele, tot personalul, dificultatea fiind dată de faptul că antrenamentul a avut loc în incinta partenerului american. Totul a fost coordonat astfel încât rezultatul să fie cel așteptat, fără victime și totul să fie evacuat la timp” a precizat locotenent colonelul Gabriel Gușoi, locțiitorul comandantului Bazei 99 Deveselu.
Desfășurat în fiecare an începând cu 2018, exercițiul SCUTUL presupune un antrenament complex menit să pună în aplicare procedurile stabilite într-un cadru interinstituțional pentru asigurarea securității fizice a Bazei militare 99 Deveselu, întărind an de an măsurile de prevenire și reacție în fața unor posibile amenințări sau incidente critice.
Comandamentul Corpului Multinațional Sud-Est din Sibiu are un nou șef de stat major, în persoana generalului de brigadă Constantin Nicolaescu, acesta fiind prezentat zilele trecute, în cadrul unei ceremonii, echipei comandamentului structurii multinaționale.
“Consider că dacă lucrezi și ești concentrat pe ceea ce faci și dacă reușești să formezi și să coagulezi o echipă, lucrurile stau cu totul și cu totul altfel, iar din experiența de până acum cred eu că și următoarea poziție va fi dusă la bun sfârșit cu succes” a declarat generalul de brigadă Constantin Nicolaescu, la finalul celor 4 ani de mandat la comanda Brigăzii Multinaționale Sud-Est din Craiova.
Finalul săptămânii trecute a marcat încheierea exercițiului multinațional SARMIS-OLT 24, care a reunit peste 2.000 de militari din 11 țări și personal din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului de Telecomunicații Speciale. Pe parcursul celor 12 zile s-a urmărit antrenarea și perfecționarea abilităților de a acționa într-un cadru multinațional și interinstituțional, cu accent pe interoperabilitate și cooperare între structurile participante.
Teodora Mazere