Priorități ale tinerilor din România
Tinerii români au ca priorităţi locul de muncă, locuinţa şi accesul la educaţie. Plecarea lor în străinătate este un deziderat.
Lica Manolache, 14.08.2024, 11:55
În fiecare an pe 12 august, în lume este marcată Ziua Internațională a Tineretului. Prilej pentru a fi sărbătorit potențialul tinerilor ca parteneri în societate, dar și pentru a fi aduse în atenția comunității problemele cu care aceștia se confruntă. În România, la comanda Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) a realizat un barometru de opinie privind situaţia tineretului şi aşteptările sale.
Iată câteva din concluziile cercetării. Tinerii români doresc să fie sprijiniţi în ceea ce priveşte piaţa muncii, locuinţele şi accesul la educaţie, precum şi pentru orientarea şi consilierea în carieră. Pentru ei, veniturile mari şi siguranţa locului de muncă sunt aspectele cele mai importante, probabil – cred sociologii – şi din cauza incertitudinilor de care este marcat actualul context economic. Or, potrivit CURS, accesul la un loc de muncă rămâne, în continuare, bariera principală în calea independenţei tinerilor.
Referitor la calitatea vieţii, situaţia actuală este apreciată de către tineri drept problematică, la aceasta contribuind, probabil, contextul mai larg, marcat de pandemie, război şi inflaţie. „Există o legătură cauzală între locul de muncă și venituri, pe de o parte, și locuinţă şi întemeierea unei familii, pe de alta. De aceea, lipsa stabilităţii locului de muncă şi dificultatea accesului la o locuinţă constituie obstacole majore pentru întemeierea unei familii de către tineri”, conform barometrului.
Deşi nemulţumiţi de modul cum şcoala îi pregăteşte pentru viaţă, tinerii recunosc contribuţia esenţială a educaţiei la succesul în viaţă. În privinţa participării civice, ei simt în mare măsură că puterea lor de a influenţa deciziile publice este scăzută, de unde şi interesul scăzut de a se implica în viața societății. La capitolul mobilitate şi emigraţie, barometrul relevă că plecarea în străinătate constituie, în continuare, un deziderat pentru mulţi tineri din România.
Țara are tineri pregătiţi şi de calitate care trebuie să îndrăznească şi să fie hotărâți pentru a-şi atinge ţelurile – spune, însă, ministrul Tineretului şi Familiei, Natalia Intotero. „E foarte important să îndrăzniţi şi acesta este mesajul meu care vreau să ajungă la fiecare tânăr din această ţară. Ca tânăr, când îndrăzneşti, eşti determinat și îţi urmăreşti cu multă muncă visul, acesta poate să se îndeplinească” îi încurajează ministrul Natalia Intotero pe tineri, pe care îi asigură că vocea lor este auzită.
Totodată, oficialul i-a prezentat pe reprezentanţii României pentru perioada 2024-2025, din partea tinerilor, la Organizaţia Naţiunilor Unite – aceștia sunt Alexian-Arthur Stark şi Patricia-Alexandra Nae. Programul Delegat de Tineret la ONU a fost inaugurat în România în 2006 și este coordonat de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi Ministerul Afacerilor Externe.