Prezența la vot din România și diaspora, urmărită live pe Internet
Eugen Cojocariu, 10.12.2016, 22:21
GovITHub a anunțat lansarea platformei online Hartă Prezență Vot – Alegeri Parlamentare 2016, disponibilă la adresa http://radar.ithub.gov.ro/ și accesibilă în condiții optime în vizualizare tip desktop, site destinat monitorizării în timp real a prezenței la vot în cadrul alegerilor parlamentare din 11 decembrie.
Ce oferă platforma online Hartă Prezență Vot – Alegeri Parlamentare 2016?
Site-ul oferă date în timp real privind prezența la vot atât din secțiile de votare de pe teritoriul României, cât și cele din afara țării.
Realizată în colaborare cu Biroul Electoral Central, platforma de vizualizare în timp real a datelor asociate alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie oferă acces liber 24/7 la informații actualizate o data la fiecare 5 minute pe perioada alegerilor, privind: prezența la vot pentru fiecare județ al României, prezența la vot înregistrată în unitățile administrativ teritoriale, prezența la secțiile de vot din întreaga țară, prezența la vot a românilor din diaspora, la nivel de țară, prezența la vot în secțiile din afara României, gradul de ocupare înregistrat în rândul diasporei.
Imediat după alegerile parlamentare, platforma va oferi informații despre prezența totala la vot din ziua alegerilor și poate contribui ulterior, la verificarea informațiilor de pe teren și transparentizarea procesului electoral. Ulterior, aplicația va integra și alte seturi de date care pot fi obținute din surse oficiale de la alte instituții ale statului. Întrucât acest proiect depinde în principal de datele care pot fi agregate și prezentate vizual, GovITHub se concentrează foarte mult pe colaborarea cu instituții ale statului care au date oficiale și actualizate de interes public.
Ce este GovITHub?
Programul guvernamental GovITHub reunește specialiști din domeniul IT cu scopul comun de a îmbunătăți infrastructura informatică a instituțiilor publice. Echipa GovITHub este reprezentată de 20 de bursieri care lucrează în regim full time la Guvern, o echipă de 279 de voluntari care lucrează de la distanță și o comunitate de peste 1,000 de membri care sprijină în mod activ activitatea GovITHub.