Jurnal românesc – 9.12.2013
2013 este ultimul an în care unele state UE pot mentine restrictiile pentru muncitorii români si bulgari. Sunt 9 tări din Europa care vor fi obligate, de la 1 ianuarie, să renunte la toate restrictiile: Austria, Belgia, Franta, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda si Spania. Cele mai mari salarii minime din UE le oferă Luxemburg, Belgia şi Olanda. În Luxemburg, salariul minim este de 1870 de euro iar sectoarele în care se acordă permise de muncă în conformitate cu o procedură minimală şi simplificată sunt: agricultură, hotelier, viticultură. În Belgia, angajatorii sunt obligaţi să plătească minim 1.500 de euro fiecărui angajat, iar cei din Olanda oferă aproape aceeasi sumă, însă sunt mai exigenţi la restricţiile de limbă, ca şi cei din Franţa.
Mihai Pelin, 09.12.2013, 12:13
Creşterea preţurilor este principala sursă de stres pentru români şi ea surclasează creditele, scăderea veniturilor, viaţa de familie sau sănătatea, potrivit unui studiu Daedalus Millward Brown. Aproape 64% din români spun că sunt stresaţi, peste media din regiune, de 60,5%. Nivelul de stres din România este mai mare decât în Cehia (43,6%) şi Slovacia (50,6%), dar mai redus decât în Serbia (68,6%), Croaţia (68,3%) sau Turcia, se arată în raport. Studiul a identificat cauzele principale ale stresului la nivelul întregii regiuni: starea economiei, creditele, creşterea preţurilor, scăderea veniturilor personale şi slujba curentă. Alte surse de stres la români sunt scăderea veniturilor personale, slujba actuală şi lipsa timpului pentru viaţa personală.
Curtea Constituţională din Republica Moldova (ex-sovietică, majoritar românofonă) a recunoscut limba română drept limbă oficială. Instanţa supremă de la Chişinău a decis că sintagma „limba română” echivalează cu „limba moldovenească”, din Articolul 13 al Constituţiei. Conform Constituţiei Rep.Moldova, adoptată în 1994, limba oficială de stat este limba moldovenească. Acest lucru este contrazis de Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova fata de Uniunea Sovietica, din anul 1991, în care se face referire la limba română. Curtea Constitutionala a stabilit ca, în cazul unor divergenţe, Declaraţia de Independenţă prevalează. Reamintim că fosta republica sovietica a parafat, pe 29 noiembrie, la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Acordurile de asociere şi de liber schimb cu UE.
Deşi sunt cetăţeni europeni, mulţi dintre români doresc să obţină o altă cetăţenie de pe continent. Paradoxal sau nu, românii sunt europenii care au solicitat şi au primit cele mai multe cetăţenii ale unui alt stat din blocul comunitar, conform datelor Biroului European de Statistică. Este vorba despre 26.000 de români. Mai mult, numărul românilor care au primit cetăţenia unui stat UE a crescut cu 72% în 2011, faţă de 2010.
Transportatorii de mărfuri din Italia se află, de luni, într-o grevă naţională, care ar putea dura până vineri. Sunt prevăzute inclusiv demonstraţii de stradă, în marile oraşe, cu blocarea traficului, inclusiv la frontiere. Protestul a fost generat de refuzul autorităţilor de a înapoia accizele pentru carburanţi, incertitudinile provocate de reducerea costurilor forţei de muncă şi concurenţa neloială a transportatorilor străini. Si tranportatorii romani de mărfuri au intrat, luni, în grevă pe o perioadă nedeterminată în semn de protest faţă de majorarea accizei la combustibili cu 7 eurocenţi.