Jurnal românesc – 14.01.2025
Ca în fiecare an pe 15 ianuarie, în România va fi marcată, miercuri, Ziua Culturii Naţionale.
Leyla Cheamil, 14.01.2025, 11:22
Ca în fiecare an pe 15 ianuarie, în România va fi marcată, miercuri, Ziua Culturii Naţionale. Aceasta e sărbătorită, de asemenea, în Republica Moldova majoritar românofonă, precum şi în diaspora, în contextul împlinirii, anul acesta, a 175 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, considerat cel mai mare poet român. ICR Londra celebrează, pe 15 ianurie, Ziua Culturii Naționale printr-un eveniment de excepție care prezintă Bucureștiul istoric, cu accent pe perioada interbelică, prin intermediul muzicii și al imaginilor de arhivă. Evenimentul este oferit în parteneriat cu Muzeul Municipiului București și susținut de Ambasada României și Consulatul General al României la Londra.
În Galeria „Constantin Brâncuși” a Institutului Cultural Român de la Londra se va deschide expoziția intitulată „București: hărți în mișcare”, o selecție de imagini care au fost atent alese din Arhiva Muzeului Municipiului București. Seara dedicată celebrării Zilei Culturii Naționale va debuta cu o introducere susținută de dr. Adrian Majuru care va vorbi despre istoria capitalei României și despre oamenii care au contribuit la conturarea viitorului acesteia. Cu aceeași ocazie, în Sala „Enescu”, va avea loc un concert de muzică românească interbelică, creat special pentru acest eveniment și prezentând piese cunoscute ale lui Jean Moscopol, Sergiu Malagamba, Ionel Fernic, Henry Mălineanu și Elly Roman.
Ministerul de Externe de la Bucuresti a anunţat că activitatea consulară se reia la Consulatul General al României la Los Angeles. Vineri, autorităţile americane solicitaseră evacuarea clădirii Consulatului României, în contextul incendiilor puternice care au afectat cu precădere Comitatul Los Angeles. Potrivit unui comunicat al MAE, autorităţile locale americane au informat reprezentanţii Consulatului Romaniei că zona în care se află clădirea este în siguranţă, cu menţiunea că nu sunt excluse noi avertismente de evacuare, în cazul în care situaţia o va impune. Potrivit datelor furnizate de autorităţile americane, calitatea aerului din Los Angeles este scăzută, din cauza fumului degajat de incendiile de proporţii.
“Riscul apariţiei de noi focare de incendiu rămâne crescut’, se arată în comunicat. MAE recomandă cetăţenilor români care se află sau intenţionează să călătorească în nord-vestul ariei metropolitane Los Angeles, să respecte instrucţiunile autorităţilor, iar în situaţia în care se află în pericol iminent, să apeleze numărul unic de urgenţă 911. Cetăţenii români pot solicita, de asemenea, informaţii şi asistenţă consulară la Consulatul General al României la Los Angeles.
Miniștrii Transporturilor din Republica Moldova, România, Ucraina și reprezentanții UE și SUA, s-au întrunit, luni, la Chișinău, pentru a discuta despre colaborarea în zona Dunării și dezvoltarea căilor de transport al mărfurilor în contextul războiului rus asupra Ucrainei, transmite Radio Chișinău. Ministrul român al Transporturilor, Sorin Grindeanu, a apreciat colaborarea dintre România, Republica Moldova și Ucraina. „Am reușit să tranzităm România la un nivel record, la aproximativ 70 de milioane de tone de bunuri din Ucraina în România de la începutul războiului”, a spus Sorin Grindeanu.
La rândul său, asistentul Secretarului de stat pentru afaceri europene și eurasiatice al SUA, James O’Brien, a apreciat că această colaborare este doar începutul unui proces de interconectare a acestor trei țări. „Există oferte atât din partea Uniunii Europene, cât și din partea Statelor Unite, pentru a contribui la dezvoltarea acestei capacități într-un mod care va crea oportunități economice pentru cetățenii din Ucraina, Moldova și România și de care vor beneficia afacerile tuturor celor care vin să participe la procesul pe care l-am început astăzi”, a declarat James O’Brien.
Până pe 28 februarie, în capitala Poloniei, poate fi vizitată expoziția de fotografie în aer liber, pregătită de Institutul Cultural Român de la Varșovia, care evocă manifestațiile de stradă din aceste două principale orașe protagoniste ale evenimentelor anticomuniste din 1989 – București și Timișoara. Fotografiile din arhiva Agenției de Presă Agerpres punctează momentele importante din perioada 17-27 decembrie 1989, dar și reacția manifestanților la evoluția evenimentelor, inclusiv euforia de după căderea comunismului. Proiectul este înscris în programul Sezonului Cultural România-Polonia 2024-2025 și marchează împlinirea a 35 de ani de la dramaticele evenimente ale anului 1989 în România, când Revoluția din decembrie a pus capăt celor peste patru decenii de dictatură comunistă.