Jurnal românesc – 5.03.2015
Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, a discutat despre situatia comunităţii româneşti din Israel cu ambasadorul acestui stat la Bucureşti, Dan Ben-Eliezer. Potrivit unui comunicat al MAE, cei doi au apreciat că membrii comunităţii israelienilor originari din România sunt ataşaţi în continuare de valorile culturale ale ţării de origine şi reprezintă un model pentru consolidarea profilului identitar românesc. De asemenea, ministrul delegat a declarat că această comunitate constituie o punte de legătură suplimentară în dialogul bilateral. La rându-i, diplomatul israelian a amintit de importanţa colaborării cu elitele de peste hotare pentru întărirea relaţiilor cu ţara de origine.
Florentin Căpitănescu, 05.03.2015, 12:00
Vicepreşedintele Comisiei pentru românii din diaspora a Camera Deputaţilor, Mircea Dolha, a declarat că românii din Spania reclamă faptul că atunci când primesc cetăţenia ţării iberice sunt obligaţi să renunţe la cea română. El a promis că membrii Comisiei pentru românii din diaspora vor discuta pe această temă cu parlamentarii de la Madrid, în condiţiile în care Spania nu acceptă dubla cetăţenie. Dolha a mai spus că o altă problemă a românilor din Spania este că, deşi sunt rezidenţi şi au drept de vot, foarte puţini s-au înscris pe listele electorale. Aceasta, în conditiile în care 2015 este un bogat an electoral în Spania, cu patru tipuri de alegeri.
Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a început transmiterea titlurilor de plată pentru prima tranşă a despăgubirilor acordate pentru regiunile Cadrilater, Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa. Potrivit instituţiei, titlurile de plată vor fi onorate în cel mult 180 de zile de la emiterea acestora de către Ministerul Finanţelor Publice, prin unităţile CEC Bank. Plata despăgubirilor stabilite se face în ordinea cronologică a emiterii documentelor aferente, în tranşe anuale egale, pe o perioadă de 5 ani O tranşă nu poate fi mai mică de 20 de mii de lei, precizează ANRP.
Majoritatea românilor nu cred că în ţară pot apărea ameninţări teroriste, aşa cum s-a întâmplat în Franţa, Belgia, Marea Britanie sau Spania, potrivit unui studiu publicat miercuri. Astfel, 20% cred în mare măsură în apariţia unor ameninţări teroriste importante, în oarecare măsură – 27%, iar în mică măsură – 43%. În schimb, într-un procent ceva mai mare, românii cred în posibilitatea unui atac terorist la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Există o corelaţie între nivelul de educaţie şi percepţia ameninţărilor unor atacuri teroriste: pe măsură ce creşte nivelul de educaţie, creşte şi procentul celor care declară că ameninţările teroriste pot apărea în mică măsură în România, arată studiul. De asemenea, aproape 70% dintre cei chestionaţi au declarat că nu sunt de acord sau sunt de acord doar într-o mică măsură cu diminuarea unor drepturi şi libertăţi individuale, între care caracterul privat al convorbirilor telefonice şi al comunicaţiilor pe Internet. Studiul a fost făcut de TNS CSOP, în perioada 27 ianuarie – 3 februarie.