Jurnal Românesc – 31.10.2022
Sorin Iordan, 31.10.2022, 10:49
Aproape 10 milioane de români au primit mesaje de avertizare de la autorităţile din România atunci când au ajuns în state în care vieţile sau integritatea fizică le-ar fi putut fi puse în pericol, în cei 10 ani de la inaugurarea sistemului de alerte prin SMS al Ministerului Afacerilor Externe, a afirmat vicepreşedintele Senatului, Robert Cazanciuc. El a amintit că totul a început de la cazul unui român recuperat dintr-o zonă controlată de grupări paramilitare din jungla sud-americană, printr-un efort uriaş depus de trei state europene.
„De la începutul anului 2012 şi până în septembrie 2022 au fost transmise aproape 9.750.000 de mesaje text de avertizare cu privire la perspectiva înrăutăţirii sau agravării condiţiilor de securitate, sociale sau incidente cu potenţial vătămător din 116 state, proiectul debutând cu un număr de 29 de state”, a spus Cazanciuc.
Acesta a explicat că datele provin dintr-un răspuns transmis de Ministerul de Externe la o interpelare privind stadiul proiectului „Călătoreşte în siguranţă! Un SMS îţi poate salva viaţa!”. Vicepreşedintele Senatului a povestit că între beneficiarii acestui sistem se numără şi ambasadorul Olandei la Bucureşti, care, aflat în concediu într-o ţară africană, a primit o astfel de informare, iar la întoarcerea în România a solicitat ca o echipă consulară de la Haga să fie primită pentru a vedea cum funcţionează sistemul de avertizare din România.
Parohia Ortodoxă Romană „Sfânta Muceniță Pelaghia” din orăşelul italian Montecatini Terme desfăşoară un proiect de renovare a şcolii „Sfântul Iacob” din localitatea montană San Quirico – Pescia din Toscana, scrie revista Rotalianul. Scopul este transformarea acestui vechi edificiu într-un spaţiu în care se vor desfăşura activităţi sociale, culturale, educative, civice şi religioase dedicate copiilor, tinerilor şi deopotrivă adulţilor. Reprezentanţii bisericii au lansat un apel către membrii comunităţii româneşti din regiune pentru a ajuta cu donaţii de bani sau cu materiale de construcţii, mobilier, rechizite şcolare sau aparatură electronică. Circa 84.000 de români trăiau în Toscana la finele anului trecut, potrivit Ambasadei României la Roma.
Asociația „Basarabia” a românilor din regiunea ucraineană Odesa a solicitat Primăriei oraşului Odesa redenumirea unei străzi din centrul istoric în cinstea poetului național al românilor Mihai Eminescu. Agenţia BucPress scrie că, în aşteptarea unei decizii a municipalităţii, reprezentanţii asociaţiei îi invită pe etnicii români din regiune să susțină inițiativa inclusiv prin trimiterea de scrisori către primăria orașului și comisia istorico-toponimică, cea care va dezbate această propunere.
„N-ar strica nici scrisori de sprijin oficiale și de prin România și Republica Moldova”, a spus preşedintele organizaţiei, Anatol Popescu. Asociaţia „Basarabia” este o organizație neguvernamentală şi nonprofit, care reprezintă interesele comunității românești din sudul Basarabiei, membru-fondator al Consililului Național al Românilor din Ucraina. Cererea acesteia vine în contextul în care în ţara vecină o serie de primării au inițiat redenumirea străzilor și revenirea la denumirile istorice, în cadrul unei campanii de derusificare începută după invazia Ucrainei de către Rusia.
Proiectul cinematografic de lungmetraj „Monarh” face parte din cele opt selectate să participe la European Genre Forum, un amplu program de formare pentru profesioniștii emergenți din domeniul filmului. Echipa românească, alcătuită din regizorul Dan Radu Mihai şi producătorul Livia Rădulescu, participă la atelierele „Producing Lab”, ce are loc până pe 2 noiembrie în cadrul Imagine Film Festial din Amsterdam și „Marketing and Packaging Lab”, care se va desfăşura în perioada 21- 23 noiembrie la Black Nights Film Festival din Tallinn.
„Monarh” are formatul unui basm postmodern şi se înscrie în categoria comediei science-fiction. Dan Radu Mihai este scriitor și regizor cu o vastă experiență în domeniul publicității. A regizat mai multe scurtmetraje și reclame, iar creaţiile sale au fost selectate în peste 20 de festivaluri internaționale de profil. Livia Rădulescu a intrat în producția de film în 2016. De atunci, a lucrat ca producător independent, în proiecte precum „Balaur” de Octav Chelaru sau „The Story of a Summer Lover”, regizat de Paul Negoescu. A co-fondat FILM+, un atelier regional destinat regizorilor emergenți, şi este implicată în organizarea festivalului One World Romania.