Jurnal românesc – 31.07.2024
Aproximativ 66% dintre cetățenii Republicii Moldova ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeană la referendumul din 20 octombrie, iar 34 la sută – împotrivă, arată datele unui sondaj de opinie realizat la comanda Institutului pentru Politici și Reforme Europene.
Leyla Cheamil, 31.07.2024, 11:15
Institutul Cultural Român a anunțat lansarea concursului „Eu și România”, dedicat copiilor din comunitățile românești de peste hotare – comunități istorice și țări unde limba română nu este limbă de stat. Concursul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani, invitați să exerseze limba română prin eseuri, povești și compuneri având ca temă relația lor cu România. Proiectul presupune premierea celor mai bune lucrări pe tema „Limba română este patria meaˮ, având ca reper cuvintele marelui poet Nichita Stănescu: „a vorbi despre limba română este ca o duminică. Frumusețea lucrurilor concrete nu poate fi decât exprimată în limba română. … O patrie fără nume nu este o patrie. Limba română este patria mea.”
Scopul concursului „Eu și România” este să consolideze conștiința artistică și identitatea tinerilor români și a îndrumătorilor lor și să încurajeze activități similare în comunitățile istorice și în diaspora. De asemenea, proiectul își propune să întărească legătura emoțională a participanților cu țara lor de origine. Participanții trebuie să aibă reședința în străinătate și să transmită textele pe e-mail, până pe 10 august, la adresa de e-mail eusiromania@icr.ro, alături de documentele solicitate în regulament. Rezultatele vor fi afișate pe site-ul ICR în data de 31 august, de Ziua Limbii Române.
Până pe 30 august, la sediul ICR Lisabona poate fi vizitată expoziția „Tradiția satului românescˮ. Expoziția reunește 100 de piese reprezentative ale universului rural românesc din provinciile istorice Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Moldova și Transilvania. Sunt prezentate țesături (ștergare, scoarțe, fețe de masă sau de pernă, așternuturi de pat), obiecte din ceramică (taiere, blide, cancee, ulcioare, figurine antropomorfe), precum și obiecte din lemn, cu valoare decorativă, ceremonială sau aparținând industriei casnice textile cum ar fi linguri, căuce, obiecte de cult, furci de tors. ICR notează că, în trecut, toate aceste obiecte făceau parte din locuința tradițională românească, fiind destinate decorării interiorului țărănesc sau folosite cu prilejul unor evenimente importante din viața familiei. De asemenea, expoziția promovează arta cămășii cu altiță și a ceramicii de Horezu, elemente incluse de UNESCO pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii.
ICR Beijing sprijină participarea Corului Național de Copii „Allegretto” într-un turneu amplu în China, în perioada 21 iulie-2 august. Turneul cuprinde patru concerte în cadrul Festivalului Internațional de Artă și Cultură pentru Copii de la Tianjin și alte reprezentații în trei dintre cele mai spectaculoase săli de concerte din capitala Chinei.
Programul concertelor include un repertoriu de 90 de minute, 29 de piese interpretate în 10 limbi străine, printre care „On écrit Sur Les Murs” și „We Are the World”. Fondat în 1974, Corul Național de Copii „Allegretto” este format din membri cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani, provenind din București și alte orașe din România. Sub îndrumarea domnului Gherasim Radu Chiriță și prin efortul Dumitricăi Popescu și al mai multor generații, corul de copii se bucură de un succes deosebit pe scenele din România și din întreaga lume, interpretând melodii în 24 de limbi.
Corul a participat la numeroase concursuri și festivaluri, obținând peste 60 de premii, medalii de aur, premii pentru cea mai bună interpretare, premii I și alte distincții. Spectacolele corului au fost difuzate de postul britanic BBC, precum și de televiziunile naționale din Maroc, Iordania și Letonia.