Jurnal românesc – 31.05.2024
Ministerul de Externe de la Bucureşti derulează mai multe campanii de informare şi alertare a cetăţenilor români care călătoresc în străinătate privind situaţiile de urgenţă.
Sorin Iordan, 31.05.2024, 11:00
MAE arată că, pe lângă site-ul instituţiei şi conturile de pe canale de social media, are un sistem automat de alertă prin SMS. Astfel, români sau utilizatorii telefoanelor cu cartele româneşti care se deplasează în anumite regiuni, pe care Ministerul le are în evidenţă ca zone cu un potenţial de risc, primesc automat un mesaj pe telefon, prin intermediul căruia sunt trimise coordonatele Ambasadei României sau Consulatului General competent pentru zona respectivă. Centrala de la Bucureşti mai arată că pe site-ul fiecărei ambasade sau consulat general există un telefon de urgenţă care este redirecţionat într-un call-center global, ce funcţionează non-stop.
915 secţii de votare vor fi organizate în străinătate pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie. Numărul secţiilor înfiinţate a crescut cu 80 faţă de scrutinul prezidenţial din 2020, cu 167 comparativ cu alegerile parlamentare din acelaşi an şi cu 474 faţă de alegerile europarlamentare din 2019. Cele mai multe secţii organizate de Ministerul român de Externe prin misiunile diplomatice şi oficiile consulare se vor afla în Italia, ţara cu cea numeroasă comunitate de cetăţeni români.
Astfel, 150 de secţii de vot îi vor aştepta pe cei peste 1.100.000 de români care trăiesc în peninsulă, dublu faţă de ultimele alegeri, a spus ambasadorul României la Roma, Gabriela Dancău. Ea a arătat că pentru scrutinul din 9 iunie secţiile de votare au fost organizate în alte locuri decât misiunea diplomatică de la Roma, oficiile consulare şi institutele culturale. Propunerile de înfiinţare au ţinut cont de cifrele prezenţei la vot de la procesele electorale anterioare şi statistica dinamicii prezenţei cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate şi localităţile unde, în mod tradiţional au fost organizate secţii de votare la scrutinele anterioare.
Diplomatul a precizat că o hartă interactivă cu cele 150 de secţii de votare este disponibilă pe site-ul Ambasadei şi pe paginile de Facebook ale misiunii diplomatice şi oficiilor consulare din Italia. Potrivit acesteia, cele mai multe secţii se află în regiunile Lazio, Piemonte şi Lombardia.
Specialiştii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale au instruit până în prezent 6.600 de preşedinţi şi membri-operatori de calculator ai secţiilor de votare din diaspora, a anunţat coordonatorul acestor activităţi din cadrul STS, colonelul Laurenţiu Ilinca. Potrivit acestuia, instruirea personalului din străinătate se face prin sistem de videoconferinţă.
El a spus că tabletele, aplicaţiile şi sistemele informatice de monitorizare a prezenţei la vot au implementate măsurile de securitate cibernetică necesare pentru asigurarea securităţii şi confidenţialităţii votului. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a distribuit peste 29.500 de tablete, din care 6.200 în străinătate.
Colonelul Ilinca a precizat că Centrul de intervenţie tehnică are pregătite tablete de rezervă pentru a putea înlocui echipamentele în caz de necesitate. STS mai trasmite că aplicaţiile şi sistemele informatice vor fi operaţionalizate începând din 8 iunie, de la ora 22.00, atunci când începe votul în Noua Zeelandă. Datele privind prezenţa la vot şi procesele verbale încheiate la finalul votului vor fi afişate în timp real şi disponibile publicului pe site-ul prezenta.roaep.ro.
România este prezentă cu un stand naţional şi 20 de evenimente literare la a 83-a ediţie a Târgului de Carte de la Madrid, care se desfăşoară în perioada 31 mai – 16 iunie. A 13-a participare a României la această manifestare este organizată de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii şi ICR Madrid, cu sprijinul Ministerului Culturii şi al Ambasadei României în Spania. La standul României sunt prezentate numeroase volume semnate de autori români traduse în limba spaniolă în ultimii ani, precum şi o selecţie diversă de titluri în limba română. Protagoniştii evenimentelor româneşti sunt autorii Gabriela Adameşteanu, Eugen Barz, Aura Christi, Nichita Danilov, Cristian Fulaş, Miguel Gane, Stejărel Olaru, Andreea Răsuceanu, Radu Paraschivescu, Radmila Popovici şi Corina Sabău, jurnalist la Radio România Internaţional. Programul României cuprinde prezentări de carte, recitaluri, dezbateri, mese rotunde, ateliere pentru copii şi sesiuni de autografe. La Târgul de Carte de la Madrid îşi prezintă oferta editorială 359 de expozanţi. Peste 3 milioane de vizitatori sunt aşteptaţi să ia parte la cele peste 300 de evenimente pregătite de organizatori.