Jurnal românesc – 31.03.2025
Românii, la fel ca ceilalţi europeni, au nevoie, începând din 2 aprilie, de o autorizaţie obligatorie de călătorie, dacă vor să ajungă în Marea Britanie.

Daniela Budu, 31.03.2025, 11:30
Românii, la fel ca ceilalţi europeni, au nevoie, începând din 2 aprilie, de o autorizaţie obligatorie de călătorie, dacă vor să ajungă în Marea Britanie. Documentul costă 10 lire sterline, care pot fi achitate online şi este valabil doi ani. Toţi călătorii, inclusiv copiii, vor avea nevoie de această autorizaţie electronică de călătorie atât pentru şederi pe termen scurt, cât şi pentru tranzit prin Regatul Unit, de exemplu la schimbarea avionului. Pentru a obține documentul, europenii trebuie să nu aibă cazier judiciar şi să nu fi comis, în trecut, încălcări ale legislaţiei privind imigraţia în Regatul Unit sau în altă parte. Guvernul britanic a impus această măsură ca să reducă imigraţia ilegală şi să întărească securitatea la frontiere.
Aproape 2,7 milioane de pensionari români cu venituri de până la 2.574 de lei (aproape 520 de euro) vor primi, în aprilie, jumătate din ajutorul financiar de 800 de lei (circa 160 de euro) stabilit de guvernul de la Bucureşti pentru acest an. Nivelul maxim al pensiei luat în calcul pentru acordarea sprijinului reprezintă echivalentul salariului minim net pe economie. Tranşa a doua va fi acordată în decembrie. Sprijinul se adresează atât pensionarilor români cu domiciliul în ţară, cât și celor cu domiciliul în străinătate. În cazul persoanelor ale căror drepturi de pensie se stabilesc după data de 1 aprilie, ajutorul financiar se acordă în decembrie şi va fi în cuantum de 400 de lei. De acest ajutor vor beneficia 86.000 de pensionari români care locuiesc în străinătate.
Ministerul român de Externe a emis atenţionări privind focarele de febră aftoasă confirmate în Ungaria, Cehia şi Slovacia. Autorităţile amintesc că este interzis traficul camioanelor care transportă oi şi capre din Ungaria în România. De asemenea, sunt interzise colectarea şi tranzitul laptelui, materie primă pentru care nu se poate dovedi că provine de la animale testate negativ pentru febra aftoasă în ultimele 24 de ore. În Cehia, transporturile de animale sau materii prime provenite de la acestea trebuie să tranziteze anumite puncte de frontieră. Şi în Slovacia au fost impuse restricţii, între care controale obligatorii asupra tuturor autovehiculelor care vin din Ungaria, permiterea tranzitării doar prin anumite puncte de frontieră şi instalarea de echipamente de dezinfecţie.
Galeria Gaep participă între 4 și 6 aprilie, cu sprijinul Institutului Cultural Român, la târgul internațional de artă „miart 2025”, cu o prezentare ce aduce laolaltă două heliografii noi de Răzvan Anton, alături de asamblaje de Théo Massoulier, picturi de Cătălin Pîslaru și noi ediții de fotografii de Mihai Plătică. Potrivit ICR, un fir comun al acestor practici este dorința artiștilor de a împinge granițele mediilor cu care lucrează fie prin dezvoltarea unor forme hibride, fie prin alăturarea de materiale industriale unora tradiționale. Cea de-a 29-a ediție a evenimentului de la Milano va reuni 179 de galerii din 31 de țări. Aceasta este a șaptea participare Gaep la „miart”.
În Mica Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia se desfăşoară, până pe 7 aprilie, expoziţia de ilustraţii „La vita è bella” a Asociaţiei Clubul Ilustratorilor. Vernisajul a avut loc sâmbătă. Expoziţia cuprinde ilustraţii, iar ilustraţiile sunt poveşti în imagini. Potrivit Asociaţiei, poveştile ne modelează felul de a fi şi, fie că suntem conştienţi sau nu, fiecare trăieşte într-o poveste pe care şi-o spune el însuşi. Titlul expoziţiei „La vita è bella” face trimitere la celebrul film italian cu acelaşi nume, preluându-i conceptul şi exprimându-l cu mijloace vizuale simple, plastice. Preia ideea că poveştile şi inventarul copilăriei te ajută să supravieţuieşti sufleteşte, te ajută să discerni esenţialul într-o lume ce poate părea neplăcută – mai precizează organizatorii.