Jurnal românesc – 30.10.2015
România Internațional, 30.10.2015, 11:58
Magistraţii români au confirmat, vineri, cererea Parchetului General de redeschidere a urmăririi penale împotriva fostului preşedinte Traian Băsescu pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în dosarul răpirii jurnaliştilor români în Irak. Instanţa a constatat ca rămasă fără obiect cererea de redeschidere a urmăririi penale faţă de Vasile Blaga, ministrul de Interne la acea vreme. Dosarul a fost deschis după ce fostul lider PRM, Corneliu Vadim Tudor, a depus o plângere penală la Parchetul General în care îi acuza pe Traian Băsescu şi pe Vasile Blaga că şi-au însuşit o parte din răscumpărarea plătită de statul român pentru eliberarea celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak în 2005. În plângerea penală depusă la Parchet, Vadim Tudor aducea ca argumente afirmaţiile făcute într-o carte de fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu, şi anume că din suma plătită de statul român pentru eliberarea jurnaliştilor ar fi dispărut 4 milioane de euro. Potrivit lui Nastasiu, autorităţile de la Bucureşti ar fi trimis la Bagdad, prin intermediul Serviciului de Informatii Externe şi cu implicarea lui Traian Băsescu, aproximativ 12 – 13 milioane de euro, însă răpitorii ar fi primit doar 9 milioane de euro. El îl acuza pe Traian Băsescu de faptul că a clasificat pentru 50 de ani documentele despre negocierile din Irak şi suma reală plătită răpitorilor. Fostul preşedinte neagă ferm acuzaţiile.
Rata şomajului s-a situat, în septembrie, la 6,8%, nivel identic cu cel din luna precedentă, dar în creştere cu 0,1% faţă de cel înregistrat în luna septembrie 2014, arată datele Institutului Naţional de Statistică publicate vineri. Potrivit sursei citate, rata şomajului pentru bărbaţi este de 7,9%, cu 2,5 puncte procentuale mai mare decât cea a femeilor. Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 5,7% pentru luna septembrie 2015. Datele INS relevă că numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezintă 77,1% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna septembrie 2015.
Fostul şef al Securităţii din timpul evenimentelor din decembrie 1989, generalul Iulian Vlad, a făcut, joi, primele declaraţii publice, după 26 de ani, în legătură cu împrejurările în care a fost răsturnat regimul comunist. El a participat la o Conferinţă cu tema «1989 – Adevăr şi manipulare», organizată de Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu..Vlad a spus ca el şi generalul Stefan Guşe, şeful Statului Major al Armatei, nu au fost cooptaţi în ceea ce s-a numit „Cupola”, adică Consiliul Frontului Salvarii Nationale (CFSN), pentru că nu faceau parte din aceeaşi grupare, scrie Adevarul. Iulian Vlad (84 de ani) a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru evenimentele din decembrie 1989, din care a executat patru ani la Penitenciarul Jilava.
.
Averile celor mai înstăriţi 300 de români se încadrează între 16 milioane de euro si 1,5 miliarde de euro, potrivit celei de-a XIV-a ediţii a „Top 300 Capital”, lansată joi. Pentru al doilea an consecutiv Ion Tiriac ocupă primul loc în clasamentul celor mai bogaţi români, cu o avere de 1,5 miliarde de euro. În topul primilor zece clasaţi s-au produs însă modificări majore de la un an la altul. Poate cea mai importantă este devansarea lui Ioan Niculae de pe poziţia secundă de către fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl, doi antreprenori. Supranumit „regele mallurilor”, Iulian Dascălu a cunoscut cea mai spectaculoasă ascensiune, urcând cinci poziţii în clasament. Si, tot din domeniul imobiliarelor, îl regăsim în top 10 pe George Becali.