Jurnal românesc – 30.09.2024
Ministrul român de Externe, Luminiţa Odobescu, a subliniat importanţa accederii României la programul Visa Waiver.
Sorin Iordan, 30.09.2024, 11:22
Ministrul român de Externe, Luminiţa Odobescu, a subliniat importanţa accederii României la programul Visa Waiver. Aflată, în weekend, în Statele Unite ale Americii, la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite de la New York, şefa diplomaţiei române a precizat că, deşi mai sunt o serie de proceduri de finalizat, a primit semnale pozitive în legătură cu şansele de reuşită ale acestui demers. Ea a spus că efortul de echipă al Ministerelor de Externe şi de Interne, împreună cu Cancelaria prim-ministrului, trebuie, însă, continuat până la atingerea obiectivului eliminării vizelor pentru cetăţenii români. Guvernul de la Bucureşti s-a angajat să îndeplinească criteriile tehnice de aderare la programul american Visa Waiver până la 30 septembrie 2024, dată la care se încheie anul fiscal american. Printre acestea se numără şi atingerea, în acest an, a unei rate de refuz de sub 3% a acordării vizelor de tip B1 şi B2, pentru călătorii în scop turistic şi de afaceri.
* * *
Ministerul român de Externe a reluat apelul către cetăţenii români să evite orice călătorie în Liban, din cauza agravării situaţiei de securitate din regiune. Instituţia le recomandă conaţionalilor aflaţi, deja, în acest stat şi care nu pot părăsi zona să-şi notifice prezenţa la ambasada României de la Beirut. MAE a indicat că se află în contact permanent cu personalul reprezentanţei diplomatice şi se coordonează pe linie consulară cu ambasadele celorlalte state membre ale Uniunii Europeane şi cu ceilalţi parteneri din regiune. Apelul vine în contextul în care conflictul dintre Israel şi organizaţia teroristă libaneză Hezbollah s-a acutizat, după ce liderul acesteia Hassan Nasrallah a fost eliminat de forţele de securitate israeliene. După atacul terorist al organizaţiei palestiniene Hamas asupra Israelului, din 7 octombrie 2023, şi după lansarea operaţiunilor israeliene în Fâşia Gaza, Hezbollah a lansat atacuri aeriene susţinute din sudul Libanului către nordul Israelului, în semn de solidaritate cu mişcarea Hamas.
* * *
Populaţia municipiului Braşov a crescut cu aproape 3.000 de locuitori în prima jumătate a acestui an. Peste 2.700 dintre aceştia au venit din alte judeţe ale ţării, iar 223 de români s-au întors din străinătate. Reprezentanţii Primăriei Braşov au declarat că, anul acesta, numărul celor care îşi vor stabili reşedinţa în cel mai important oraș din regiunea de dezvoltare Centru va ajunge la 6.000. Numărul ar putea fi chiar mai mare, până la 10.000, dacă sunt luaţi în calcul şi cei care se mută în zona metropolitană sau se mută în Braşov, dar nu îşi schimbă imediat cartea de identitate. Cu aceste cifre, Braşovul se situează pe primul loc în România între oraşele în care s-au mutat români din alte judeţe. Dacă acest ritm se menţine, municipalitatea estimează că, în maximum 25 de ani, populaţia Braşovului se va dubla.
* * *
Ramona Horvath Trio va urca, la 2 octombrie, pe scena celei de-a 11-a ediții a „My Unique Jazz Festival”, care se desfăşoară în perioada 30 septembrie – 5 octombrie, la Berlin. Ansamblul este format din pianista Ramona Horvath, contrabasistul Nicolas Rageau și bateristul Andreas Neubauer. Trio-ul este cunoscut pentru abordările sale inovatoare în cadrul jazzului european, iar în acest concert artiștii vor prezenta o selecție de piese cuprinse în albumul „Carmen’s Karma”, lansat în 2023. „My Unique Jazz Festival”, organizat de EUNIC – rețeaua Institutelor Culturale din statele membre ale Uniunii Europene, este unul dintre cele mai apreciate evenimente de jazz din Europa, care aduce laolaltă artiști de renume internațional și tineri talentați din întreaga lume. Ediția din acest an oferă o platformă diversificată de concerte, ateliere și colaborări muzicale, toate desfășurate în locuri diferite din capitala Germaniei. Ramona Horvath este o pianistă de jazz de origine română, stabilită la Paris, cunoscută pentru stilul său versatil și rafinat, care îmbină influențele clasice cu cele ale jazzului modern. De-a lungul carierei, a cântat pe marile scene din Europa și a colaborat cu muzicieni de renume internațional.