Jurnal românesc – 30.08.2024
O serie de lecturi publice, expoziţii de artă, proiecţii de filme, recitaluri muzicale şi dezbateri literare vor fi organizate de institutele culturale româneşti din lume cu ocazia Zilei Limbii Române, aniversată anual pe 31 august în România şi în Republica Moldova.
Sorin Iordan, 30.08.2024, 11:22
O serie de lecturi publice, expoziţii de artă, proiecţii de filme, recitaluri muzicale şi dezbateri literare vor fi organizate de institutele culturale româneşti din lume cu ocazia Zilei Limbii Române, aniversată anual pe 31 august în România şi în Republica Moldova. ICR Madrid organizează proiecţia filmului documentar „Mari clasici: Liviu Rebreanu” de Lavinia Moldovan în cadrul programului „Biblioteca ICR Madrid vă recomandă”.
ICR Varşovia îi va sărbători, la 31 august, pe cei care au ales să studieze limba română ca limbă străină. Este vorba despre cursanţi ai ICR Varşovia şi ai Şcolii „Calitate”, singura organizaţie privată din Polonia care oferă un program permanent de cursuri de limba română ca limbă străină, precum şi studenţi de la universităţile unde cursurile de limba română au o tradiţie îndelungată.
Accademia di România din Roma organizează proiecţia videoclipului „Cosa ti piace della România” ce constă într-o serie de interviuri menite să reflecteze experienţele cursanţilor de limba română în legătură cu România şi să ofere o mărturie a abilităţilor de exprimare şi conversaţie dobândite în cadrul cursului. Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia organizează un recital muzical în interpretarea pianistei Sânziana Mircea, urmat de momente literare susţinute de absolvenţi ai Cursului de Limba română al Institutului, în colaborare cu lectorul de limba română de la Universitatea din Padova, Iulia Cosma.
ICR Viena organizează o serie de manifestări culturale la sediul institutului, la Teiul lui Eminescu din capitala Austriei şi la Bustul poetului amplasat în faţa Bisericii Ortodoxe Române „Învierea Domnului şi Sf. Apostol Andrei”.
ICR Tel Aviv găzduieşte la sediu, pe 2 septembrie, un eveniment dedicat operei şi personalităţii lui Panait Istrati, apreciat de Marin Sorescu drept „primul Soljeniţîn din literatură europeană”.
ICR Istanbul a organizat, la 29 august, prezentări susţinute de profesoara Jenny Marilena Şisli, care le-a oferit participanţilor experienţa interactivă de învăţare a unor cuvinte în limba română.
ICR Lisabona a organizat, pe 24 august, un Maraton literar dedicat operei lui Ion Creangă, care a avut ca protagonişti copii şi tineri cu vârsta cuprinsă între 7 şi 20 de ani.
Nu în ultimul rând, Institutul Cultural Român va anunţa, la 31 august, câştigătorii concursului de eseuri, poveşti şi compuneri „Eu şi România”, desfăşurat în perioada 2 iulie – 10 august, care a avut tema „Limba română este patria mea” şi la care au participat 59 de copii din 14 ţări.
* * *
Aproximativ 7.000 de copii români din 20 de ţări, între care 3.200 din regiunea ucraineană Cernăuţi, au participat la programul de Tabere „ARC” 2024, organizate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni în colaborare cu Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse. A 15-a ediţie a programului dedicat tinerilor români din afara graniţelor ţării s-a desfăşurat în perioada 2 iulie – 3 septembrie în serii de câte şapte zile la Centrul de agrement Sângeorz-Băi din judeţul Bistriţa-Năsăud, Centrul de agrement Codrii de Aramă – Agafton, din judeţul Botoşani, Centrul de agrement Poiana Pinului, din judeţul Buzău, Centrul de agrement Căprioara, din judeţul Hunedoara, la Mănăstirea Caraiman, din judeţul Prahova, la Centrul de agrement Oglinzi, din judeţul Neamţ şi la Centrul de agrement Gălăciuc, din judeţul Vrancea.
La festivitatea de închidere a Taberelor „ARC” 2024 au fost prezenţi reprezentanţi ai Guvernului României, ai cultelor religioase, administraţiilor locale şi ai misiunilor diplomatice ale României în străinătate. Programul de Tabere „ARC” şi-a propus să le ofere participanţilor o perspectivă actualizată asupra istoriei, culturii şi civilizaţiei româneşti, vizând totodată păstrarea şi afirmarea identităţii culturale a românilor de pretutindeni. În acest an, DRP a finanţat 10.000 de locuri pentru copiii din diaspora, număr dublu faţă de cel din 2023.
* * *
Peste 100 de artişti din nouă ţări vor fi prezenţi la a 5-a ediţie a Festivalului Classic for Teens, care se va desfăşura la Focşani în perioada 2-12 septembrie. Ediţia din acest an va aduce pe scena focşăneană artişti din România, Franţa, Germania, Italia, Elveţia, Ucraina, Venezuela, China şi Coreea de Sud, într-un maraton de 16 concerte, trei expoziţii, două conferinţe şi şapte masterclass-uri gratuite, cu vocaţie internaţională, dedicate în special publicului tânăr.
Unul dintre momentele de vârf ale festivalului va fi participarea Orchestrei de Cameră a Conservatorului de Muzică Santa Cecilia din Roma, una dintre cele mai importante instituţii muzicale din Europa, sub bagheta dirijorului Fabio Serani. Festivalul Classic for Teens este organizat de Asociaţia PropatriaVOX, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Vrancea şi Primăria Municipiului Focşani. Accesul la activităţile din cadrul manifestării este gratuit.