Jurnal românesc – 30.05.2016
Toţi românii de peste graniţe trebuie sprijiniţi să-şi păstreze identitatea, iar drepturile şi libertăţile lor trebuie apărate, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis. Într-un mesaj cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, şeful statului a subliniat că prin muncă, tenacitate, ambiţie şi curaj, românii aflaţi în străinătate aduc valoare comunităţilor în care trăiesc şi fac cinste ţării. Guvernul trebuie să facă din diaspora o prioritate naţională astfel încât potenţialul românilor de peste hotare să fie folosit pentru dezvoltarea ţării, subliniază preşedintele Klaus Iohannis. Ziua românilor de pretutindeni este sărbătorită, începând de anul trecut, în ultima duminică a lunii mai.
Leyla Cheamil, 30.05.2016, 12:44
Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a anunţat crearea, la Ismail, în regiunea Odesa din Ucraina, a unui centru de informare pentru români, care va fi operaţionalizat la sfârşitul acestei veri. El a precizat că înfiinţarea acestui centru va ajuta la punerea în parctică a unor proiecte şi programe pentru susţinerea culturii şi limbii române. Ministrul Dan Stoenescu a mai afirmat că România trebuie să susţină comunităţile istorice româneşti, cum sunt cele din Ucraina şi Serbia, şi a salutat deschiderea manifestată în acest sens de autorităţile din cele două ţări.
9,5 milioane de români au depozite în bănci, cumulate, de numai 1,3 mld. lei, în timp ce 288.000 de români au economii de 66,5 mld. lei, potrivit Bancii Nationale a României. Acest lucru arată gradul ridicat de polarizare socială, spune Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR. Persoanele fizice rezidente cu depozite de peste 500.000 de lei reprezintă 0,1% din total, adică 14.400, şi deţin 13,6% din volumul economisirii, respectiv 17,7 mld. lei, reiese din statisticile prezentate de Georgescu. La sfârşitul anului trecut persoanele fizice rezidente aveau peste 14 milioane de conturi în bănci. Suma depozitelor înregistrate în aceste conturi era de 130,4 mld. lei. Conform statisticilor, depozitul mediu este de 9.100 lei. Majoritatea deponenţilor români, respectiv 66%, deţin numai 1% din totalul depozitelor, în timp ce 2% dintre deponenţi au mai mult de jumătate din sumele totale economisite la bănci de populaţie.
România a avut cel mai mic preţ mediu din Europa pentru gazele naturale destinate consumatorilor casnici, în a doua jumătate a anului trecut. Potrivit Oficiului European de Statistică, este vorba de mai puţin de jumătate din cât plătesc, în general, ceilalţi cetăţeni europeni. Pe de altă parte, cele mai mari taxe pentru acest tip de combustibil s-au calculat în Finlanda şi România. Cercetarea relevă şi că la energia electrică destinată populaţiei, România se află printre cele cu preţuri scăzute, în valoare absolută. În schimb, ele se dovedesc foarte mari în raport cu puterea de cumpărare.
Ministerul roman al Finanţelor va lansa, în luna iulie, o nouă emisiune de titluri de stat pentru populaţie. Este vorba despre o ediţie aniversară care va marca 100 de ani de la Marea Unire şi, totodată, va fi mai accesibilă pentru cei care doresc să investească. Potrivit ministrului de Finanţe, Anca Dragu, valoarea unui titlu va fi semnificativ mai mică decât la emisiunea precedentă, respectiv de 100 de lei, tocmai pentru a-l face mai atractiv. Oficialul a subliniat, de asemenea, că, la acest tip de investiţie, nu se plăteşte impozit pe dobândă. Ministrul Finanţelor a adăugat că dobânda pe care o vor primi cei care achiziţionează aceste titluri de stat va fi hotărâtă la lansarea efectivă a emisiunii pe baza valorilor stabilite de piaţă la acel moment. La scadenţă se va organiza o loterie în urma căreia 100 de deţinători de titluri vor primi câte 1.000 de lei.