Jurnal românesc – 3.11.2014
Peste 161.000 de români din afara graniţelor – un număr record – au votat, duminică, în primul tur al alegerilor prezidenţiale, în cele 294 de secţii deschise în străinătate, potrivit Biroului Electoral Central (BEC). În cursa pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 16 noiembrie, au rămas premierul Victor Ponta, candidatul aliantei de stanga, PSD – UNPR – PC (la guvernare) şi reprezentantul Aliantei Crestin Liberale (opozitia de centru-dreapta), Klaus Iohannis. Peste 68.000 de români au votat în Spania şi Italia, unde există cele mai numeroase comunităţi şi aproape 22.000 în Republica Moldova vecină. O prezenţă numeroasă la vot s-a înregistrat şi în Marea Britanie, Franţa, Germania, Belgia, Austria şi Statele Unite. Reamintim că la alegerile prezidenţiale din 2009 au votat aproape 150.000 de români din diaspora.
Mihai Pelin, 03.11.2014, 12:49
În unele secţii din străinătate votul a fost marcat de nemulţumirea oamenilor care au fost nevoiţi să aştepte ore întregi, iar în unele cazuri chiar nu au reuşit să voteze. Sute de persoane au stat astfel la cozi la Londra, Paris, Bruxelles, Madrid, Munchen sau Stuttgart. La una din secţiile de votare din capitala Franţei s-a cerut chiar intervenţia forţelor de ordine pentru aplanarea situaţiei. Mai multe ambasade, inclusiv cea de la Londra, au cerut prelungirea programului de votare, însă BEC de la Bucureşti nu a permis acest lucru. Nemulţumite de felul în care s-a votat în străinătate, câteva sute de persoane au protestat duminică în faţa sediului MAE de la Bucureşti. Ministrul roman de Externe, Titus Corlăţean, a explicat că aglomeraţia în secţiile din străinătate s-a produs după ce BEC a hotărât ca declaraţia pe propria răspundere să poată fi completată doar în secţie, iar când s-a renunţat la această decizie, cu câteva ore înainte de închiderea urnelor, procesul de vot s-a accelerat. La rândul lor, reprezentanţii BEC admit că au existat o serie de disfuncţionalităţi, şi au promis că vor discuta cu cei din MAE pentru a căuta soluţii în perspectiva celui de-al doilea tur de scrutin.
Republica Coreea şi-a deschis la sfârşitul săptămânii trecute primul Consulat Onorific din România, la Timişoara. Noua misiune diplomatică va fi condusă de prof. Ioan Coriolan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul, si va deservi judeţele Timiş, Arad şi Bihor. Numărul misiunilor diplomatice din Timişoara se ridică astfel la 17, trei fiind consulate generale (Germania, Italia Serbia), iar restul, onorifice, printre care cele ale Austriei, Bulgariei, Cehiei, Franţei, Indiei, Macedoniei, Peru, Spaniei, Suediei sau Tunisiei.
Etnicii români din Ucraina au un reprezentant în noul parlament de la Kiev. Este vorba despre Grigore Timiş, şeful interimar al Administraţiei Raionale Hliboca din regiunea Cernăuţi. El a promis că va face tot ce îi stă în putere pentru ca drepturile minorităţii române din Ucraina să fie respectate. Grigore Timiş a mai spus că va continua tendinţa de aplicare a limbii române în treburile oficiale ale zonelor unde românii sunt majoritari, însă a atenţionat că nu este de aşteptat ca ucrainenii să treacă foarte repede peste „accesele naţionaliste”.
Peste 60 de companii româneşti participă până pe 6 noiembrie la cea de a 35-a ediţie a Târgului Internaţional de turism ,,World Travel Market (WTM) de la Londra. La prestigiosul eveniment sunt promovate in special litoralul romanesc si Delta Dunarii. La ediţia din acest an iau parte peste 50.000 de specialişti din industria turismului, din 178 de ţări. WTM este unul din cele mai importante şi renumite târguri de turism din lume, la care România participă de 34 de ani, încă de la prima ediţie.