Jurnal românesc – 3.08.2015
Registrul Electoral va fi extins şi pentru românii din diaspora, iar modificările aduse vor permite românilor din străinătate să voteze cât mai aproape de locul în care îşi au domiciliul sau reşedinţa, fără să mai stea la cozi. Extinderea Registrului Electoral face parte dintr-un contract-cadru multianual, care se întinde pe patru ani, valoarea estimativă a proiectului fiind de 8,4 milioane de euro. În urma acestei măsuri, românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate vor putea să înainteze către Autoritatea Electorală Permanentă cereri, urmând ca aceştia să poată vota la secţiile care se vor înfiinţa, în apropierea adresei pe care au comunicat-o autorităţilor. Cei care aleg, însă, să nu dea date despre locul în care doresc şă-şi exercite dreptul de vot, vor vota în continuare pe listele suplimentare, la misiunile diplomatice ale României din străinătate. Schimbările au loc după ce la alegerile prezideţiale din noiembrie 2014, mii de români din diaspora nu au putut vota, după ce aşteptaseră ore în şir, la cozi imense, în faţa secţiilor de votare.
Mihai Pelin, 03.08.2015, 11:45
Subiectul unirii Republicii Moldova cu România nu se află în acest moment pe agenda politică a Chişinăului şi nici a Bucureştiului, a declarat noul premier moldovean Valeriu Streleţ. Vorbind despre necesitatea urgentării procesului de interconectare energetică dintre cele două ţări, Streleţ a subliniat că „România este principalul nostru susţinător, însă nu se pune problema unei eventuale contopiri într-un singur stat”. 67,9% dintre români susţin unirea cu Republica Moldova până în 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, în timp ce doar 14,8% mai degrabă nu o susţin, arată rezultatele unui sondaj Inscop. Totodată, peste jumătate din români cred că ţara lor ajută suficient Republica Moldova pentru a se integra în UE, în timp ce 29,6% cred că ar trebui să facă mai mult. Cercetarea mai relevă că 46% cred că integrarea Republicii Moldova în UE depinde mai mult de voinţa cetăţenilor săi şi a politicienilor locali, în timp ce 40,5% consideră că depinde mai mult de ajutorul dat de România şi alte state europene.
Românca Simona Halep se află în continuare pe locul al treilea în clasamentul celor mai bune jucătoare de tenis din lume (WTA). Simona este devansată de americanca Serena Williams şi rusoaica Maria Şarapova. Si alte jucatoare din România se află în top 100. Irina Begu a urcat un loc şi se află pe cea mai bună poziţie a carierei, locul 29, Monica Niculescu a coborât o treaptă şi este pe 39, Alexandra Dulgheru a coborât două locuri, pe 49, ca şi Andreea Mitu, care a ajuns pe 74. Noua speranţă a tenisului românesc, Irina Ţig, deşi a pierdut, duminică, finala turneului WTA de la Baku (Azerbaidjan) în faţa rusoaicei Margarita Gasparian, a făcut un salt spectaculos de 39 de locuri şi se plasează pe poziţia 115 în topul WTA.
Aproximativ 80 de kilometri de autostradă ar urma să fie daţi în folosinţă anul acesta în România, estimează directorul general al Companiei Naţionale de Drumuri şi Autostrăzi din România, Narcis Neaga. El a precizat că şoferii vor putea circula pe această nouă bucată de drum dacă se va reuşi finalizarea înainte de termen şi inaugurarea unor porţiuni de pe tronsonul de autostradă Lugoj – Deva. În cazul autostrăzii Comarnic – Braşov, lucrările ar putea începe chiar de anul acesta, urmând însă ca anul viitor să se organizeze licitaţii pentru construcţia mai multor segmente din viitoarea autostradă. Narcis Neaga a mai declarat că anul acesta compania pe care o conduce va cheltui trei sferturi din buget pentru investiţii în variante de ocolire a localităţilor, drumuri naţionale şi autostrăzi. Valoarea totală a investiţiilor planificate anul acesta anul acesta este de aproape un miliard şi jumătate de euro.