Jurnal Românesc – 29.11.2024
Românii din diaspora sunt aşteptaţi sâmbătă şi duminică la urne, pentru a-şi desemna reprezentanţii în noul Legislativ, votarea desfăşurându-se în cele 950 de secţii organizate în străinătate.
Mihai Pelin, 29.11.2024, 11:50
Românii din diaspora sunt aşteptaţi sâmbătă şi duminică la urne, pentru a-şi desemna reprezentanţii în noul Legislativ, votarea desfăşurându-se în cele 950 de secţii organizate în străinătate. Cetăţenii români cu drept de vot care au domiciliul sau reşedinţa legal stabilite pot vota prin corespondenţă sau în cadrul secţiei de votare din ţara de domiciliu sau reşedinţă. Exercitarea dreptului de vot de către cetăţenii din diaspora nu este condiţionată de înscrierea acestora în Registrul electoral.
Cele mai multe cereri de vot prin corespondenţă au fost depuse de românii din Marea Britanie (1.544), Germania (1.359), Elveţia (524), Ţările de Jos (462). Urmează Franţa, Spania, Belgia şi Italia şi SUA. Alegătorii îşi pot exercita dreptul constituţional la orice secţie de votare din străinătate doar dacă fac dovada că au domiciliul sau reşedinţa în străinătate. Optsprezece formaţiuni şi doi independenţi au intrat în cursa pentru noul Legislativ roman din partea diasporei.
Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi ai Guvernelor din statele membre ale Uniunii Europene (COREPER) a agreat aderarea României la Spaţiul Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025. ‘Exprimarea acordului la acest nivel reprezintă un pas suplimentar important în perspectiva aprobării finale, formale, a Deciziei de către Consiliul UE, în cadrul reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 12 decembrie’, precizează MAE, care a salutat acest acord. Preşedintele roman Klaus Iohannis şi premierul Marcel Ciolacu au salutat şi ei această decizie, care a fost luată după repetate amânări și după 17 ani de la aderarea la Uniunea Europeană.
Și comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a publicat un mesaj în care s-a adresat cetățenilor români și bulgari, în care le-a transmis că se vor bucura „pe deplin de libertățile oferite de Schengen” de la începutul anului viitor. Reamintim ca, România și Bulgaria au aderat parțial la Schengen in luna martie, prin suspendarea controalelor la frontierele aeriene și maritime. Controalele la granitele terestre au rămas insa în vigoare din cauza opozitiei Austriei, motivata de preocupările Vienei privind migrația ilegală.
România a îndeplinit criteriul ratei de refuz al vizelor pentru calificarea în Programul Visa Waiver. Departamentul de Stat al Statelor Unite a dat publicităţii situaţia generală a ratei de refuz al vizelor B1/B2 pentru anul fiscal 2024, iar Romania a ajuns la 2,61%, sub pragul de 3 procente impus de legislaţia americană pentru a accede în programul care permite călătoria fără viză în America. Anunţul a fost salutat de Executivul României şi Ministerul de Externe. Ambasada Statelor Unite la Bucureşti precizează că îndeplinirea ratei de refuz pentru vizele de călătorie este doar unul dintre numeroasele criterii care determină eligibilitatea unei ţări pentru programul de scutire de viză.
Departamentul american pentru Securitate Internă, în consultare cu Departamentul de Stat, evaluează întreaga gamă de cerinţe ale programului, inclusiv confirmarea că guvernul partener acordă privilegii reciproce tuturor cetăţenilor şi rezidenţilor americani, pune în aplicare anumite acorduri şi înţelegeri privind schimbul de informaţii şi cooperează în aplicarea prevederilor legale vizând imigraţia, implicit părăsirea teritoriului Statelor Unite de către cetăţenii săi. Visa Waiver este un program al guvernului american care permite cetățenilor din anumite țări să călătorească în Statele Unite, maximum 90 de zile, pentru turism, afaceri sau tranzit pe teritoriul american, fără viză.
Institutul Cultural Român din Londra prezintă un concert remarcabil cu ocazia celebrării Zilei Naţionale a României, eveniment organizat în parteneriat cu Ambasada României la Londra şi Consulatul General al României la Londra (salaLSO St Luke’s), care va avea loc pe 30 noiembrie. Una dintre legendele jazz-ului românesc, vizionara Teodora Enache, cunoscută astăzi ca Teodora Brody, prezintă, la Londra, o seară extraordinară de muzică inspirată din ultimul său album intitulat Rhapsody, care conţine aranjamente vocale originale ale unor capodopere ale repertoriului clasic.
Într-un concert în care va cânta alături de London Symphony Orchestra, una dintre cele mai importante orchestre britanice, Teodora Brody va prezenta o perspectivă cu totul nouă asupra muzicii lui George Enescu, J S Bach, Bela Bartok sau Ludwig van Beethoven fuzionând elemente ale muzicii clasice cu jazz şi world music. Născută în România, în prezent stabilită în Elveţia, Teodora Brody a devenit cunoscută la sfârşitul anilor 1990 şi începutul anilor 2000, cântând alături de legendarul pianist de jazz Johnny Răducanu. Aclamată pentru puterea sa vocală extraordinară şi viziunea creativă, ea a fost pionieră în fuziunea jazzului cu Doina – creaţie lirică specifică poporului român – şi este larg recunoscută pentru introducerea publicului internaţional în lumea unică a acestui gen muzical, profund emoţionant şi personal.