Jurnal românesc – 29.08.2016
Luni, la Bucureşti – exerciţiu militar şi concert de muzică de fanfară dedicate împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial. Duminică, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I din Bucureşti, s-a desfăşurat ceremonia naţională dedicată împlinirii unui secol de la intrarea României în Primul Război Mondial. În discursul său, preşedintele Klaus Iohannis a adus un omagiu eroilor care s-au jertfit pentru ţară şi au chemat la construcţia unei Românii puternice şi demne. El a menţionat că se înclină în faţa celor 800 de mii de victime ale războiului, militari şi civili, şi că, acum, este mai potrivit ca oricând ca România să se angajeze la întărirea edificiului european printr-un modern şi consistent proiect de ţară. Cu un secol în urmă, România declara război Austro-Ungariei şi armata trecea Carpaţii, în Transilvania.
Leyla Cheamil, 29.08.2016, 12:11
Guvernul va adopta, în această săptămână, o ordonanţă de urgenţă care va permite suplimentarea secţiilor pentru votul românilor din diaspora, a anunţat, luni, premierul Dacian Cioloş, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române. El a afirmat că alegerile parlamentare din acest an vor marca pentru prima oară posibilitatea ca cetăţenii români din străinătate să voteze şi altfel decât erau obişnuiţi. Premierul şi-a exprimat speranţa ca un număr cât mai mare dintre ei să voteze prin corespondenţă. El a precizat că OUG care va permite suplimentarea secţiilor de vot pentru românii din diaspora va fi adoptată pentru a exista asigurarea că niciunui român nu i se va nega dreptul de vot. Potrivit premierului, relaţia cu românii din afara graniţelor şi asigurarea unor servicii decente şi responsabile acestora trebuie să fie în centrul preocupărilor diplomaţiei române. Vom lansa cât de curând o nouă viziune pentru relaţia României cu diaspora sa şi mă bazez aici pe dumneavoastră, diplomaţii României, pentru implementarea ei, le-a transmis Cioloş participanţilor la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române.
Fostul suveran al României, Mihai I, are actualmente o stare de sănătate stabilă, este într-un moment de mare durere sufletească, dar se află înconjurat de dragostea şi respectul tuturor şi este îngrijit cu impecabil profesionalism de medicii curanţi, a informat Biroul de presă al Majestăţii Sale. Informarea survine pe fondul speculaţiilor din presă, potrivit cărora, un ierarh de la Palatul Episcopal din Curtea de Argeş, localitatea unde se află necropola regilor Romaniei, ar fi afirmat că principele Radu i-a transmis că starea de sănătate a Regelui Mihai este într-o continuă degradare şi că semnalele nu sunt pozitive. Potrivit Casei regale, principele Radu a spus că regele este într-o stare de fragilitate care, datorită vârstei şi diagnosticelor, se accentuează. Orice alte afirmaţii, speculaţii sau supoziţii sunt neadevărate, precizează Biroul de presă al Majestăţii Sale. Starea de sănătate l-a impiedicat pe fostul suveran sa participe la recentele funeralii ale sotiei sale, Regina Ana.
La 1 ianuarie 2016, populaţia rezidentă a ţării era de 19,76 milioane persoane, în scădere cu 110.700 de români faţă de 1 ianuarie 2015, au anunţat, luni, oficialii Institutului Naţional de Statistică. Cauza principală a acestei scăderi o reprezintă sporul natural negativ, responsabil pentru contracţia populaţiei cu 75.655 persoane. Fenomenul de îmbătrânire demografică s-a accentuat, ecartul dintre românii de 65 ani şi cei cu vârsta de 0-14 ani crescând la aproape 400.000 de persoane – 3, 4 milioane de vârstnici la 3,05 milioane de tineri sub 14 ani.