Jurnal românesc – 29.04.2024
28 de studenţi şi absolvenţi români ai unor programe de studii din afara ţării au fost premiaţi pentru rezultatele academice şi extracurriculare la Gala Ligii Studenţilor Români din Străinătate, care a avut loc la Palatul Parlamentului din Bucureşti.
Sorin Iordan, 29.04.2024, 11:00
Tema aleasă pentru această ediţie a fost „Paşi Peste Graniţe”- tocmai pentru a stabili conexiuni între membrii Ligii şi studenţii din România, a declarat preşedintele LSRS, Otilia Apostol. Ea a menţionat că gala este o ocazie de a sublinia importanţa solidarităţii şi interdisciplinarităţii între tinerii români din întreaga lume şi a arătat că, în prezent, legăturile dintre aceştia sunt mult mai concrete şi mult mai uşor de menţinut. La rândul său, secretarul general al LSRS, Andrada Balmez, i-a îndemnat pe studenţii români în străinătate să aibă curajul să încerce lucruri noi şi a spus că cei mai mulţi dintre cei care au învăţat peste hotare şi se întorc în ţară reuşesc „să aducă o schimbare de mentalitate”.
„Cred că deja au destul de mult curaj, pentru că au plecat în străinătate, dar câteodată este la fel de mult curaj să te întorci în ţară şi dacă ei cred că asta e calea pe care o au de urmat, cu siguranţă îşi vor găsi locul aici”, a mai spus Balmez. Aceasta a fost a 15-a ediţie a galei organizată de LSRS, iar cei 28 de tineri premiaţi au fost selectaţi din peste 100 de aplicanţi.
Lideri ai Alianţei Drepta Unită, care reuneşte partide aflate în opoziţie în Parlamentul de la Bucureşti, s-au întâlnit cu români din Marea Britanie şi Italia pentru a le prezenta priorităţile pentru diaspora. În cadrul unor evenimentelor organizate în Londra şi Roma, preşedintele Uniunii Salvaţi România, Cătălin Drulă, a spus că viziunea partidului este o Europă în care românii sunt respectaţi la adevărata valoare. Acesta a spus că europarlamentarii Dreptei Unite vor acorda o atenţie prioritară iniţiativelor UE privind munca, formarea profesională, reconversia profesională şi pensia.
Drulă a subliniat că partidul pe care îl reprezintă a avut mai multe iniţiative legislative în Parlamentul României pentru sprijinirea Diasporei, între care legea privind serviciile consulare online, recunoaşterea paşaportului ca act de identitate, legea care să asigure o reprezentare corectă a Diasporei în Parlament, introducerea votului electronic în legislaţie, legi pentru protejarea muncitorilor români şi victimelor traficului de persoane, dar şi cea referitoare la cursuri de limba română în străinătate. Alegerile europarlamentare vor fi organizate în România la 9 iunie, simultan cu cele locale.
Ziua Veteranilor de Război este marcată astăzi prin ceremonii militare şi religioase, în ţară şi în străinătate, la opere comemorative, cimitire şi monumente care omagiază sacrificiul acestora, transmite Ministerul Apărării de la Bucureşti. Totodată, prin intermediul Campaniei „Onor veteranilor de război”, sunt distribuite pachete cadou pentru cei 699 de veterani de război şi cele 15 de văduve de război de pe teritoriul României şi pentru 3 veterani de război din Republica Moldova.
Potrivit MApN, în urma celui de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi. Armata României a continuat lupta şi după eliberarea teritoriului românesc şi a contribuit semnificativ şi la eliberarea Ungariei şi Cehoslovaciei. În total efortul de război a implicat dislocarea pe front a peste 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 şi-au pierdut viaţa, aproape 60.000 au fost daţi dispăruţi, iar peste 330.000 au fost răniţi în luptă.
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 240 locuri de muncă în străinătate, transmite Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti. Cele mai multe joburi disponibile – 113 – sunt în Finlanda unde se caută vopsitori pentru tratarea industrială a suprafeţelor, muncitori necalificaţi în agricultură şi operatori maşini control numeric computerizat. 30 de posturi de sudor sunt disponibile în Letonia, 28 de job-uri de fizioterapeut, tehnician electronist şi lucrător în industria procesării de carne sunt oferite în Germania şi 21 de posturi de electrician, măcelar şi supraveghetor fermă, în Norvegia. Spania caută 15 şoferi de autocamioane, Belgia – 14 tehnicieni reţele de telecomunicaţii, macaragii, electricieni şi muncitori necalificaţi în agricultură, Estonia – 10 muncitori în construcţii, Austria – 5 tehnicieni în producţie, Olanda – 3 şoferi de autobuz, iar Danemarca – un inginer mecanic. Contractele de muncă pot avea durată determinată, de până la 12 luni, cu posibilitate de prelungire, sau pot fi permanente, precizează AMOFM.