Jurnal românesc – 28.11.2024
Guvernul de la București a aprobat, în şedinţa de miercuri, cadrul strategic privind internaţionalizarea sistemului de învăţământ superior.
Leyla Cheamil, 28.11.2024, 11:10
Printre obiectivele stabilite până în 2030 se numără creşterea la 23% a absolvenţilor din învăţământul superior care vor beneficia de experienţe internaţionale, comparativ cu 20% în prezent, şi asigurarea unui acces mai larg la mobilitatea educaţională pentru persoanele cu mai puţine oportunităţi. Proiectul subliniază importanţa creşterii reputaţiei internaţionale a instituţiilor de învăţământ superior din România, prin promovarea unor programe de studii relevante şi participarea activă în reţele de cercetare şi educaţie globale. Potrivit Ligiei Deca, ministrul Educaţiei, cadrul duce la creşterea mobilităţilor internaţionale pentru studenţi şi profesori, la creşterea numărului de studenţi internaţionali, digitalizează şi simplifică procesele de recunoaştere şi echivalare a diplomelor obţinute în străinătate, dezvoltă parteneriatele internaţionale şi programele comune de studii şi îmbunătăţeşte colaborarea cu diaspora academică românească.
Recent, a avut loc inaugurarea oficială a reprezentanței Institutului Cultural Român la Tokyo în prezența președintelui ICR, Liviu Jicman, care deține și funcția de președinte al EUNIC (European Union National Institutes for Culture), a ambasadorului României în Japonia, Ovidiu Raețchi, și a doamnei Ștefana Mărmureanu, referent coordonator al ICR Tokyo. ICR notează că acest demers reflectă angajamentul Institutului de a susține și promova cultura românească în întreaga lume, prin programe și proiecte care aduc împreună oameni, idei și valori. În colaborare cu Ambasada României în Japonia, Primăria orașului Musashino și Societatea Japonia-România, a fost vernisată o expoziție de fotografii din colecția artistului japonez Kosey Miya. Lucrările surprind frumusețea regiunii Maramureș, autenticitatea vieții și tradițiile maramureșenilor. Cu această ocazie, Institutul Cultural Român a donat bibliotecii orașului Kumagaya cărți despre România, autori și artiști români, publicate de Editura ICR. Noua reprezentanță își propune să întărească sinergia dintre cele două culturi prin proiecte inovatoare și colaborări artistice.
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău sprijină participarea reprezentanților Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, ai Universității de Arte „George Enescu” din Iași, ai Universității de Arte din Târgu Mureș și pe cei ai Universității „Ovidius” din Constanța la cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru ClassFest, secțiunea Teatru. Evenimentul se desfășoară sub genericul „Școală de teatru & Realități teatrale noi” până pe 29 noiembrie și este găzduit de mai multe instituții și săli de spectacole din Chișinău. De-a lungul timpului, festivalul a devenit o adevărată platformă prin care tinerii actori și regizori în devenire își pot testa abilitățile profesionale însușite în cadrul școlilor de teatru, prin intermediul spectacolelor prezentate publicului, în concordanță cu schimbările survenite în ultimii ani atât în educația profesioniștilor, cât și în scena teatrală europeană. Tinerii prezintă spectacole realizate recent, care ilustrează viziuni personale asupra crizelor de ordin umanitar, social, politic, cultural.
Centrul de artă Contemporană Conde Duque din Madrid găzduiește, până pe 8 decembrie, instalația „Fântâna” creată de arhitectul Cristian Corvin, proiectul care a reprezentat România la cea de a X-a ediție a Festivalului Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico din Logroño, Spania. Potrivit ICR, proiectul este o fântână circulară cu un element jucăuș în centru, o compoziție de oglinzi convexe (asemănătoare cu cele din trafic) înfățișând o figură zoomorfă care ar putea fi o caracatiță, dar și un extraterestru sau altă ființă fantastică. Oglinzile se rotesc pe axe, astfel încât oamenii să poată vedea reflexia în mișcare a mediului urban, a activităților sociale și, de asemenea, a lor înșiși, ceea ce îl face interactiv într-un mod vizual hipnotic. Născut în 1973, Corvin Cristian este un architect și designer de interior care și-a inceput cariera ca scenograf şi art director pentru producții de film internaționale. Fie individual, fie ca parte dintr-o echipă de arhitecți co-autori, a câștigat numeroase premii și nominalizări la concursuri locale și internaționale, atât pentru design de interior, cât și pentru design de obiect sau light design cum ar fi Bienala deArhitectură București, World Interior News şi SIT Awards.