Jurnal românesc – 28.09.2017
România Internațional, 28.09.2017, 11:30
Comisia Europeană a solicitat miercuri, oficial, tuturor guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene să aprobe integrarea totală a României şi a Bulgariei în spaţiul Schengen şi a subliniat necesitatea finalizarii fără întârziere a procedurilor de aderare a celor două state la spaţiul de liberă circulaţie pentru a spori siguranţa UE în faţa terorismului şi a provocărilor legate de migraţie, a precizat eurodeputatul român Siegfried Mureşan, într-un comunicat de presă. Este clar că problemele de securitate ale UE din ultimii ani nu au fost cauzate nici de România, nici de Bulgaria şi că cele două state pot contribui la soluţionarea acestor provocări, iar CE a înţeles acest lucru, a mai spus Mureşan. El a menţionat că este timpul ca şi guvernele statelor membre care încă se opun aderării României la Schengen să renunţe la duplicitate şi la calculele politice şi să accepte că este mai important pentru securitatea UE ca ţara noastră să fie înăuntrul spaţiului Schengen decât în afara lui. România îndeplineşte demult toate condiţiile tehnice de aderare la spaţiul Schengen pentru care a depus eforturi inclusiv financiare foarte mari în plină criză economică şi nu există absolut niciun motiv obiectiv pentru care ţara noastră nu este încă membru al spaţiului de liberă circulaţie, a mai spus eurodeputatul român Sever Mureşan.
Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a subliniat, la Kiev, în cadrul întâlnirii cu omologul său ucrainean, Lilia Grinevich, necesitatea ca drepturile etnicilor români să nu fie afectate de noua Lege a învăţământului din ţara vecină. Pop şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la situaţia şcolilor şi liceelor cu predare în limba română din Ucraina şi a solicitat menţinerea drepturilor pentru etnicii români la nivelul anterior promulgării legii. El a solicitat Kievului să asigure protecţia, la standarde internaţionale, a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, în particular a minorităţii române din Ucraina. Potrivit lui Liviu Pop, autorităţile de la Kiev ar avea în vedere să adopte un nou proiect de lege privind învăţământul preuniversitar. România insistă ca Ucraina să solicite opinia Comisiei de la Veneţia, a Consiliului Europei şi a Înaltului Comisar pentru Minorităţi al OSCE în privinţa noii legi. Aceasta prevede că minorităţile pot studia în limba maternă doar la grădiniţă şi în ciclul primar. Ambasada Ucrainei de la Bucureşti a precizat, miercuri, într-un comunicat, că adoptarea noii Legi a Educaţiei nu va duce la închiderea instituţiilor de învăţământ ale minorităţilor naţionale din această ţară. Potrivit aceleiaşi surse, Ucraina va trimite legea spre expertizare la Consiliul Europei. Cei aproape 500 de mii de românii din Ucraina formează a doua comunitate etnică din ţară, după cea a ruşilor.
Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, deputatul Constantin Codreanu (PMP), a solicitat, incă o dată, ministrului de interne Carmen Dan schimbarea urgentă a cadrului legislativ în vederea prelungirii valabilităţii paşapoartelor la 10 ani. Acesta a intervenit, miercuri, în cadrul şedinţei plenare a Camerei Deputaţilor referitor la proiectul de lege depus pentru completarea şi modificarea Legii privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate. Potrivit lui Codreanu, termenele actuale de valabilitate a paşapoartelor electronice simple sunt dublu inferioare celor ale cărţilor de identitate eliberate cetăţenilor români. Prin aprobarea proiectului de lege, termenul de valabilitate a paşapoartelor ar creşte de la 5 la 10 ani.
România va participa, în perioada 7-11 octombrie, la Köln, în Germania, cu pavilion naţional la cel mai important eveniment la nivel european şi mondial din domeniul industriei alimentare, – Anuga – Taste the Future, organizat o dată la doi ani. 56 de companii vor prezenta o mare varietate de produse şi preparate din carne, produse de panificaţie şi patiserie, produse lactate, dulciuri, conserve legume/ fructe, fructe deshidratate, fructe congelate, produse apicole bio (lăptişor de matcă, miere), băuturi (sucuri naturale, bere), condimente şi ingrediente utilizate în industria alimentară. Ediţia anterioară a târgului, ce a avut loc în anul 2015, a atras peste 155.000 de vizitatori din peste 200 de ţări.