Jurnal românesc – 28.08.2024
România a primit în mod oficial avizul în domeniul concurenţei în cadrul procesului de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.
Sorin Iordan, 28.08.2024, 11:22
România a primit în mod oficial avizul în domeniul concurenţei în cadrul procesului de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenţei, avizul a fost emis după finalizarea procesului de evaluare a activităţii desfăşurate în perioada 2018-2022. Pe parcursul analizei, Consiliul a trebuit să demonstreze că modul în care acţionează îndeplineşte exigenţele organizaţiei internaţionale. Avizul confirmă, astfel, voinţa şi capacitatea României de a implementa instrumentele juridice, politicile şi practicile Organizaţiei în domeniul concurenţei, aşa cum sunt stabilite în Foaia de parcurs pentru aderarea României la OCDE. Raportul de evaluare cuprinde şi o serie de recomandări pe termen lung referitoare la numirea membrilor plenului Consiliului Concurenţei pe criterii de competenţă şi la stabilirea nivelului amenzilor în cadrul procedurii de recunoaştere a vinovăţiei, urmând ca, peste un an, autoritatea să prezinte stadiul implementării acestora. Aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică reprezintă o prioritate pentru România şi este considerat al treilea mare obiectiv strategic după accederea la NATO şi la Uniunea Europeană.
* * *
A 20-a ediţie a Festivalului Intercultural ProEtnica a început pe 28 august în Piaţa Mare a Cetăţii Medievale Sighişoara. La ProEtnica pot fi admirate evoluţiile artistice individuale, de grup şi interactive ale circa 600 de artişti ce repezintă cele 20 de minorităţi naţionale din România. Este pentru a doua oară, după ediţia din 2016, când manifestarea se desfăşoară cu Înaltul Patronaj al preşedintelui României, Klaus Iohannis, conferit „ca o recunoaştere a bunei organizări, a calităţii manifestării culturale şi o apreciere în cel mai înalt grad a faptului că ProEtnica fructifică una dintre marile valori ale ţării noastre – diversitatea culturală şi dialogul interetnic”. Programul evenimentului include, pe lângă spectacolele etniilor, şi o serie de conferinţe, dezbateri, expoziţii şi lansări de carte, care au loc cu sprijinul Fundaţiei Hanns Seidel şi al Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României. Festivalul Intercultural ProEtnica se desfăşoară până la 1 septembrie, iar la această ediţie jubiliară sunt aşteptaţi peste 10.000 de spectatori.
* * *
Academia Română organizează, la 29 august, sesiunea festivă „Ziua Limbii Române”. Cu acest prilej, vor susşine prelegeri preşedintele Academiei, Ioan-Aurel Pop, academicienii Mircea Dumitru şi Gheorghe Chivu, profesorul universitar doctor Rodica Zafiu, membru corespondent al Academiei, şi realizatorul de televiziune Marilena Rotaru. Sesiunea va fi urmată de un moment poetic susţinut de şapte absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, promoţia 2024. Ziua Limbii Române este sărbătorită în mod consecvent de către Academia Română, care răspunde, astfel, primei misiuni a forului academic, aceea de normare, cultivare şi promovare a limbii naţionale ca principal factor identitar. Ziua Limbii Române este sărbătorită, annual, la 31 august, dată la care, în 1989, Parlamentul de la Chişinău a votat legea care prevedea revenirea în Republica Moldova la limba română şi la grafia latină. Un an mai târziu, în 1990, Republica Moldova stabilea aceeaşi dată pentru sărbătoarea cu numele „Limba Noastră”. În 2013, Parlamentul României a adoptat această sărbătoare, cu numele „Ziua Limbii Române”, iar în 2023 preşedintele Republicii, Maia Sandu, a promulgat legea privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toate legile Republicii Moldova, inclusiv în Constituţie.
* * *
Filmul „Anul Nou care n-a fost”, lungmetrajul de debut al regizorului Bogdan Mureşanu, va avea premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, care are loc în perioada 28 august – 7 septembrie. Pelicula este singura producţie românescă prezentată într-o secţiune competiţională la această a 81-a ediţie. O altă producţie românească, „Twist/Things We Said Today”, în regia lui Andrei Ujică, va fi prezentată în afara competiţiei în secţiunea non-ficţiune. „Anul Nou care n-a fost”, scris şi regizat de Bogdan Mureşanu, a fost selecţionat în cadrul secţiunii competitive Orizzonti. La premiera mondială de la Veneţia vor participa regizorul Bogdan Mureşanu, actorii Adrian Văncică, Nicoleta Hâncu, Iulian Postelnicu, Mihai Călin, Emilia Dobrin şi Andrei Miercure, alături de alţi membri ai echipei. Filmul „Anul Nou care n-a fost” va putea fi urmărit în cinematografele româneşti începând din 24 septembrie.