Jurnal românesc – 28.07.2015
Parlamentul de la Bucureşti va fi convocat, la sfârşitul lunii august, în sesiune extraordinară, pentru a reexamina Codul Fiscal, a decis coaliţia de guvernare. Principalele partide parlamentare au însă opinii diferite despre forma documentului. Social democraţii consideră că nu sunt motive pentru a se modifica actul normativ. Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, promite că Ministerul de Finanţe va face, însă, o nouă prognoză pentru următorii ani, din care să reiasă mult mai bine sustenabilitatea şi justeţea măsurilor prevăzute în Codul Fiscal. La rândul său, opoziţia liberală a anunţat că doreşte o dezbatere tehnică a Codului înainte de votul în Legislativ. Reamintim că, pe 17 iulie, şeful statului, Klaus Iohannis, a respins acest document şi l-a retrimis Legislativului pe motiv că aplicarea acestuia poate produce grave dezechilibre bugetare.
Mihai Pelin, 28.07.2015, 12:33
Traficul de persoane este o problemă care afectează în continuare România, dar se fac eforturi pentru înăsprirea legislaţiei, relevă raportul anual realizat de Departamentul de Stat al SUA. Conform documentului, România este o ţară sursă, de tranzit şi de destinaţie pentru persoanele victime ale traficului de forţă de muncă, precum şi pentru femeile şi copiii victime ale traficului sexual. Victimele din România sunt traficate în vestul Europei, în special în Marea Britanie, Italia, Spania şi Franţa, dar şi în Europa Centrală, mai ales în Cehia, Ungaria şi Grecia. Recomandările pentru autorităţile române privesc alocarea de fonduri publice pentru ONG-uri şi pentru noi centre de adăpostire a victimelor traficului de persoane, îmbunătăţirea accesului la servicii medicale, creşterea calităţii consilierii psihologice, anchetarea şi condamnarea traficanţilor dar şi a oficialilor care sunt complici cu aceştia. Raportul mai arată că, în România, anul trecut, a crescut numărul traficanţilor de persoane condamnaţi la închisoare, fata de 2013.
Românii au cea mai multă încredere în Armată (75%), iar Alianţa Nord Atlantică este instituţia internaţională pe primul loc în topul încrederii, potrivit unui sondaj INSCOP. Încrederea în jandarmerie şi DNA depaşeşte 60%, în timp ce în presă au încredere mai puţin de o treime dintre români. De un nivel de încredere în jurul a 50 de procente se bucură SRI, Poliţia, Serviciul de Informaţii Externe şi Banca Naţională a României. La capitolul instituţii sociale, în Biserică au încredere 63% dintre cei intervievaţi, în sindicate 18 procente, iar în patronate 17%. Topul încrederii în instituţiile politice este condus de Preşedinţie (50%), Curtea Constituţională (38%), Guvern (25%) şi Parlament (11%). Cel mai mic nivel de încredere îl au partidele politice, cu 7 procente.
Lotul României a obţinut două medalii de argint la Olimpiada Internaţională de Lingvistică din Blagoevgrad (Bulgaria), care a avut loc în perioada 20 – 24 iulie, a anuntat, luni, Ministerul Educatiei. Medaliat cu aur la ediţia precedentă, dar şi la recent încheiata Olimpiadă Internaţională de Biologie, Dan Mircea Mirea (Colegiul Naţional Fraţii Buzeşti din Craiova) a obţinut în acest an medalia de argint şi premiul pentru cea mai bună soluţie găsită în rezolvarea unui subiect. O distincţie similară – medalie de argint – a cucerit şi Teodora-Elena Solovan( Colegiul Naţional Petru Rareş din Suceava). Olimpiada Internaţională de Lingvistică, una din cele douăsprezece olimpiade de ştiinţe, este un concurs organizat pe două niveluri: o probă individuală şi o probă pe echipe. La actuala ediţie au participat echipe din 29 de ţări.