Jurnal românesc – 28.06.2024
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire în funcţia de ambasador al României în Japonia a lui Ovidiu Raeţchi.
Sorin Iordan, 28.06.2024, 11:00
Fost deputat al PNL între 2012 și 2020, Raețchi a fost, până de curând, președintele Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, partener al NATO și UE, care acționează în beneficiul acestor organizații, precum și al statelor membre sau partenere. El îl va înlocui pe Ovidiu Dranga, care a condus reprezentanţa diplomatică la Tokyo din septembrie 2021. Totodată, Iohannis a semnat decretul de acreditare a Genţianei Şerbu în funcţia de ambasador al României în Kenya, ambasador al României în Tanzania şi reprezentant al României pe lângă Naţiunile Unite în Burundi, Uganda şi Rwanda, cu reşedinţa la Nairobi. Șerbu a îndeplinit din 2021 funcția de director al Direcției America Latină și Caraibi, din Centrala Ministerului de Externe. În perioada 2016-2021 a fost ambasadorul României în Cuba, iar între 2010 şi 2014, consul general al României la Cahul, în Republica Moldova.
Proiectul de modificare a legii cetăţeniei a fost adoptat în Parlamentul României. Deputaţii au eliminat modificarea conform căreia cetăţenia română poate fi acordată, la cerere, unei persoane străine care este căsătorită şi convieţuieşte în afara graniţelor cu un cetăţean român de cel puţin 10 ani. Astfel, se păstrează condiţia ca titularul cererii să locuiască legal în România de cel puţin 8 ani sau, în cazul căsătoriei cu un cetăţean român, de cel puţin 5 ani. De asemenea, termenul pentru obţinerea cetăţeniei române de către refugiaţi a fost redus de la 8 la 3 ani. În document se prevede că, la depunerea cererii de acordare sau redobândire a cetăţeniei române, sunt prelevate datele biometrice ale solicitantului, precum imaginea feţei şi amprenta degetelor. Minorii pentru care se solicită acordarea cetăţeniei române nu au obligaţia de furnizare a amprentelor digitale.
Ambasada României în Statele Unite ale Americii a organizat, săptămâna aceasta, un eveniment pentru a celebra 20 de ani de la aderarea României la NATO. La manifestare, care a avut loc la Capitoliu, au participat mai mulţi membri democraţi şi republicani ai Congresului din comisiile pentru relaţii externe şi forţe armate. Congresmenii au evidenţiat ancorarea neclintită a României pe calea euroatlantică, la scurt timp după ieşirea din comunism şi sprijinul incontestabil al ţării noastre pentru eforturile americane în teatrele de operaţii din Afganistan şi Irak, inclusiv anterior aderării la Alianţă. La eveniment, au fost, de asemenea, prezenţi membri ai delegaţiei economice a României la Select USA Investment Summit, cel mai mare forum de promovare a comerţului şi investiţiilor din Statele Unite.
Drapelul Naţional „reprezintă un element unificator pentru români, oriunde s-ar afla”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis cu prilejul Zilei Drapelului Naţional, sărbătorită la 26 iunie. El a afirmat că tricolorul României „este prezent în momentele de cumpănă sau de bucurie, la evenimente naţionale şi internaţionale, în instituţii, la parade sau cu prilejul competiţiilor sportive” şi trebuie onorat ca simbol al înaltelor valori naţionale pe care le reprezintă. „Culorile drapelului au însufleţit generaţie după generaţie, în lupta pentru împlinirea marilor idealuri naţionale – asigurarea independenţei, triumful libertăţii, instaurarea democraţiei şi a statului de drept şi integrarea României în NATO şi Uniunea Europeană”, a mai spus preşedintele. De Ziua Drapelului Naţional, Palatul Cotroceni, sediul Administraţiei Prezidenţiale, a fost iluminat în roşu, galben şi albastru.
Suporterii români au rezervate 7.000 de bilete pentru meciul echipei naţionale de fotbal din optimile de finală ale Campionatului European de fotbal din Germania, însă Federaţia Română de Fotbal a anunţat că negociază cu UEFA pentru dublarea numărului acestora. FRF precizează că, în perioada imediat următoare, cei care au cumpărat bilete la cel puţin un meci din cadrul grupelor vor primi un email de înştiinţare de la UEFA cu posibilitatea de a cumpăra până la 4 bilete. Ulterior, aceştia vor avea la dispoziţie până la 24 de ore să achiziţioneze tichetele. Naţionala de fotbal a României va înfrunta selecţionata Olandei în optimile de finală ale EURO 2024, meci care va avea loc pe 2 iulie, pe Football Arena din Munchen, de la ora locală 18.00. Tricolorii români au câştigat Grupa E a competiţiei şi au trecut de această fază după o pauză de 24 de ani.