Jurnal românesc – 28.06.2022
Sorin Iordan, 28.06.2022, 10:52
Miniştrii de externe român şi sârb, Bogdan Aurescu şi Nikola Selakovic, au semnat, la Bucureşti, o serie de acorduri bilaterale, între care cel referitor la acordarea dreptului de proprietate asupra clădirii „Luceafărul” României şi Acordul privind cooperarea în domeniile educaţiei, ştiinţei, culturii, mass-media, tineretului şi sportului. Cei doi oficiali au discutat şi despre sprijinul acordat de România parcursului european al Serbiei şi au abordat problematica respectării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. Şeful diplomaţiei române a subliniat interesul Bucureştiului pentru asigurarea unui tratament egal tuturor persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale pe întreg teritoriul celor două state.
El a transmis interesul părţii române privind reluarea lucrărilor Comisiei Mixte Interguvernamentale România-Serbia pentru Minorităţi Naţionale, a cărei sesiune următoare a fost agreat să aibă loc până la finele acestui an. Potrivit MAE, Complexul „Luceafărul”, din oraşul Vârşeţ, a fost construit începând cu anul 1894 şi dat în folosinţă în 1904 de elita românească din regiune. Destinaţia iniţială a fost Banca Luceafărul, care a finanţat activitatea agricolă a românilor din zonă, dar a devenit în scurt timp epicentrul acţiunilor de promovare a identităţii culturale şi spirituale româneşti în Voivodina. Complexul a aparţinut românilor până în 1947, când a fost confiscat de autorităţile fostei Republici Socialiste Federative Iugoslavia. În 2005, ca urmare a demersurilor etnicilor români din Serbia, complexul a fost clasat drept monument istoric.
Senatul a adoptat, în calitate de primă cameră sesizată, propunerea legislativă prin care bujorul este declarat floare naţională a României. Iniţiatorii, parlamentari ai coaliţiei de guvernare PSD, PNL, UDMR, au transmis că bujorul românesc a fost ales simbol al recunoştinţei şi al respectului pentru veteranii de război şi veteranii teatrelor de operaţii. „Prin purtarea bujorului la rever, românii demonstrează recunoştinţa pentru faptele de arme ale militarilor români din toate timpurile”, se arată în expunerea de motive. Propunerea legislativă prevede că administraţiile publice locale vor organiza expoziţii care să marcheze floarea de bujor ca floare naţională şi vor amenaja în parcuri şi grădini publice spaţii rezervate cultivării acesteia. De asemenea, Uniunea Artiştilor Plastici va sprijini organizarea de expoziţii de pictură consacrate florii de bujor, iar Romfilatelia va emite coliţe şi timbre filatelice consacrate bujorului. Actul normativ mai prevede că, în scopul marcării florii naţionale a României, va fi organizat un Festival al Bujorului, în care vor fi expuse în aranjamente peisagistice şi ornamentale diferite specii de bujor. Pentru a deveni lege, propunerea legislativă trebuie adoptată şi Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.
Ambasadorul României în Spania, George Bologan, s-a întâlnit cu o parte a comunităţii de români din Madrid-Barajas cu care a discutat despre rolul Bisericii în păstrarea limbii şi tradiţiilor. Evenimentul a avut loc la Biserica baptistă „Bethel”, păstorită de Călin Morar. Reprezentanţa diplomatică arată că, în mesajul său, ambasadorul a subliniat rolul prieteniei fără prejudecăţi şi a apreciat că unele dintre cauzele distrugerii armoniei sociale sunt invidia şi intoleranţa. „Este nevoie de o creştere sănătoasă a generaţiilor din punct de vedere moral, de a forma conştiinţele şi înţelepciunea, de a inspira prin puterea exemplului şi de a-i feri pe cei mai tineri de anturajele rele care strică obiceiurile bune”, le-a spus George Bologan celor prezenţi. Aproape 1,1 milioane de români trăiau în Spania la sfârșitul anului 2020, potrivit Ministerului spaniol al Incluziunii, Securității Sociale și Migrației.
Filmul „Ieșirea trenurilor din gară”, în regia lui Radu Jude, va fi proiectat, pe 1 iulie, la cinemateca din Tel Aviv cu ocazia marcării a 81 de ani de la Pogromul de la Iași din 28-30 iunie 1941. Documentarul a avut premiera mondială anul trecut la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secţiunea competiţională Forum. „Ieşirea trenurilor din gară” este compus în întregime din fotografii de arhivă, documente referitoare la Pogromul de la Iaşi şi mărturii ale victimelor. Pelicula va mai fi prezentată pe 4 iulie, la Cinemateca din Ierusalim, şi pe 5 iulie, la Colegiul Tehnologic din Beer Sheva. Seria de proiecţii are loc cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv, al Ambasadei României în Israel și al Organizației Israelienilor Originari din România.