Jurnal românesc – 28.05.2024
Ambasadoarea României în Franța, Ioana Bivolaru, a participat, recent, la o reuniune cu primari și reprezentanți ai orașelor Le Blanc-Mesnil, Le Bourget, Gagny, Livry-Gargan, Montfermeil, Neuilly-sur-Marne, Bondy și Villemomble, din departamentul Seine-Saint-Denis, unde se află importante comunități de români.
Roxana Vasile, 28.05.2024, 11:22
Ambasadoarea României în Franța, Ioana Bivolaru, a participat, recent, la o reuniune cu primari și reprezentanți ai orașelor Le Blanc-Mesnil, Le Bourget, Gagny, Livry-Gargan, Montfermeil, Neuilly-sur-Marne, Bondy și Villemomble, din departamentul Seine-Saint-Denis, unde se află importante comunități de români. Discuțiile au vizat relația specială dintre România și Franța, proiectele ample de colaborare în diverse domenii, dar și provocările actuale.
Aleșii locali au manifestat deschidere față de proiectele culturale ale comunității românești, apreciere pentru clasele de limbă, cultură și civilizație română, dorința de a aprofunda cooperarea descentralizată pe linia parteneriatelor și înfrățirilor cu localități din România și interes pentru identificarea unor noi paliere de cooperare. Totodată, reuniunea a prilejuit discuții cu senatorul Thierry Meignen, fost primar al orașului Le Blanc-Mesnil și președinte al Grupului de prietenie cu România din Senatul francez, despre recenta sa vizită în România.
Ministerul Afacerilor Externe a informat că, în urma demersurilor complexe derulate prin intermediul Consulatului General al României la Paris și al Ambasadei României la Canberra, în colaborare cu autorităţile franceze și australiene, toţi cei șase cetăţeni români care solicitaseră sprijin pentru evacuare au părăsit Noua Caledonie. Un cetățean român a fost evacuat miercuri, 22 mai, prin intermediul unei curse aeriene organizate de autoritățile franceze, în colaborare cu cele australiene și din Noua Zeelandă, cu destinația Australia. Ceilalți cinci cetățeni români au părăsit teritoriul francez de peste mări sâmbătă, 25 mai. Dintre aceștia, doi au fost evacuaţi către Australia cu o aeronavă militară aparţinând Forţelor Aeriene Australiene, ceilalţi trei fiind îmbarcaţi pe un zbor civil organizat de autorităţile franceze. MAE le-a adresat mulţumiri autorităţilor franceze şi australiene pentru întregul sprijin oferit în vederea evacuării cetăţenilor români din Noua Caledonie, pradă unor violențe fără precedent, soldate cu victime.
Reprezentanții Biroului de promovare comercială și economică din cadrul Ambasadei României la Roma au avut, pe 25 mai, la sediul misiunii diplomatice, o reuniune cu reprezentanți ai asociației InBusiness Club Suceava, în marja misiunii economice desfășurate de aceștia în regiunile Umbria și Lazio. La întâlnire au participat peste 20 de antreprenori care activează în producție, comerț sau servicii (medicale, IT, consultanță fiscală și turism) interesați să dezvolte relații comerciale cu companii din Italia. Reprezentantul Biroului economic de la Roma, ministrul consilier Norina Boru, a prezentat principalele aspecte ale relației bilaterale comerciale, urmând ca biroul economic să ofere asistență companiilor românești interesate de piața italiană. Vizita membrilor InBusiness Suceava în Regiunile Umbria și Lazio se înscrie în seria evenimentelor care promovează dezvoltarea relațiilor comerciale româno-italiene la nivel regional.
Doritorii să participe la Programul de Tabere „ARC” inițiat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni se mai pot înscrie, până pe 10 iunie, prin intermediul aplicației dprp.arc.inspect.com.ro. În perioada iulie-septembrie, timp de o săptămână, elevi şi tineri români din afara granițelor țării pot explora un colț al României și își pot îmbunătăți abilitățile de comunicare în limba română prin intermediul activităților culturale, educative și sportive organizate în cadrul taberelor, prin interacțiunea cu voluntarii români care îi vor îndruma și cu reprezentanții instituțiilor de interes din zonele pe care le vizitează. Taberele se vor desfășura simultan, în serii consecutive de câte șapte zile, de marți până marți, în Centrul de Agrement Codrii de Aramă-Agafton, județul Botoșani; Centrul de Agrement Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud; Centrul de Agrement Poiana Pinului, județul Buzău; Centrul de Agrement Căprioara, județul Hunedoara; Centrul de Agrement Oglinzi, județul Neamț și Centrul de Agrement Gălăciuc, județul Vrancea.
Înscrierea grupurilor de elevi și tineri se realizează de către instituția/organizația/unitatea de cult și responsabilii de grup. Aplicația permite înscrierea de grupuri de până la 15 participanți, de asemenea, alegerea perioadei și locației. Organizatorii vor suporta cheltuielile de cazare şi masă, iar participanţii din diaspora şi le vor asigura, din surse proprii, pe cele de transport din ţara de reşedinţă până la Bucureşti şi retur. Aplicația este deschisă și tinerilor români care doresc să se implice ca voluntari.