Jurnal românesc – 28.04.2025
Cu ocazia prezenței la Târgul Internațional de Carte de la Tunis a lui Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român și al Rețelei institutelor culturale naționale din UE (EUNIC), Ambasada României a organizat, împreună cu Delegația Generală a Regiunii Wallonie-Bruxelles, sâmbătă, la sediul misiunii diplomatice române, un prânz de lucru.
Mihai Pelin, 28.04.2025, 11:00
Cu ocazia prezenței la Târgul Internațional de Carte de la Tunis a lui Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român și al Rețelei institutelor culturale naționale din UE (EUNIC), Ambasada României a organizat, împreună cu Delegația Generală a Regiunii Wallonie-Bruxelles, sâmbătă, la sediul misiunii diplomatice române, un prânz de lucru.
La eveniment au participat, pe lângă directorii institutelor culturale din clusterul EUNIC Tunis, ambasadori acreditați la Tunis, reprezentanți ai Delegației UE și ai Grupului Ambasadorilor Francofoni. Întâlnirea a reprezentant o bună ocazie de evidențiere a culturii ca puternic catalizator pentru strângerea și consolidarea relațiilor bilaterale, pentru intensificarea parteneriatelor cultural-artistice între instituții, respectiv personalități artistice, dar și pentru inițierea și susținerea unor colaborări cu entități ale artelor performative precum opere, teatre sau festivaluri de profil de pe cele două maluri ale Mediteranei.
ICR și MAE din România rămân două instituții implicate în valorificarea dinamicii pozitive a relațiilor bilaterale, prin creșterea prezenței culturale românești în Tunisia, prin intensificarea promovării și încurajarea participării tunisienilor la cursurile de limba română organizate în cadrul Lectoratului român de la Tunis.
Comunitatea românească din Germania se pregăteşte pentru un eveniment cultural, care promite să aducă bucurie, culoare şi tradiţie în mijlocul diasporei: „Hora Rusaliilor – Köln 2025”. Evenimentul va avea loc pe 8 iunie (Venloer Straße 891), şi se anunţă a fi o veritabilă sărbătoare a identităţii româneşti.
Organizatorii propun o zi dedicată autenticităţii şi legăturilor profunde cu rădăcinile, printr-un program variat ce va îmbina muzica live, dansurile populare, gastronomia românească şi alte activităţi culturale menite să reconecteze participanţii cu valorile tradiţionale româneşti. Evenimentul îi va avea printre invitaţi pe Maria Tincu, o voce iubită a folclorului românesc, alături de Cristina Matei, cunoscută pentru interpretările sale autentice, şi DJ Dragoş Matei, care va aduce un suflu modern sărbătorii, combinând ritmurile tradiţionale cu accente actuale.
Evenimentul se adresează întregii comunităţi româneşti din Germania, indiferent de vârstă sau zonă geografică. Scopul este crearea unui spaţiu de întâlnire între generaţii, în care copiii născuţi în diaspora să poată descoperi tradiţiile părinţilor şi bunicilor, iar adulţii să retrăiască, fie şi pentru câteva ore, farmecul sărbătorilor de acasă.
În perioada 28 aprilie – 4 mai 2025, celebrul ansamblu RARO – SoNoRo va susţine trei concerte de gală în Belgia, în cadrul unui turneu aniversar internaţional, care celebrează 20 de ani de la prima ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo.
Cele trei concerte ale ansamblului, organizate cu sprijinul ICR de la Bruxelles şi al Ambasadei României sunt dedicate celebrării a 145 ani de relaţii diplomatice bilaterale România-Belgia. Ele vor avea loc la Gent (28 aprilie), Bruxelles (30 apriliei) şi Anvers (4 mai). Concertele vor fi susţinute de Răzvan Popovici (violă), Diana Ketler (pian), Justus Grimm (violoncel), Erik Schumann (vioară) şi Aylen Pritchin (vioară).
De asemenea, în cadrul matineului organizat în colaborare cu Conservatorul din Anvers, vor concerta și studenţi talentaţi alături de maeştrii consacraţi. Printre aceştia, se numără şi o bursieră a programului SoNoRo – Interferenţe: Ştefana Munteanu (violă), studentă la Conservatorul din Anvers.
Muzicienii vor celebra muzica românească şi pe cel mai important compozitor român George Enescu, prilejuind mediului diplomatic, de afaceri, diasporei româneşti, publicului larg neerlandofon şi francofon, întâlnirea cu unul dintre cele mai importante ansambluri de muzică de cameră din Europa şi din lume.
ICR susține participarea a trei artiști, până pe data de 3 mai— Antonia Scutaru, Diana Mihalascu și Leonard Chionac — în echipa de creație a noii producții internaționale Sabat Mater, regizată de Romeo Castellucci, pe scena prestigioasei Opere din Geneva, Elveția.
Cei trei români vor face parte, în calitate de asistenți de regie, din echipa spectacolului. Romeo Castellucci este una dintre cele mai importante figuri ale teatrului contemporan internațional, cunoscut pentru spectacolele sale de mare impact vizual și intelectual. El semnează producții prezentate pe cele mai prestigioase scene ale lumii și explorează teme fundamentale, de la religie și filosofie până la istoria artei și condiția umană, oferind publicului experiențe scenice profunde și provocatoare.
Antonia Scutaru este colaboratoare a Teatrului Mic din București. A primit premiul pentru cea mai bună actriță la Gala Absolvenților UNATC 2023 și la Gala Hop 2024. Diana Mihalascu este studentă în anul III (Regie teatru), la Facultatea de Teatru și Film UBB Cluj-Napoca și a montat dierite spectacole printre care și “Mor, mor, mor” de Codruța Cadar, prezentat în festivaluri naționale. Leonard Chionac colaborează cu Teatrul Național București. El a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul Internațional de Teatru Studențesc Danail Chirpansky din Bulgaria.