Jurnal românesc – 28.03.2023
Sorin Iordan, 28.03.2023, 11:22
Toate instituţiile europene şi statele membre UE, cu o singură excepţie – Austria, sunt ferm în favoarea aderării României la Spaţiul Schengen, a declarat ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, în plenul Camerei Deputaţilor de la Bucureşti. „Anul trecut, prin eforturi diplomatice, am obţinut susţinerea fermă şi activă a Franţei şi Germaniei, am convins Finlanda, apoi Suedia şi Olanda. Am susţinut definitivarea raportului MCV (…) schimbarea de ultim moment a poziţiei Austriei a fost bruscă, motivată doar din raţiuni de politică internă şi imposibil de anticipat, luând prin surprindere inclusiv pe preşedintele Austriei şi partenerii de coaliţie”, a afirmat Aurescu. Şeful diplomaţiei române a precizat că înainte de alegerile din landul austriac Salzburg, programate la 23 aprilie, e dificil de aşteptat o modificare de poziţie a acestei ţări şi că „nu trebuie create aşteptări grăbite” în ceea ce priveşte aderarea. Poziţia a fost confirmată de preşedintele Klaus Iohannis, care a declarat că nu există nicio asumare concretă a vreunei date din iunie sau din octombrie pentru aderarea României la Schengen. El a catalogat veto-ul Austriei din 8 decembrie 2022 drept „o palmă dată Uniunii Europene şi aspiraţiilor de liberă mişcare a cetăţenilor europeni”. „Această problemă trebuie rezolvată cu cât mai repede, cu atât mai bine, dacă vrem ca cetăţenii noştri să creadă în continuare că Uniunea Europeană este un spaţiu nu doar al Pieţei Unice, ci şi al libertăţii de mişcare”, a mai spus preşedintele României.
Artiştii Nicolae Botgros, Grigore Leşe şi Gheorghe Zamfir au fost premiaţi de miniştrii Culturii din România şi Republica Moldova, Lucian Romaşcanu şi, respectiv, Sergiu Prodan. Cei trei, care au avut un moment muzical comun, au fost recompensaţi cu „Premiul special pentru întreaga activitate”. Ceremonia s-a desfăşurat în cadrul spectacolului „Limba română este patria mea!”, care a avut loc la Palatul Naţional „Nicolae Sulac” din Chişinău. ” (…) Investiţi în cultură şi atunci vom avea atâtea poduri peste Prut că nu o să vă vină să credeţi”, a declarat ministrul Culturii de la Chişinău, Sergiu Prodan. La rândul său, ministrul român al Culturii, Lucian Romaşcanu, i-a felicitat pe parlamentarii moldoveni care au adoptat limba română ca limbă oficială a Republicii Moldova. El a declarat că demersul acestora este un „act de patriotism, de iubire de ţară”. „Adoptând şi oficial această limbă suntem împreună în Europa”, a conchis Romaşcanu. Evenimentul de la Chişinău, la care au mai participat preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului României, Marcel Ciolacu şi Alina Gorghiu, şi preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a fost prilejuit de împlinirea a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România.
Reprezentanţa la Paris a Institutului Cultural Român sprijină prezența regizoarei Geo Dobă la Festivalul Internațional de Muzică şi Cinema de la Marsilia, unde va prezenta un scurtmetraj, co-producție româno-franceză, aflat încă în fază de producție. România va mai fi reprezentată la Marsilia și de inițiatorul festivalului Animest Mihai Mitrică. Acesta va participa la evenimentul Cec în alb, în secțiunea „Invitații festivalului”, cu filmele „Ceva” regizat de Paul Mureșan și „Amok” în regia lui Balazs Turai. Consacrat promovării tinerei creații cinematografice și creației muzicale pentru imagine, Festivalul Internațional de la Marsilia se desfășoară în perioada 27 martie – 1 aprilie.
Artiștii români Maria Bordeanu, Vladimir Păun-Vrapciu şi Diana Rad participă la expoziția „Arte Laguna Prize 2023”, care este deschisă până la 16 aprilie la Veneţia. Maria Bordeanu cu lucrarea Reflection II şi Vladimir Păun-Vrapciu, cu lucrarea Yellow vests – showcases in Paris sunt prezenţi în secțiunea Pictură, în vreme ce Diana Rad, cu lucrarea Terrarium, participă în secțiunea Grafică Digitală. Arte Laguna Prize este o expoziție internațională de arte vizuale, organizată la fiecare doi ani în spațiile Arsenale Nord Venezia. Manifestarea reuneşte lucrări de pictură, fotografie, sculptură și instalație, artă video, performance, artă digitală, grafică digitală și benzi desenate, land art, artă urbană şi obiecte de design.