Jurnal românesc – 28.03.2017
România Internațional, 28.03.2017, 12:15
Rata şomajului în România în ultimul trimestru al anului trecut a coborât la 5,5%, faţă de trimestrul trei când a fost de 5,7%, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică. Nivelul cel mai ridicat al şomajului, de 20,8%, a fost consemnat în rândul tinerilor (15 – 24 ani), arată datele INS. În acelaşi timp, rata de ocupare a forţei de muncă pentru categoria de vârstă între 20 şi 64 de ani a scăzut la 66,5% în trimestrul patru din 2016. Rata de ocupare este un indicator al gradului în care populaţia este activă din punct de vedere economic. Valoarea este cu peste două procente mai mică decât cea din trimestrul precedent şi rămâne departe de ţinta fixată pentru 2020, care prevede o rată de ocupare de minimum 70%. Potrivit INS, numărul de pensionari a scăzut anul trecut la 5,250.000, însă raportul dintre numărul lor şi cel de salariaţi a rămas de 9 la 10.
Execuţia bugetului general consolidat pe primele două luni ale acestui an s-a încheiat cu un excedent, deşi veniturile au fost cu 1,4% mai mici decât în perioada similiară din 2016 – releva datele anunţate, luni, de ministerul Finanţelor de la Bucureşti. Potrivit expertţlor, au scăzut semnificativ încasările din TVA şi din accize, după reducerea cotei standard şi micşorarea nivelului accizei pentru carburanţi. Dar şi cheltuielile totale la bugetul de stat au înregistrat o scădere de 0,3 procente, ca urmare a reducerii investiţiilor şi a sumelor alocate de la buget pentru cofinanţarea programelor cu bani europeni.
Ministrul afacerilor europene, Ana Birchall, a declarat că România va participa activ la orice proiect menit să întărească unitatea marilor familii europene. Ea a explicat ca Bucureştiul susţine reducerea decalajelor de dezvoltare dintre statele membre ale UE prin continuarea politicii de coeziune şi a politicii agricole comune. Ministrul Ana Birchall a avertizat că poziţia UE pe scena internaţională va fi slăbită dacă vor fi impuse bariere artificiale care să separe în grupuri statele membre conform noţiunii de „Europă cu mai multe viteze”. Asta, pentru că deşi recenta Declaraţie de la Roma menţionează unitatea şi mersul în aceeaşi direcţie, ea cuprinde şi precizarea că „pot exista ritmuri diferite de dezvoltare”. Nici un proces de reformă a UE nu trebuie să aducă atingere valorilor şi libertăţilor sale fundamentale, a mai spus ministrul român al afacerilor europene.
Posta Română a lansat din 27 martie un nou serviciu care oferă clienţilor posibilitatea să trimită cărţi poştale personalizate cu propriile fotografii, direct de pe site-ul companiei. Plata serviciului MyPostcard se va face online, utilizând cardul bancar. Pentru trimitere pe teritoriul României, tariful pentru acest serviciu este de 3,8 lei, iar pentru trimiterile internaţionale, preţul este de 6 lei; Există şi varianta MyPostcard Premium – expediere ca şi trimitere poştală internă/internaţională prioritară, recomandată, în plic închis. Pentru trimitere pe teritoriul României, tariful pentru acest serviciu este de 5,7 lei, iar pentru trimiterile internaţionale, preţul este de 18,90 lei. Timpul de livrare va fi de maximum 3 zile, pentru MyPostcard Premium, şi de maximum 6 zile, pentru categoria MyPostcard Basic.
România se află pe ultimele locuri în ceea ce priveşte siguranţa rutieră în UE cu 97 de decese raportate la un milion de locuitori în 2016 (în urma ţării noastre fiind doar Bulgaria cu 99), arată date statistice publicate marţi de Comisia Europeană. Totuşi, faţă de 2010, numărul deceselor în accidente rutiere a scăzut în România cu 19%, exact cât media UE în toţi aceşti ani. Drumurile din Uniune rămân, conform datelor, cele mai sigure din lume, dar rezultatele înregistrate sunt încă departe de ce îşi propun autorităţile europene+ să reducă la jumătate numărul de decese cauzate de accidente rutiere între 2010 şi 2020.