Jurnal românesc – 27.12.2024
Teologul, poetul, profesorul şi eseistul român Theodor Damian, stabilit la New York, va fi sărbătorit pe 28 decembrie la împlinirea vârstei de 73 de ani, de Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc de la Craiova.
Hildegard Ignătescu, 30.12.2024, 10:26
Teologul, poetul, profesorul şi eseistul român Theodor Damian, stabilit la New York, va fi sărbătorit pe 28 decembrie la împlinirea vârstei de 73 de ani, de Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc de la Craiova.
Colecţia donată muzeului în 2023 reuneşte un fond de carte din domeniul teologic şi literar, care se distinge prin diversitatea materialelor, relevante pentru o viziune complexa asupra exilului românesc.
În cadrul colecţiei regăsim volume publicate de Theodor Damian atât în ţară, cât şi în strainatate si diverse numere ale revistei ‘Lumină Lină’, înfiinţate de Theodor Damian la New York.
Născut pe 28 decembrie 1951 la Botoşani, Theodor Damian a urmat Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ, apoi Institutul Teologic din Bucureşti şi la 26 de ani a devenit cel mai tânăr protopop din România, la Dorohoi.
Între 1979 şi 1983 a urmat studii ecumenice şi doctorale in Elveţia, participând împreună cu Daniel Ciobotea, actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, la conferinţe ecumenice.
În 1993, a devenit doctor în Teologie la Fordham University, New York şi a fondat Parohia Ortodoxă Română ‘Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel’ din Astoria New York.
Din 2019, Theodor Damian este profesor emerit al Metropolitan College of NY, Facultatea de Ştiinţe Sociale, Catedra de Filosofie şi Etică.
Este Preşedinte al Filialei Americane a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România.
Theodor Damian a publicat peste 40 de volume de teologie, etică, filosofie, poezie, proză, critică şi comentariu literar, eseuri.
A fost tradus în limbile engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană, turcă, albaneză, arabă, chineză.
Membru al numeroase organizaţii profesionale şi societăţi româneşti şi americane, Theodor Damian a primit o serie de distincţii, printre care premiul de excelenţă şi medalia ‘100 pentru Centenar’ din partea Guvernului României, Premii de Excelenţă acordate de Uniunea Scriitorilor din România şi Republica Moldova si din partea Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România.
Trilogia cinematografică românească Moromeții va fi prezentată în cadrul celei de-a 54-a ediții a Rotterdam International Film Festival. Festivalul are loc intre 30 ianuarie si 9 februarie 2025, este unul dintre cele mai importante evenimente de gen din Europa si prezintă anual sute de filme în peste 20 de secțiuni. Cele trei filme regizate de Stere Gulea după romanele lui Marin Preda realizate in 1987, 2018 și 2024 au fost selectate în secțiunea specială Harbour. Este pentru prima dată când cele trei filme sunt prezentate împreună într-un festival internațional de calibru. Momentul marchează și premiera internațională a ultimei părți din trilogie – Moromeții 3. Regizorul Stere Gulea, dar și actorii Alex Călin, Olimpia Melinte și Mara Bugarin vor fi prezenți la proiecție. De la înființarea sa în 1972, Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam s-a concentrat pe cinematografia independentă și experimentală, prezentând atât tinere talente, cât și autori consacrați.
O expoziţie internaţională intitulată „Tradiţii populare române şi maghiare” va fi vernisată la începutul anului 2025 în cadrul Săptămânii Culturii Române şi Maghiare, pentru a marca Ziua Artei Fotografice din România (11 ianuarie), respectiv Zilele Culturii Naţionale (15 ianuarie) şi Ziua Culturii Maghiare (22 ianuarie).
Epozitia este organizata de Asociaţia Euro Foto Art din Oradea (AEFA) cu sprijinul Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică.
Organizatorii au primit pentru această a XIII-a ediţie a Concursului Internaţional al Artiştilor Fotografi Români şi Maghiari de Pretutindeni 250 de imagini realizate de artişti fotografi români şi maghiari din Israel, Serbia, Slovacia, R, Moldova, România şi Ungaria.
Juriul româno-ungar a selectat 131 de fotografii pentru expoziţie şi au acordat 19 premii şi medalii. Imaginile pot fi vazute pe site-ul eurofotoart.ro
Ziua artei fotografice în România se sărbătoreşte începând din 2010, la 11 ianuarie, ziua de naştere a lui Carol Pop de Szathmari, care a trait intre 1812-1887, recunoscut ca primul fotograf al României şi primul fotograf de război din lume.
Astazi incepe la Sighetu Marmaţiei unul dintre cele mai vechi festivaluri de datini şi obiceiuri de iarnă din România, care se desfăşoară fără întrerupere de 56 de ani.
Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Iarnă ‘Marmaţia’ încânta publicul naţional şi internaţional cu tradiţiile, costumele, colindele şi jocurile cu măşti care se tin în mod traditional in satele maramureşene de la Crăciun până la Bobotează.
Pe scena festivalului vor urca cete şi trupe de colindători din Maramureş, Suceava, Cluj si Satu Mare.
Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Iarnă „Marmaţia” atrage numeroşi turişti români şi străini aflati în vacanţa de sărbători în Maramureş.