Jurnal românesc – 27.12.2013
Învăţământul obligatoriu va avea o durată de 11 ani, nu de 10, ca până acum, a decis Guvernul de la Bucureşti, printr-o ordonanţă de urgenţă care modifică Legea educaţiei. De asemenea, admiterea în facultate se va face doar pe baza rezultatelor de la Bacalaureat, fără să mai conteze notele din timpul anilor de studiu liceal. Ministrul delegat pentru cercetare, Mihnea Costoiu, a apreciat că rezultatele de la Bacalaureat reflectă cunoştinţele acumulate de elevi, în condiţiile în care, în ultimii ani, examenul este organizat fără vicii sau incorectitudini. În 2013, ratele de promovabilitate la Bacalaureat au fost 55%, la prima sesiune, şi, respectiv, 20%, la cea de-a doua.
Florentin Căpitănescu, 27.12.2013, 12:31
Preşedintele României, Traian Băsescu, a promulgat Legea privind grupa I de muncă, astfel că aproape 60 de mii de persoane vor putea ieşi mai repede la pensie. De asemenea, potrivit acestei legi, unii dintre români vor beneficia şi de pensii mai mari, prin aplicarea unui coeficient special. Mai mult, cei care au muncit 10 ani în condiţii foarte grele şi au un stagiu complet de cotizare la asigurările sociale, de 35 de ani, se vor putea pensiona cu cinci ani mai devreme. Persoanele care au lucrat în grupa I de muncă înainte de anul 2001 vor beneficia de o reducere de trei ani la vârsta de pensionare pentru fiecare şapte ani munciţi în această grupă, a declarat ministrul muncii, Mariana Câmpeanu.
De la 1 ianuarie, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului de la Strasbourg anunţă schimbarea regulilor pentru depunerea unei plângeri. Reclamanţii vor fi nevoiti să ofere date suplimentare de indentificare şi să includă în dosar şi un rezumat al cazului, fără ca dosarul în ansamblu să numere mai mult de 20 de pagini. Un dosar incomplet va fi respins pe loc. La sfârşitul anului trecut, românii au depus la CEDO aproximativ 10.200 de plângeri, din care doar 1% au fost acceptate. CEDO este instanţa la care pot apela europenii care consideră că în propriul stat le-au fost încălcate drepturile fundamentale.
Consiliul European pentru Pescuit a aprobat propunerea Comisiei Europene privind cotele de pescuit in 2014 pentru stocurile de peşte din Marea Neagră. Această decizie vizează doar două state comunitare, România şi Bulgaria, care au ieşire la Marea Neagră. Principala prevedere este reducerea cotei de calcan cu 15%, respectiv până la 74 de tone, şi menţinerea neschimbată a cotei la şprot, la aproape 11.500 de tone. Cota la calcan se împarte egal între cele două state, în timp ce în cazul celei pentru şprot nivelele naţionale sunt 70% pentru Bulgaria şi 30% pentru România. Pe de alta parte, toate ţările Uniunii sunt obligate să adopte, în 2014, noul pachet al reformei politicii comune pentru pescuit. Măsurile sunt menite, în principal, să oprească pescuitul excesiv şi să interzică aruncarea peştelui înapoi în ape.
România va fi promovată, începând de anul viitor, ca destinaţie turistică, în presa din străinătate. Preşedintele Autorităţii Naţionale de Turism, Răzvan Filipescu, a precizat că, pentru această campanie de promovare, care va dura doi ani, vor fi alocate 20 de milioane de euro. Autorităţile speră ca, în urma promovării internaţionale, turismul să crească cu 30 – 40%.