Jurnal românesc – 27.11.2024
România este "ferm" angajată în susţinerea valorilor democratice, a drepturilor omului, inclusiv egalitatea de gen, combaterea antisemitismului, a xenofobiei şi a oricărei forme de discriminare, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.
Ştefan Stoica, 27.11.2024, 11:00
România este „ferm” angajată în susţinerea valorilor democratice, a drepturilor omului, inclusiv egalitatea de gen, combaterea antisemitismului, a xenofobiei şi a oricărei forme de discriminare, a transmis Ministerul Afacerilor Externe. „Ansamblul demersurilor de politică externă ale României este inseparabil de apartenenţa României la spaţiul de libertăţi şi drepturi garantat de statutul de ţară membră a Uniunii Europene şi aliat NATO”, subliniază MAE, într-o precizare de presă vizând „îngrijorările externe” apărute după primul tur al alegerilor prezidenţiale, câştigat, surprinzător, de extremistul pro-rus Călin Georgescu. Ministerul Afacerilor Externe arată că, „la 35 de ani de când România s-a întors în familia democraţiilor occidentale prin curajul celor care au murit în Revoluţia română, aceste valori sunt cele care garantează pacea, securitatea şi prosperitatea tuturor cetăţenilor români, oriunde s-ar afla”.
Sute de persoane au protestat, din nou, marţi seară, în Bucureşti şi mai multe oraşe din ţară, în urma rezultatelor alegerilor prezidenţiale de duminică. Ele şi-au manifestat nemulţumirea faţă de candidatul independent Călin Georgescu şi au scandat lozinci antifasciste, împotriva extremismului şi proeuropene. S-a scandat, între altele: „Vrem libertate, nu fascism”, „Vrem la Vest, nu spre Est!”, „Jos legionarii!”, „Georgescu, Georgescu, la fel ca Antonescu!”, „Legiunea nu face naţiunea”, „Afară, afară, extremiştii din ţară”, „Zdrobim Legiunea”, „Tinerii vă cer în cor, nu votaţi un dictator”, „Noi nu plecăm din ţară”, „O ţară ca afară nu e legionară”, „Feminism, nu fascism”.
Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, deputatul Silviu Vexler, i-a transmis candidatului la alegerile prezidenţiale Călin Georgescu că delirul mistic-religios şi antisemit, teoriile conspirative, alături de tentaţia mesianică a unui om politic, nu pot schimba istoria şi realitatea. Vexler a subliniat că Mişcarea Legionară a fost o organizaţie paramilitară, criminală şi teroristă, iar Ion Antonescu „a fost şi rămâne un criminal”. Un criminal de război care a cerut, în mod direct, organizarea sistematică a Holocaustului din România, un om care a impus asasinarea a sute de mii de evrei şi romi, a amintit Vexler. „Pentru domnul Călin Georgescu. Pentru toţi cei care susţin şi promovează ideile menţionate anterior. Nu vom ceda. Nu vom fi intimidaţi, nu vom fi ameninţaţi de nimeni şi nu ne vom trăi viaţa ca cetăţeni ai României în teamă. Vom continua să trăim cu aceeaşi demnitate care ne-a caracterizat întotdeauna, cu aceeaşi loialitate faţă de România, cu acelaşi respect pe care l-am arătat întotdeauna tuturor celor din jurul nostru’, a mai afirmat deputatul Silviu Vexler.
Opera Națională București prezintă joi, 28 noiembrie, ora 19:30, un concert de gală intitulat Ziua Națională a României pe scena La Fenice – Stele ale Operei Româneşti la Veneţia. Soliștii Valentina Nafornița, Ruxandra Donose și Ștefan Pop vor fi acompaniați de Orchestra Operei Naționale București, dirijată de Daniel Jinga. Proiectul este finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, fiind organizat de Opera Națională București şi realizat în parteneriat cu Ambasada României în Republica Italiană, Malta și San Marino și cu Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. Programul cuprinde lucrări de G. Enescu, G. Puccini, F. Cilea, G. Rossini, T. Brediceanu, G. Verdi, V. Bellini, Iosif Ivanovici, alcătuirea lui marcând şi faptul că 2024 a fost cunoscut în întreaga lume ca Anul Puccini. Printre partenerii media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Actualități.
Soprana Teodora Gheorghiu, bas-baritonul Sorin Coliban şi pianista Diana Ionescu vor susţine un recital, pe 1 decembrie, de la ora 19,00, la Sala Accademica a Conservatorului Santa Cecilia din Roma, în cadrul proiectului ‘Turnee de poveste… pretutindeni’. Potrivit unui comunicat transmis, marţi, AGERPRES, concertul este integrat într-un amplu proiect dedicat diasporei româneşti din Elveţia, Franţa şi Italia, care are rolul de a spune poveşti prin muzică. ‘Turnee de poveste… pretutindeni’ se desfăşoară în perioada 24 noiembrie – 4 decembrie, cuprinde şapte concerte în patru oraşe europene, Lausanne, Paris, Roma şi Bucureşti şi este finanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.