Jurnal românesc – 27.10.2020
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a eliminat din lista ţărilor aflate în zona galbenă de risc epidemiologic Statele Unite ale Americii, Israel, Republica Moldova, Brazilia şi alte 8 state. Totodată, a adugat 10 ţări, între care Irlanda, Elveţia, Portugalia şi Polonia. În prezent, 30 de ţări se regăsesc în document, iar persoanele care călătoresc din acestea în România sunt obligate să intre în carantină la domiciliu pentru 14 zile.
Sorin Iordan, 27.10.2020, 11:50
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a eliminat din lista ţărilor aflate în zona galbenă de risc epidemiologic Statele Unite ale Americii, Israel, Republica Moldova, Brazilia şi alte 8 state. Totodată, a adugat 10 ţări, între care Irlanda, Elveţia, Portugalia şi Polonia. În prezent, 30 de ţări se regăsesc în document, iar persoanele care călătoresc din acestea în România sunt obligate să intre în carantină la domiciliu pentru 14 zile.
Printre cele 30 se află multe ţări europene precum Cehia, Belgia, Olanda, Franţa, Elveţia, Spania, Marea Britanie, Croaţia, Irlanda, Polonia sau Portugalia. Sunt exceptaţi de la carantină cei care rămân cel mult trei zile pe teritoriul României şi prezintă la intrarea în ţară un test negativ pentru COVID-19, efectuat cu 48 de ore înainte de sosire. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă actualizează lista în fiecare zi de luni. Mai multe informaţii se găsesc pe site-ul Institutului Naţional pentru Sănătate Publică.
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni anunță că perioada de evaluare a proiectelor transmise în cadrul celei de-a doua sesiuni de finanțare nerambursabilă, exclusiv pentru domeniul Educație, s-a încheiat. Lista cu proiectele validate, cele respinse, punctajele și sumele aprobate se găseşte se site-ul instituţiei www.drpr.gov.ro. Departamentul le recomandă celor care au participat la această sesiune să transmită eventuale contestaţii prin email, la adeesa proiecte@dprp.gov.ro, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la data comunicării rezultatelor. Rezultatul contestațiilor va fi publicat pe site-ul propriu, la secțiunea Finanțare.
Totodată, DRP precizează că motivele de respingere a anumitor proiecte le vor fi comunicate solicitanților numai la cererea acestora, care trebuie transmisă în termen de 10 zile lucrătoare de la afișarea rezultatelor. A doua etapă de depunere de proiecte dedicate domeniului Educație în vederea obţinerii de finanţare nerambursabilă a fost deschisă la începutul lunii octombrie. Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a indicat că banii acordaţi în această sesiune sunt destinaţi dotării școlilor de limba română din diaspora și din comunitățile istorice.
Cinci producţii româneşti participă la a 24-a editie a Festivalului International de Film Documentar de la Jihlava, care se desfășoară anul acesta în mediul online, în perioada 27 octombrie – 1 noiembrie. Este vorba despre coproducția România – Ungaria „Motherlands”, în regia lui Gabriel Babsi, care participă în cadrul secțiunii „First Lights”, dedicată filmului de lungmetraj documentar de debut, „Noi împotriva noastră”, de Andra Tarara, şi „Călătorie în jurul casei în 60 de zile”, de Alexandru Solomon, în secțiunea „Between the Seas” pentru Cel mai bun documentar din Estul și Centrul Europei, „Apropieri”, regizat de Ioana Grigore, în secțiunea „Between the Seas: Student Film Competition” pentru Cel mai bun documentar studentesc din Estul și Centrul Europei şi „Munca noastră cea de toate zilele”, de Lucia Chicos, în secțiunea „Short Joy” pentru Cel mai bun scurtmetraj documentar. La ediția din acest an a manifestării, toate filmele nominalizate pot fi urmărite gratuit pe platforma DAFilms. Telespectatorii pot vota peliculele favorite până pe 29 ocrombrie şi să decidă astfel câștigătorul Premiului publicului. Participarea documentarelor româneşti la festival este sprijnită de reprezentanța Institutului Cultural Român la Praga.
Scriitoarele Claudia Serea și Diana Manole sunt promovate în cadrul proiectului „Voci feminine românești în America de Nord”, iniţiat de reprezentanța Institutului Cultural Român la New York. Manifestarea cuprinde o suită de premiere realizate sub forma unor materiale video înregistrate de fiecare scriitoare, materiale ce conțin o lectură în limba engleză de aproximativ 10 minute și care oferă un răspuns personal, autentic marilor transformări care se petrec în SUA și în lume.
Videoclipurile sunt difuzate periodic, în fiecare marți. Seria a fost deschisă de Cristina Bejan şi Alta Ifland, a continuat cu Mihaela Moscaliuc şi Domnica Rădulescu şi cu Alina Cumpan şi Carmen Bugan. Urmează Clara Burghelea şi Roxana Cazan pe 3 noiembrie, Anca Mizumschi şi Adela Sinclair pe 10 noiembrie şi Alina Ștefănescu şi Lucia Cherciu pe 17 noiembrie. Proiectul se va încheia pe 24 noiembrie cu intervenţia Andreei Scridon şi Amandei OConnor. După transmiterea pe toate platformele online ale organizatorului, videolecturile pot fi accesate pe site-ul rciusa.info.