Jurnal românesc – 27.09.2024
Peste 11.300 de români din străinătate s-au înregistrat pentru a vota la alegerile prezidenţiale din acest an, a anunţat Autoritatea Electorală Permanentă.
Sorin Iordan, 27.09.2024, 11:30
Instituţia arată că, până la data de 26 septembrie, 6.751 de alegători au optat pentru prezenţa la urne într-una din secţiile care vor fi organizate peste hotare, în vreme ce 4.562 au depus cereri pentru a vota prin corespondenţă. AEP mai transmite că, pentru alegerea membrilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, 6.067 de cetăţeni au depus cereri pentru a vota la secţie şi 4.278 s-au înregistrat pentru a vota prin corespondenţă. Alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării care doresc să voteze la alegerile prezidenţiale sau parlamentare din acest an prin corespondenţă se pot înregistra online pe portalul web votstrainatate.ro. Site-ul cuprinde secţiunile: Alegerea Preşedintelui României şi Alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, în cadrul cărora există două categorii: Alegător în străinătate la o secţie de votare şi Alegător în străinătate prin corespondenţă. AEP menţionează că alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doresc să îşi exercite dreptul de vot prin corespondenţă trebuie să se înregistreze cu această opţiune pentru fiecare tip de scrutin. Termenul-limită de înregistrare ca alegător prin corespondenţă la alegerile pentru preşedintele României este 10 octombrie, iar pentru Senat şi Camera Deputaţilor este 17 octombrie.
Numărul copiilor din România ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate şi care au rămas în grija rudelor sau în sistemul de protecţie specială a scăzut cu 17% în ultimul an, relevă o analiză a ParentED. Potrivit acesteia, scăderea indică o tendinţă îmbucurătoare pe fondul creşterii numărului de români care se întorc în ţară. În context, datele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie arată că, în martie 2024, peste 61.000 copii din peste 50.000 de familii erau în această situaţie, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când se înregistrau circa 72.900 de cazuri din aproape 57.000 de familii. Reprezentantul ParentED, Diana Bălan, a atras atenţia asupra faptului că unii dintre aceşti copii ajung în grija asistenţilor maternali sau în centre de plasament şi se confruntă cu provocări suplimentare. Potrivit acesteia, „impactul emoţional şi psihologic pe care îl resimt aceşti copii poate fi profund şi de lungă durată, mai ales în contextul în care dezvoltarea lor emoţională şi socială depind în mod direct de prezenţa unei figuri parentale stabile”.
Elevii români au obţinut trei medalii de argint şi una de bronz la Olimpiada Balcanică de Informatică, desfăşurată în perioada 20 – 26 septembrie, la Ohrid, în Macedonia de Nord. Cele trei medalii de argint au fost obţinute de Andrei Boacă de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Iaşi, Rareş-Andrei Neculau de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi şi de Alexandru Gheorghieş de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi. Bronzul a fost adjudecat de Cristian Luchian de la Colegiul Naţional de Informatică Piatra-Neamţ. În urma rezultatelor, lotul naţional al României a urcat pe podiumul competiţiei la care au participat 65 de elevi din 15 ţări, transmite Ministerul Educaţiei de la Bucureşti.
Romfilatelia, instituţia desemnată să emită timbrele şi efectele poştale româneşti, a lansat un produs filatelic special dedicat expoziţiei “Țesături identitare: Costume tradiționale din Maroc și România”, care se desfăşoară la Rabat în perioada 25 septembrie – 18 decembrie. Produsul filatelic a fost realizat împreună cu Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” şi în colaborare cu Ambasada României în Maroc. Lansarea a avut loc în urma acordului semnat de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” şi Fundaţia Naţională a Muzeelor din Maroc. La eveniment au fost prezenţi ambasadorul României la Rabat, Maria Ciobanu, şeful Departamentului Muzeelor din maroc, Abdelaziz El Idrissi, reprezentanţi ai corpului diplomatic, ai instituţiilor de cultură, artişti, colaboratori şi admiratori ai costumelor populare româneşti şi marocane.