Jurnal românesc – 27.04.2020
Preşedintele Klaus Iohannis şi omologul american Donald Trump au avut o convorbire telefonică în weekend despre criza sanitară generată de SARS-COV2. Preşedintele României a transmis un mesaj de solidaritate cu poporul american şi condoleanţe pentru pierderile de vieţi omeneşti cauzate de noul coronavirus. Iohannis a subliniat că una dintre priorităţile autorităţilor române este asigurarea tuturor echipamentelor şi medicamentelor necesare combaterii eficiente a pandemiei.
Sorin Iordan, 27.04.2020, 11:15
Preşedintele Klaus Iohannis şi omologul american Donald Trump au avut o convorbire telefonică în weekend despre criza sanitară generată de SARS-COV2. Preşedintele României a transmis un mesaj de solidaritate cu poporul american şi condoleanţe pentru pierderile de vieţi omeneşti cauzate de noul coronavirus. Iohannis a subliniat că una dintre priorităţile autorităţilor române este asigurarea tuturor echipamentelor şi medicamentelor necesare combaterii eficiente a pandemiei.
În acest context, preşedintele Trump şi-a manifestat intenţia de a trimite ţării noastre ventilatoare pentru dotarea spitalelor. Klaus Iohannis i-a mulţumit liderului de la Casa Albă pentru sprijinul acordat în transportul de echipamente de protecţie, relizat sub egida NATO, precum şi pentru ajutorul de 800.000 de dolari, dedicat exclusiv luptei împotriva pandemiei. Administraţia Prezidenţială transmite că cei doi preşedinţi au trecut în revistă măsurile adoptate în ambele state, rezultatele acestora, precum şi planurile de acţiune în perioada următoare în domeniile medical şi economic. Klaus Iohannis şi Donald Trump şi-au reafirmat totodată angajamentul pentru soliditatea Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, precum şi pentru consolidarea cooperării în domeniile securităţii şi economic.
Cei 15 medici și asistenți medicali care au lucrat voluntar timp de 18 zile în regiunea Italiană Lombardia, cea mai afectată din peninsulă de COVID-19, s-au întors sâmbătă în România. La plecarea de pe aeroportul din Milano, echipa medicală a fost însoţită de ambasadorul României la Roma, George Bologan, care le-a mulţumit pentru munca şi profesionalismul de care au dat dovadă.
Ne-aţi umplut sufletele de bucurie şi mândrie naţională (…) Exemplul dumneavoastră de responsabilitate ne ajută să redăm societăţii reflexele normalităţii, a declarat diplomatul.
La sosirea în România, medicii şi asistenţii au fost întâmpinaţi de premierul Ludovic Orban și de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Aeronava care i-a adus pe medici acasă a transportat şi echipamentele donate de Papa Francisc – cinci ventilatoare pulmonare pentru spitalul din Suceava şi alte materiale medicale. Ludovic Orban le-a mulţumit membrilor echipei pentru efortul depus în Italia.
Le transmit respectul, aprecierea mea şi de asemenea le mulţumesc enorm pentru faptul că au transmis o imagine extrem de frumoasă despre România, nu numai în Italia, ci şi la nivel european, a spus Orban, care i-a mulţumit şi Suveranului Pontif, pentru ajutorul acordat României.
Medici şi asistenţii români s-au aflat în Lombardia, în perioada 7-24 aprilie, şi au sprijinit comunitatea medicală din regiune în lupta pentru salvarea de vieţi omeneşti. Misiunea personalului medical din România s-a desfășurat sub egida Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene – rescEU.
Românii nu trebuie să îşi imagineze că se vor putea întoarce brusc la viaţa de dinainte de pandemia de COVID-19 odată cu relaxarea măsurilor de distanţare socială, a avertizat şeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat. El a atenţionat că ridicarea restricţiilor se va face gradual şi cu o măsurare a impactului acestora. Este vorba de măsuri graduale, atent decise, atent alese şi cu monitorizare (…) depinde totul de cum se va comporta virusul şi depinde foarte mult de noi, a declarat Arafat. Secretarul de stat a mai spus că este foarte important ca, până pe 15 mai, oamenii să respecte restricţiile impuse de autorităţi.
Şi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a menţionat că deocamdată România se află în faza de dinţi de fierăstrău, adică numărul cazurilor de COVID-19 înregistrează mici urcuşuri şi coborâşuri de la o zi la alta. Potrivit acestuia, din 15 mai, fiecare sector va avea parte de o relaxare a restricţiilor progresivă, graduală, în ordinea inversă în care au fost impuse, urmând să fie menţinute o serie de măsuri de siguranţă, precum purtarea măştilor şi distanţarea fizică.
Accademia di Romania in Roma organizează proiectul online Muzicieni români la Roma, în contextul restricţiilor impuse de criza sanitară globală. Mini-stagiunea muzicală virtuală se desfăşoară până pe 24 iunie în colaborare o serie de asociaţii culturale din România şi Italia. Vom deschide publicului o fereastră către marea muzică clasică și contemporană și către interpreții ei, care ne-au oferit cu mare generozitate piese în înregistrări profesioniste sau în interpretări live, transmite organizatorul. Programul a început pe 16 aprilie cu transmisiunea piesei Buenos Aires de Thierry Huillet, în interpretarea Clarei Cernat – la vioară şi a lui Thierry Huillet – la pian şi a continuat, pe 23 aprilie, cu piesa Capriccio de Joachim Andersen interpretată la flaut de Matei Ioachimescu. Programul complet al stagiunii este disponibil pe site-ul Institutului Cultural Român, www.icr.ro, iar concertele pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Accademiei di Romania in Roma.