Jurnal românesc – 27.04.2017
Daniela Budu, 27.04.2017, 12:26
Medicii de familie îi sfătuiesc pe părinţi să aibă încredere în vaccinuri şi eficienţa lor. Aceste seruri îi protejează pe cei mici de afecţiuni severe. Tusea convulsivă, difteria, poliomielita sau tetanosul neonatal sunt diagnosticate rar în zilele noastre, tocmai datorită imunizării. Preşedintele Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie, Valeria Herdea, atrage atenţia că scăderea ratei de vaccinare ar putea duce în timp la creşterea incidenţei unor boli şi le recomandă adulţilor să ceară lămuriri pentru orice neclaritate ar avea. În acelasi timp, medicii de familie susţin că au primit mai puţin de jumătate din necesarul de vaccinuri. La rândul său, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat că au fost identificate încă 10.000 de doze noi de vaccinuri contra rujeolei care vor fi distribuite cât mai curând în ţară.
Românii care au plecat din ţară şi nu şi-au clarificat rezidenţa fiscală pot fi subiectul dublei impuneri şi se confruntă cu riscul unei amenzi sau chiar al unui control fiscal preliminar, susţine Andreea Cosmănescu, manager în cadrul departamentului de asistenţă fiscală şi juridică al EY România. Potrivit ei, persoanele care nu-şi declară venitul global până la data de 25 mai pot primi notificări de la organele fiscale, pe baza datelor obţinute prin schimbul de informaţii cu statele membre sau ţările din afara Uniunii Europene. „Cel puţin câteva mii, posibil şi zeci de mii de persoane pot fi în această situaţie, iar cetăţenii români cu domiciliul în România, care au plecat din ţară şi nu şi-au clarificat rezidenţa fiscală, pot fi subiectul dublei impuneri dacă nu se conformează cu procedurile necesare la organul fiscal competent. Acelaşi risc există şi în cazul cetăţenilor străini care au avut statut de rezidenţi fiscali în România, dar nu s-au scos din evidenţele fiscale la plecarea din ţară pentru o perioadă mai mare de 183 de zile”, mai arată Andreea Cosmănescu. Ea susţine că, în condiţiile globalizării şi extinderii tranzacţiilor transfrontaliere, schimbul de informaţii a devenit o necesitate, fiind o măsură impusă şi acceptată în cadrul UE, cât şi în relaţia cu statele din afara Uniunii, pentru combaterea evaziunii fiscale.
Apartamentele din România s-au scumpit cu 4% în primul trimestru din acest an față de ultimele trei luni din 2016, reiese dintr-un studiu realizat de o platformă de imobiliare. Acesta este al doilea cel mai mare avans înregistrat în ultimii aproape trei ani – fiind depășit doar de un salt de 4,2%, ce a avut loc în ultimul trimestru din 2014. Din punctul de vedere al evoluției prețurilor, piața rezidențială autohtonă se înscrie pe un trend ascendent de 11 trimestre încoace, se mai arată în document. Potrivit acestuia, deși semnificativ, ritmul actual de creștere a prețurilor se situează considerabil sub cel caracteristic perioadei de boom a pieței autohtone. Spre comparație, în 2006-2008, locuințele se scumpeau, la modul general, cu peste 5% pe trimestru, ajungând chiar şi la 16 procente. La capitolul proprietăți nou-intrate pe piață, datele arată un declin de aproximativ 20% în primul trimestru din 2017 față de perioada similară a anului trecut. Cea mai mare scădere (de 27%) a avut loc în Constanța, iar cea mai mică (8%) în Iași