Jurnal românesc – 27.03.2025
Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, a participat, miercuri, la ceremonia organizată la Mănăstirea Cernica, cu ocazia împlinirii, pe 27 martie, a 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Leyla Cheamil, 27.03.2025, 11:15
Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, a participat, miercuri, la ceremonia organizată la Mănăstirea Cernica, cu ocazia împlinirii, pe 27 martie, a 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Seful statului a afirmat că Mănăstirea Cernica a contribuit, prin comunitatea sa monahală şi prin marii duhovnici pe care i-a oferit ortodoxiei, la momente decisive ale istoriei României, fiind un reper de ospitalitate şi de sprijin, cultivând solidaritatea şi iubirea faţă de semeni. „Sărbătoarea dedicată memoriei celor care s-au sacrificat pentru unitatea naţională şi religioasă arată că idealurile unirii rămân vii în conştiinţa noastră şi vor continua să inspire coeziunea necesară pentru a depăşi dificultăţile şi disensiunile, ca să putem construi împreună viitorul prosper pe care ni-l dorim!ˮ, a spus Ilie Bolojan. În cadrul ceremoniei, au fost depuse coroane de flori la mormintele marilor artizani ai unirii – Gurie Grosu, Pantelimon Halippa, Ioan Pelivan şi Daniel Ciugureanu, iar cei prezenţi au păstrat un moment de reculegere în memoria acestora. Printre participanţi s-au numărat ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă, un grup de studenţi basarabeni şi reprezentanţii Asociaţiei Tradiţia Militară, subliniind, astfel, importanţa păstrării şi consolidării legăturilor culturale şi istorice dintre cele două state.
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Serviciul de Telecomunicații Speciale, implementează proiectul „Servicii digitale inteligente pentru românii de pretutindeni”, un proiect cofinanțat de Uniunea Europeană. Proiectul se implementează în perioada 6 martie 2025 – 5 martie 2028. Unul dintre obiectivele proiectului îl reprezintă extinderea facilităților oferite de serviciul „Acordarea de finanțări nerambursabile” – serviciul de acordare de finanțări nerambursabile pentru protecția drepturilor și libertăților românilor din afara granițelor, susținerea, protejarea și promovarea identității culturale, etnice, lingvistice și religioase a românilor de pretutindeni. Proiectul mai urmărește realizarea serviciului „Informare oportunități pentru românii de pretutindeni” – serviciu de informare cu privire la oportunitățile de care pot beneficia, în România sau în afara țării, românii de pretutindeni. De asemenea, se are în vedere asigurarea unor aplicații și programe suport necesare pentru utilizarea și perfecționarea continuă a celor două servicii, pentru identificarea de noi servicii și pentru fundamentarea deciziilor de management cerute de aceste procese.
La Cernăuți, a fost inaugurată o expoziție documentară itinerantă despre impactul Pactului Molotov-Ribbentrop, notează BucPress. Expoziția a fost adusă de la muzeul german „Berlin-Karlshorst” și poate fi vizitată la Muzeul de Artă al regiunii Cernăuți. Expoziția intitulată „O cicatrice peste întreaga Europă” prezintă trei aspecte principale: consecințele politice ale pactului și impactul său asupra diferitelor state, efectele sociale – ce procese au fost întrerupte și ce s-a distrus, precum și memoria istorică și modul în care țările europene își amintesc acest eveniment. Expoziția va fi deschisă publicului până pe 14 aprilie. BucPress amintește că pactul Molotov-Ribbentrop a fost un acord de neagresiune semnat între Uniunea Sovietică și Germania nazistă la 23 august 1939. Printr-un protocol secret anexat tratatului, cele două puteri și-au împărțit sferele de influență în Europa de Est, ceea ce a condus la declanșarea celui de-Al Doilea Război Mondial. Prin Pactul Molotov-Ribbentrop, România pierde Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța. Aceste teritorii au fost anexate de Uniunea Sovietică în 1940, ca urmare a acordului secret.
Institutul Cultural Român, alături de Ambasada României în Slovenia, sprijină participarea artiștilor Radu Nicolae Gheorghe, Tiberiu Răzvan Necula și Dan-Florin Dumănoiu la Festivalul Internațional de artă vizuală Art Circle, inițiativă slovenă dedicată artiștilor plastici și curatorilor profesioniști, care se desfășoară până pe 29 martie la Villa Vitovje. ICR notează că, deși diferiți ca abordare stilistică, cei trei se intersectează în explorarea memoriei prin pictură, stratificând imagini, texturi și forme pentru a surprinde fragilitatea timpului. Cea de-a cincea participare consecutivă a României la proiectul internațional Art Circle reprezintă o oportunitate importantă de promovare a diplomației culturale în Slovenia, prin prisma multitudinii de evenimente care urmează a fi organizate în contextul preluării ștafetei de Capitală Culturală Europeană/CCE de către orașul sloven Nova Gorica.