Jurnal românesc – 26.12.2024
Creşterea finanţării pentru sănătate cu 1% din PIB pe an, dar şi un grad ridicat de absorbţie a fondurilor europene sunt printre priorităţile Ministerului Sănătăţii, conform programului de guvernare.
Carmen Pelin, 26.12.2024, 13:13
De la 1 ianuarire 2025, când România intră în spaţiul Schengen de liberă circulaţie europeană şi cu frontierele terestre, vor fi închise definitiv 33 de puncte de trecere a frontierei ţării noastre cu Ungaria şi Bulgaria, dar şi de la Marea Neagră şi Dunărea maritimă. Este vorba despre 17 puncte de trecere rutiere şi feroviare situate pe frontiera de vest a României cu Ungaria şi de 14 puncte rutiere, inclusiv de trecere cu bacul, puncte feroviare şi portuare de la graniţa cu Bulgaria şi două puncte de trecere portuare de la Brăila şi Cernavodă.
Ministerul de Interne a pus în dezbatere un proiect de hotărâre de guvern în acest sens. De la inceputul anului 2025, nu se vor mai face controale la frontierele cu Ungaria şi Bulgaria în punctele de trecere. Astfel de controale vor fi făcute doar aleatoriu, pe baza analizei de risc, dar în interiorul ţării. Ridicarea controalelor la graniţele terestre are loc după aşa-numită aderare parţială a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, de la finalul lunii martie, când au fost primite doar cu frontierele aeriene şi maritime.
* * *
Creşterea finanţării pentru sănătate cu 1% din PIB pe an, dar şi un grad ridicat de absorbţie a fondurilor europene sunt printre priorităţile Ministerului Sănătăţii, conform programului de guvernare. Referitor la resursele umane, se are în vedere „încurajarea revenirii profesioniştilor români din domeniul medical din diaspora prin debirocratizarea recunoaşterii profesionale”. Sunt menţionate ca priorităţi de asemenea finalizarea Registrului Profesioniştilor din Sănătate şi corelarea locurilor şi posturilor scoase la concurs cu nevoile reale de asistenţă medicală la nivel local şi regional.
* * *
Construirea unui pol european de expertiză tehnologică în materie de securitate cibernetică, cu 217 milioane de euro alocaţi din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi fonduri europene, este unul dintre obiectivele Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului din programul de guvernare propus de coaliţia PSD-PNL-UDMR-grupul parlamentar al minorităţilor naţionale. În plus, prin PNRR, se investesc peste 25 de milioane de euro în dezvoltarea de noi competenţe de securitate cibernetică şi prevenire a dezinformării. În program mai sunt prevăzute resurse pentru conectivitate, respectiv internet în zonele izolate. Este vorba de o sumă de 94 milioane de euro din PNRR pentru sprijinirea utilizării serviciilor de comunicaţii în zonele fără acces la internet şi alte servicii de comunicaţii, ceea ce va permite extinderea reţelelor de mare viteză către peste 945 de localităţi din zone defavorizate.
De asemenea, se are în vedere conectarea românilor din diaspora la serviciile digitale din ţară şi realizarea interoperabilităţii cu statele membre ale Uniunii Europene, prin construirea nodului eIDAS pentru România şi asigurarea interconectării acestuia cu nodurile eIDAS ale celorlalte state membre şi cu furnizorii de identitate şi servicii publice. „În continuare vor fi demarate proiecte prin care nodul eIDAS va permite autentificarea cetăţenilor pe portalurile cât mai multor servicii publice oferite de statul român cu credenţialele de identitate digitală emise de furnizorii de identitate din alte state membre”, se menţionează în document.
* * *
În cadrul unei vizite oficiale în Sicilia, Gabriela Dancău, ambasadoarea României în Italia, a parcurs cea de-a doua etapă la Catania. Excelența Sa a fost însoțită pe parcursul vizitei de șefa oficiului consular de la Catania, Carmen Axenie. Programul a inclus o serie de întâlniri cu primarul orașului Catania, Enrico Tarantino, prefectul provinciei Catania, Maria Carmela Librizzi, și directorul prestigioasei Opere din Catania (Teatro Massimo Bellini), Giovanni Cultrera. Ambasadoarea a subliniat, cu ocazia acestor întrevederi, importanța unei cooperări strânse între reprezentanții diplomatici și consulari ai României și autoritățile locale, și a adresat totodată mulțumiri pentru sprijinul constant oferit comunității românești din regiune. Discuțiile au pus bazele unor colaborări viitoare, cu un accent deosebit pe inițiative comune menite să promoveze interesele ambelor țări.
În acest context, ambasadoarea a propus organizarea în 2025, la Catania, a unui eveniment cultural de amploare în parteneriat cu Opera locală, alături de un eveniment economic pentru promovarea oportunităților de afaceri. Acesta din urmă ar valorifica atât domeniul agricol, specific regiunii, cât și oportunitățile din sectoare inovatoare, precum energia verde și tehnologiile IT&C. A fost evidențiată integrarea excelentă a comunității românești în viața locală, un proces facilitat de afinitățile culturale și lingvistice profunde dintre popoarele român și italian.