Jurnal românesc – 26.03.2024
MAE a informat cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Franța că,duminică, 24 martie, s-a decis ridicarea planului Vigipirate la nivelul cel mai înalt, 'urgenţă atentat', pe întreg teritoriul acestei ţări
Roxana Vasile, 26.03.2024, 11:22
Ministerul Afacerilor Externe a informat cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Franța că,duminică, 24 martie, s-a decis ridicarea planului Vigipirate la nivelul cel mai înalt, ‘urgenţă atentat’, pe întreg teritoriul acestei ţări. ‘Planul Vigipirate implică toţi factorii interesaţi, statul, autorităţile locale, operatorii publici şi privaţi, precum şi cetăţenii într-o atitudine de vigilenţă, prevenire şi protecţie, cu accent pe securitatea clădirilor unităţilor de învăţământ şi lăcaşurilor de cult, securitatea adunărilor festive, culturale şi religioase, securitatea transporturilor şi a clădirilor publice şi instituţionale’, precizează MAE într-un comunicat. Ministerul aminteşte că românii pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33.14.70.52.966 şi +33.14.70.52.755.
Compania low cost Wizz Air lansează, din 17 iunie, noi zboruri din Bucureşti spre Izmir, biletele fiind, deja, disponibile. Călătorii se vor putea bucura de zboruri directe de trei ori pe săptămână, în fiecare luni, vineri şi duminică. De asemenea, Wizz Air va redeschide rutele din Bucureşti către Salzburg, de la 1 aprilie, şi către Budapesta, din 17 iunie. În plus, compania aeriană va inaugura noua sa rută din Bucureşti către Leipzig pe 20 iunie.
Casa de Cultură Belgo-Română Arthis a fost, recent, recompensată cu „Premiul Jospa 2024” pentru cei 30 de ani de activitate. Premiul Yvonne Jospa a fost inițiat de MRAX (Mișcarea împotriva rasismului, antisemitismului și xenofobiei) și recompensează diferite asociații belgiene care luptă împotriva rasismului, antisemitismului, xenofobiei, islamofobiei, sexismului și tuturor celorlalte forme de discriminare și pentru o societate mai dreaptă, care respectă drepturile tuturor. La ceremonie au participat membri ai MRAX, celelalte asociații laureate și personalități și instituții belgiene angajate în lupta împotriva rasismului, antisemitismului și xenofobiei. Premiile au fost înmânate de secretarul de stat pentru regiunea Bruxelles, dna Nawal Ben Hamou, de reprezentanta vicepreședintelui Guvernului Federației Valonia-Bruxelles și ministru pentru egalitate de șanse, Frédéric Daerden, și de Patrick Charlier, director UNIA – serviciu belgian public independent de luptă contra discriminării. Yvonne Jospa (născută Hava Groisman, în 1910, în Basarabia, și decedată în anul 2000, la Bruxelles) a fost o evreică activistă, cofondatoare în 1942 și organizatoare a Comitetului belgian pentru apărarea Evreilor, prin care ea și soțul ei, Hertz Jospa, au salvat circa 3.000 de evrei de la deportare și moarte.
Institutul Cultural Român de la Beijing susține proiecția filmului „Malmkrog” în cinci orașe din China – Beijing, Shanghai, Jinan, Xi`an și Shenyang, în cadrul Festivalului Internațional „Rencontres du Cinéma Francophone”, desfășurat în perioada 15-31 martie. „Malmkrog” (2020) este o dramă de epocă regizată de Cristi Puiu, după un text de Vladimir Soloviov, premiată la Festivalul Internațional de film de la Berlin pentru cea mai bună regie – secțiunea Encounters.Festivalul Internațional „Rencontres du Cinéma Francophone” din China este realizat în colaborare cu Institutul Francez și Ambasada Franței de la Beijing.
ICR ‘Dimitrie Cantemir’ din Istanbul a organizat, luni, 25 martie, un concert inedit – ‘De la Cantemir la Händel’ – la Centrul Cultural Cemal Candaş din metropola turcă. Evenimentul s-a bucurat de participarea cunoscuţilor muzicieni turci din cadrul Ensemble Orient-Occident Istanbul. Conceptul artistic al concertului a fost dezvoltat prin colaborarea profesională cu renumitul muzicolog turc Omer Serhan Bali şi a cuprins o frumoasă incursiune în evoluţia muzicală a celor doi mari compozitori ai timpului, Dimitrie Cantemir (1673-1723) şi Georg Friedrich Händel (1685-1759). Repertoriul a fost alcătuit atât din peşrevuri cantemiriene, cât şi din lucrări reprezentative aparţinând lui Händel. Proiectul muzical dezvoltat de reprezentanţa culturală a României din Turcia se înscrie în parcursul de promovare a marelui cărturar român Dimitrie Cantemir, din perspectiva contribuţiei sale la patrimoniul muzical universal, fiind considerat unul dintre primii teoreticieni ai muzicii otomane.