Jurnal Românesc – 26.02.2024
Senatul României a ratificat în unanimitate acordul dintre Guvernele de la Bucureşti şi Kiev referitor la recunoaşterea reciprocă a actelor de studii.
Sorin Iordan, 26.02.2024, 11:22
Senatul României a ratificat în unanimitate acordul dintre Guvernele de la Bucureşti şi Kiev referitor la recunoaşterea reciprocă a actelor de studii. Astfel, diploma de Bacalaureat din România şi cea echivalentă din Ucraina sunt recunoscute reciproc şi oferă acces la învăţământul superior în ambele state. Şi diplomele sau certificatele de absolvire a şcolii profesionale eliberate în România şi cele de muncitor calificat sau certificatele de învăţământ profesional tehnic eliberate în Ucraina se recunosc în conformitate cu legislaţia în vigoare. Potrivit documentului adoptat de Senat, de aceeaşi echivalare beneficiază şi absolvenţii şcolilor postliceale din România şi din Ucraina, care au diplome de învăţământ profesional şi profesional tehnic. De asemenea, absolvenţii cu diplomă de licenţă, master sau cu diplomă care acordă titlul ştiinţific de doctor sunt recunoscuţi în ambele ţări. Senatorii au transmis că principalii beneficiari ai acestui acord sunt cei peste 400.000 de etnici români din Ucraina.
Românii care intenţionează să muncească în străinătate sunt sfătuiţi ca atunci când semnează contracte să fie atenţi la condiţiile în care îşi vor desfăşura activitatea, dar şi la salariul promis. Avertismentul vine din partea conducerii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vâlcea pe fondul recentei descoperiri a unei reţele de români din Spania, care-şi ademeneau conaţionalii cu locuri de muncă bine plătite, dar în realitate îi exploatau în condiţii de sclavie. Instituţia le recomandă celor interesaţi de un job în afara ţării să apeleze la specialişti avizaţi, precum consilierii EURES România, care sunt pregătiţi să-i îndrume în găsirea unui loc de muncă. Pe de altă parte, dacă apelează la firme specializate în plasarea de forţă de muncă, românii pot afla dacă acele companii sunt sigure prin accesarea listei cu astfel de agenţii înregistrate la inspectoratele teritoriale de muncă din România. Săptămâna trecută, aproape 210 locuri de muncă erau disponibile pentru români în Spaţiul Economic European, cele mai multe în sistemul medical din Finlanda.
Deputatul Valentin Făgărăşian consideră că românii din diaspora au nevoie de un minister care să se ocupe de problemele lor. El apreciază că în cadrul guvernului care va fi organizat după alegerile de la finalul acestui an este necesar să existe „o structură guvernamentală solidă şi eficientă” care să se ocupe exclusiv de soluţionarea problemelor cu care se confruntă milioanele de cetăţeni români plecaţi temporar din ţară. „Nu este doar o obligaţie morală pentru că trimit anual în ţară miliarde de euro, că sunt cel mai mare investitor în economie, ci este şi o obligaţie legală”, a spus acesta. Parlamentarul a arătat că românii din afara graniţelor se confruntă zilnic cu probleme pe piaţa muncii, legate de respectarea drepturilor fundamentale, de accesul la educaţie şi la servicii de sănătate, consiliere juridică şi că Departamentul pentru românii de pretutindeni, care funcţionează în prezent în cadrul Executivului, este departe de misiunea pe care ar trebui să o aibă o asemenea instituţie. „Un minister care să preia toate aceste probleme, să le identifice cauzele şi să le soluţioneze ar fi un semnal că România este un stat puternic, care are grijă de fiecare cetăţean român, oriunde s-ar afla acesta”, a afirmat Făgărăşian. În prezent, peste 5 milioane de români trăiesc în străinătate, majoritatea în ţări din Uniunea Europeană.
Reprezentanţa în Spania a Institutului Cultural Român organizează, pe 3 martie, un atelier de confecționare de mărţişoare. La eveniment, care va avea loc la Biblioteca Publică Municipală Iván de Vargas din Madrid, sunt invitaţi copiii cu vârste între 5 și 12 ani. Aceştia vor avea oportunitatea să-și pună în valoare abilitățile creative şi să realizeze diverse modele de mărţişoare sub îndrumarea artistului plastic Ana Ropot. De asemenea, copiii vor afla despre legendele populare ale Mărțișorului. Ana Ropot a absolvit Facultatea de Relații Internaționale și Diplomație din Beijing. Poptrivit ICR Madrid, pasiunea sa este însă lucrul manual, iar din fragedă copilărie a brodat, croșetat, pictat şi sculptat. Creaţiile sale se regăsesc în sediile mai multor ambasade, printre care cea a României în Maroc sau cea a Republicii Moldova la Beijing. Ana Ropot locuiește de un an în Spania, unde promovează cultura, limba și tradițiile românești.