Jurnal românesc – 25.12.2024
O expoziție de fotografie în aer liber, “Revoluţia română la 35 de ani”, poate fi văzută la Varșovia, în Polonia.
Carmen Pelin, 25.12.2024, 17:00
O expoziție de fotografie în aer liber, “Revoluţia română la 35 de ani”, poate fi văzută la Varșovia, în Polonia. Aceasta prezintă manifestațiile de stradă din două orașe principale, protagoniste ale evenimentelor din 1989 – București și Timișoara. Fotografiile din arhiva agenției de presă Agerpres punctează momentele importante din perioada 17-27 decembrie 1989, dar și reacția manifestanților la evoluția evenimentelor, inclusiv euforia de după căderea comunismului. Planșele expoziției includ, printre altele, instantanee surprinse de Mihai Alexe, Constantin Duma, Sorin Lupșa, Angelo Brezoianu, Ilie Marian, Codruța Drăgotescu.
Proiectul este înscris în programul Sezonului Cultural România-Polonia 2024-2025 și marchează împlinirea a 35 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, care a înlocuit totalitarismul cu libertatea și a pus capăt deceniilor de dictatură comunistă. Expoziția poate fi vizitată până la data de 28 februarie 2025, în spațiul exterior al Ambasadei României și Institutului Cultural Român de la Varșovia. Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025 este organizat de Ministerul Culturii și Institutul Cultural Român, prin reprezentanța sa de la Varșovia, pentru partea română, respectiv prin Ministerul Culturii și Patrimoniului Național și Institutul „Adam Mickiewicz”, în parteneriat cu Institutul Polonez din București, pentru partea poloneză. În cadrul sezonului vor fi organizate zeci de evenimente: expoziții, concerte, spectacole de teatru și dans, proiecții de filme sau dezbateri.
* * *
Guvernul de la Chișinău a avizat pozitiv inițiativa legislativă privind declararea anului 2025 drept an consacrat celebrării operei și personalității lui Mihai Eminescu. Astfel, pe parcursului anului viitor, vor fi organizate mai multe acțiuni și manifestări culturale dedicate marcării a 175 de ani de la nașterea poetului național român. Programul include congrese și evenimente educaționale, o ediție specială a Congresului Mondial al Eminescologilor și Școala de Vară pentru tineri cercetători. De asemenea, pe parcursul lui 2025, vor fi publicate ediții noi ale operei eminesciene în limba română și în alte 85 de limbi în care a fost tradusă creația poetului.
Totodată, oficiile poștale vor tipări și vinde timbre, ștampile și plicuri prilejuite de împlinirea a 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Potrivit proiectului, mijloacele de informare în masă vor fi încurajate să desfășoare o campanie amplă de reflectare a evenimentelor organizate cu prilejul „Anului Mihai Eminescu”. Decizia reprezintă o inițiativă de mare valoare culturală, menită să promoveze opera poetului și să reafirme unitatea spirituală și culturală dintre România și Republica Moldova, apreciaza Mitropolia Basarabiei, instituție care își va aduce propria contribuție prin organizarea de evenimente culturale și spirituale prin care opera poetului național să fie redescoperită în lumina valorilor creștin-ortodoxe care au inspirat-o în mod desăvârșit. Pentru Mitropolia Basarabiei, 2025 va marca și Centenarul înființării sale, ca parte integrantă a efortului de unificare duhovnicească și națională a românilor din Basarabia și din întreaga țară.
* * *
Artista vizuală și cineasta română Adina Pintilie participă la expoziția de grup „The New Subject: Mutating Rights and Conditions of Living Bodies”, organizată de The Creative Association of Curators TOK, până la 26 ianuarie 2025, la Centrul de Artă Contemporană KINDL din Berlin. Această expoziție marchează a patra și ultima parte a unei serii internaționale de expoziții interconectate, care explorează provocările politice și tehnologice ce afectează corpul uman în prezent. Potrivit Institutului Cultural Român, instalația cinematică „The Sacramentsˮ, realizată de Adina Pintilie, este o reflecție asupra iubirii ca practică spirituală încorporată. Aceasta urmărește călătoria unui „al treilea corp”, născut din relația profundă dintre doi oameni, prin intermediul a șapte „rituri de trecere”. Lucrarea explorează teme precum memoria, intimitatea și inscripționarea personală a timpului pe corpuri, construind o experiență imersivă prin imagini în mișcare și un peisaj sonor pe mai multe canale.