Jurnal românesc – 28.10.2024
Scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere 2024, în cadrul unei ceremonii prezidate de Familia Regală a Spaniei la Teatrul Campoamor din Oviedo
Corina Cristea, 28.10.2024, 11:40
Sfântul Sinod a luat act cu regret de faptul că autorităţile ucrainene ‘au amânat nejustificat, pe termen neprecizat’, recunoaşterea juridică a Asociaţiei religioase ‘Biserica Ortodoxă Română din Ucraina’, deşi aceasta din urmă îndeplineşte toate condiţiile solicitate de legislaţia ucraineană în vigoare, şi a decis continuarea demersurilor pentru ‘soluţionarea acestei solicitări legitime’, transmite Patriarhia Română. Pe 1 martie 2024 Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române adopta o hotărâre prin care binecuvânta, încuraja şi susţinea iniţiativele comunităţilor ortodoxe româneşti din Ucraina ‘de a reface comuniunea cu Biserica Mamă, Patriarhia Română, prin organizarea lor juridică în structura religioasă numită Biserica Ortodoxă Română din Ucraina’.
Consiliul Naţional al Românilor din Ucraina, care reprezintă comunitatea românească din Ucraina, afirma, în septembrie, că românii din Ucraina cer ‘urgentarea procesului de trecere a comunităţilor ortodoxe româneşti din Ucraina sub oblăduirea Bisericii Ortodoxe Române’. Consiliul solicita, de asemenea, autorităţilor de la Bucureşti să se implice în demersurile de redobândire a primei biserici din Cernăuţi în care s-a slujit în limba română, după ce aceasta a fost preluată ‘abuziv’ de administraţia locală.
Scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere 2024, în cadrul unei ceremonii prezidate de Familia Regală a Spaniei la Teatrul Campoamor din Oviedo, prilej cu care a afirmat că acordarea acestei distincţii reprezintă o confirmare a felului în care cărţile sale au fost primite în Spania. Juriul a acordat premiul scriitoarei Ana Blandiana, primul român care obţine această distincţie, motivând că opera sa, care vorbeşte despre înfrângere şi speranţă, reflectă ‘o profundă cunoaştere a spiritului românesc într-o perioadă istorică de opresiune’.
Ana Blandiana a inspirat societatea românească, demonstrând puterea actului cultural de a genera schimbare în bine şi inspiră astăzi cititori din întreaga lume, a declarat preşedintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman. Anei Blandiana, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Salamanca, i-au fost traduse în limba spaniolă 11 cărţi, unele dintre ele cu sprijinul Institutului Cultural Român. Este autoarea a peste 30 de cărţi, traduse în 25 de limbi, şi a obţinut numeroase premii internaţionale. Premiile Prinţesa de Asturia contribuie la promovarea valorilor ştiinţifice, culturale şi umaniste ca patrimoniu universal şi sunt acordate la opt categorii: artă, litere, ştiinţe sociale, comunicare, ştiinţe umaniste, cooperare internaţională, cercetare ştiinţifică şi tehnică şi sport.
O ediţie de excepţie a marcat, pe 25 octombrie, cel de-al 15-lea an de Concert Regal Caritabil la Ateneul Român, unde şase tineri solişti au captivat publicul cu interpretări memorabile, răsplătite cu aplauze prelungite. Evenimentul, organizat de Fundaţia Regală Margareta a României, este unul dintre cele mai apreciate evenimente de strângere de fonduri din România, iar ediţia din acest an a confirmat încă o dată impactul său asupra comunităţii artistice. Fondurile, de 200.000 de euro, vor susţine 30 de burse pentru tineri talentaţi cu posibilităţi reduse şi un program complex de dezvoltare profesională, prin programul Tinere Talente. Concertul Regal Caritabil, organizat în fiecare an în ziua de naştere a Regelui Mihai I al României, a avut loc în prezenţa Majestăţii Sale Custodele Coroanei şi Alteţei Sale Regale Principele Radu, însoţiţi de Alteţa Sa Regală Principesa Muna al-Hussein a Iordaniei şi de Alteţa Sa Regală Principesa Sofia. Au luat parte ambasadorii SUA, Franței şi Iordaniei, vice-ambasadorul Regatului Unit în România, precum şi un public de 800 de iubitori ai muzicii, personalităţi din lumea culturală, artişti, reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Bisericii Romano-Catolice şi susţinători ai artei româneşti.