Jurnal românesc – 25.10.2019
Prim-ministrul desemnat Ludovic Orban a anunţat componenţa Executivului şi programul de guvernare cu care se va prezenta în Parlament pentru obţinerea votului de învestitură. Guvernul propus de PNL ar urma să aibă doar 16 ministere şi un vicepremier. Cabinetul Orban este compus din Raluca Turcan – vicepremier, Florin Cîţu la Finanţe, Marcel Vela la Interne, Bogdan Aurescu la Externe, Cătălin Predoiu la Justiţie, generalul Nicolae Ciucă la Apărare, Virgil Popescu la Economie, Energie, Afaceri şi Turism, Lucian Bode la Transporturi şi Comunicaţii, Adrian Oros la Agricultură, Costel Alexe la Mediu, Ape şi Păduri, Ion Ştefan la Lucrări Publice, Dezvoltare şi Administraţie, Ioan Marcel Boloş la Fonduri Europene, Victor Sebastian Costache la Sănătate, Cristina Monica Anisie la Educaţie, Bogdan Gheorghiu la Cultură, Violeta Alexandru la Muncă şi Protecţie Socială şi Marian Ionuţ Stroe la Tineret şi Sport. Programul de guvernare propus de liberali are drept obiective pe termen scurt organizarea şi desfăşurarea alegerilor programate în 2020, reluarea dezbaterilor privind legile Justiţiei şi restructurarea Executivului. Pentru a fi validat, guvernul Orban are nevoie de 233 de voturi.
Sorin Iordan, 25.10.2019, 12:00
Gala de decernare a premiilor celei de-a 9-a ediţii a Festivalului Internaţional Propatria – Tinere Talente Româneşti va avea loc pe 26 octombrie la Teatrul Marconi din Roma. Protagoniştii evenimentului vor fi tineri şi adolescenţii români talentaţi din diaspora, care au obţinut rezultate remarcabile în muzică, arte vizuale, ştiinţă, sport sau în alte domenii. Pe parcursul galei, care va cuprinde numeroase momente artistice, vor fi acordate două trofee Propatria pentru excelenţă, un premiu special pentru activitate didactică, un premiu special pentru carieră, 4 burse în valoare de câte 1.000 de euro la Academia de Spectacol a Teatrului Golden, 15 plachete onorifice, precum şi diplome şi cărţi în limba română tuturor participanţilor. Totodată vor fi premiate societăţile, şcolile şi cluburile de apartenenţă. Manifestarea de la Roma este organizată de Asociaţia culturală româno-italiană Propatria în colaborare cu Accademia di Romania la Roma şi Ambasada ţării noastre în Italia.
Ambasadorul României la Washington, George Maior, a afirmat că proiectul celui mai puternic laser din lume, de la Măgurele, extinde şi consolidează Parteneriatul Strategic româno-american, într-un domeniu în care ambele ţări au expertiza şi potenţialul necesar pentru colaborare. Demnitarul a făcut declaraţia la o conferinţă ştiinţifică dedicată proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics, care s-a desfăşurat la Institutul Hudson din capitala americană. Maior a apreciat că iniţiativa are capacitatea de a dezvolta mediul de afaceri prin potenţialele aplicaţii în diverse domenii, precum sănătate prin tratarea cancerului, industria apărării, optică sau senzori şi a punctat că facilitatea de lângă Bucureşti este deschisă comunităţii ştiinţifice internaţionale. Proiectul ELI-NP a fost început în 2015 şi face parte din Foaia de Parcurs a European Strategy Forum on Research Infrastructures, un proiect european ce constă în implementarea unui centru de cercetare european şi internaţional la cel mai înalt nivel, axat pe lasere de înaltă putere, interacţiune laser-materie şi surse secundare de radiaţii.
Tânărul violoncelist Valentin Răduţiu şi cunoscutul pianist suedez Per Rundberg vor susţine un recital, pe 27 octombrie, la Palatul Bozar din Bruxelles, în cadrul Festivalului EUROPALIA România, transmite Institutul Cultural Român. Cei doi vor interpreta, printre altele, Sonata nr. 1 în Mi Minor opus 38 pentru violoncel si pian de Johannes Brahms și Sonata nr.2 în Do Major pentru violoncel şi pian de George Enescu. Valentin Răduțiu s-a născut la München şi a studiat la Salzburg, Viena și Berlin. În presa internațională este considerat drept „unul dintre cei mai buni violoncelişti ai timpului nostru”. Artistul român este primul violoncelist care a înregistrat, alături de pianistul Per Rundberg, integrala Sonatelor pentru Pian și Violoncel de George Enescu. România este invitată de onoare a celei de-a 27-a ediţii a Festivalului EUROPALIA, care se desfăşoară între octombrie 2019 şi februarie 2020 în Belgia, Franța, Olanda, Luxemburg, Germania şi Marea Britanie. În această perioadă, ţara noastră prezintă peste 250 de evenimente.
Operatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei Eures România, 494 de locuri de muncă. Cele mai multe job-uri pentru români sunt disponibile în Germania – 123, unde sunt căutaţi bucătari, electricieni, cameriste, mecanici de tren, operatori maşini industriale sau recepţioneri. Olanda pune la dispoziţie 119 de posturi de instalator şi de lucrător în sere, iar Malta, 64 de locuri de dealer de cazinou, electrician şi tehnician. Anunţul mai cuprinde 54 de posturi în Austria pentru faianţari, lăcătuşi şi tâmplari, 33 în Polonia pentru lucrători în producție şi marinari şi 30 în Marea Britanie în domeniul agricol. Oferta completă poate fi consultată pe pe pagina de internet www.eures.anofm.ro, iar cei interesaţi se pot prezenta la sediul agenţiei judeţene pentru ocuparea forţei de muncă din zona de reşedinţă, unde pot fi îndrumaţi de consilierul Eures.