Jurnal românesc – 25.09.2024
Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca anunţă că şi-a reînnoit acordul, semnat în 2021, cu Universitatea Paris-Saclay, consolidându-şi, astfel, parteneriatele cu universităţi de prestigiu mondial.
Roxana Vasile, 25.09.2024, 11:00
Paris-Saclay ocupă prima poziţie în clasamentul universităţilor franceze şi locul al 12-lea în clasamentul mondial Shanghai 2024. Cooperarea dintre Universitatea Babeş-Bolyai şi Universitatea Paris-Saclay acoperă domenii academice variate, care vor fi extinse şi mai mult în următorii ani. ‘În preajma alegerilor, m-aş bucura să văd planuri în acest sens în programele partidelor şi/sau în proiectele candidaţilor la prezidenţiale, dacă dorim universităţi ‘world-class’ în România tot mai reprezentative internaţional, dincolo de discuţii interminabile, adesea defensive şi neinformate’, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
Scriitorul Andrei Pleşu va participa la cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT), care va fi organizată în perioada 26-29 septembrie la Chişinău, au anunţat organizatorii. Andrei Pleşu, fost ministru al Culturii şi fost ministru de Externe, va fi prezent, pe 26 septembrie, în prima zi a festivalului, la Serile FILIT, unde, pe scena Teatrului Fără Nume, va purta un dialog cu jurnalistul Cătălin Ştefănescu. Evenimentul, organizat de Fundaţia Ka-tet, va reuni prozatori din Republica Moldova, dar şi din România, Irlanda, Austria sau Spania, alături de poeţi, traducători, editori, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri culturali, jurnalişti și artişti. Totodată, pentru al doilea an consecutiv, ”Trenul Literaturii” va uni simbolic cele două capitale ale Moldovei – Iaşi şi Chişinău. Trenul va porni din Iaşi pe 26 septembrie, ora 11.40, şi va ajunge la Chişinău la ora 16.10. În tren se vor afla numeroşi oameni de cultură români, iar pe durata deplasării va avea loc şi un concert Adam’s Nest. În cele patru zile de FILIT Chişinău vor fi organizate mai multe evenimente culturale: întâlniri cu scriitori din România şi din Europa, ateliere tematice pentru copii, întâlniri ale cluburilor de lectură, ateliere de scriere creativă pentru liceeni, mese rotunde şi întâlniri profesionale.
ICR Tel Aviv va organiza, împreună cu membrii clusterului EUNIC Israel, prima ediţie a Zilei Europene a Limbilor, proiect menit să familiarizeze publicul israelian cu bogăţia şi diversitatea limbilor europene. Organizat în colaborare cu Delegaţia Uniunii Europene în Israel, proiectul va avea loc joi, data oficială a Zilei Europene a Limbilor, de la ora 19.00, în portul Tel Aviv, un loc cu un important aflux de vizitatori. Alături de ICR Tel Aviv, la acest proiect mai participă institute şi centre culturale precum Institutul Goethe, Institutul Francez, Institutul Cervantes, Institutul Italian, Centrul Ceh, Institutul Polonez şi Ambasada Lituaniei din Tel Aviv. Fiecare ţară participantă are un stand dedicat, în cadrul căruia vor fi organizate sesiuni de ‘speak-dating’ pentru publicul israelian care doreşte să se familiarizeze cu limbile europene prezentate. La standul românesc, atelierele de limbă vor fi susţinute de Einat Maayan Segal. Joi seara mai sunt programate o conferinţă susţinută de reputatul lingvist israelian Ruvik Rosenthal şi un moment muzical în interpretarea lui Harel Skaat. Participarea la eveniment este gratuită, dar este condiţionată de înregistrare şi aprobare prealabilă prin SMS.
Institutul Cultural Român a organizat, luni, vernisajul expoziţiei de fotografie ‘Din piatră şi oţel. O călătorie în lumea Urbex’/ ‘Of Stone and Steel – A Voyage into the World of Urbex’, semnată de Alteţa Sa Regală Principesa Sofia a României. Expoziţia, realizată de ASR Principesa Sofia împreună cu Jean Milligan şi Irina Andreea Cristea, cuprinde peste 20 de panouri fotografice, care aduc în prim-plan o excepţională incursiune în istoria şi starea actuală a unor clădiri abandonate din România. Alteţa Sa Regală Principesa Sofia a României şi echipa sa au ales să imortalizeze locuri specifice din diferite părţi ale ţării, în special fabrici din zona Braşovului, pentru semnificaţia lor industrială, precum şi case de prestigiu şi mici locuinţe, pentru valoarea lor culturală şi tradiţională în regiunea nordică a Maramureşului. Echipa a inclus, de asemenea, mine care prezintă un interes deosebit în aceeaşi zonă. Atrăgând atenţia asupra acestor locuri, Alteţa Sa Regală speră să contribuie la evitarea căderii lor în uitare. În perioada 29 octombrie-15 noiembrie, expoziţia va fi prezentată în Galeria ‘Constantin Brâncuşi’ a ICR Londra.