Jurnal românesc – 25.09.2015
Daniela Budu, 25.09.2015, 12:10
Preşedintele român, Klaus Iohannis, aflat într-o vizită oficială în SUA, se va întâlni sâmbătă cu comunitatea românilor din New York. La o reuniune cu investitorii americani, şeful statului a declarat că România are, în prezent, o economie stabilă şi previzibilă, iar atragerea de investiţii străine este o prioritate fundamentală pentru Bucureşti. Iohannis consideră că planul de afaceri din România s-a ameliorat gradual, iar numărul din ce în ce mai mare de companii americane prezente în economia locală este o consecinţă directă a acestei realităţi. Şeful statului a mai spus că România intenţionează să listeze alte companii naţionale pe Bursa de Valori şi a adăugat că sectorul energetic românesc oferă un potenţial semnificativ pentru investiţii, la fel ca infrastructura, transporturile sau telecomunicaţiile.
Comisia antitortură a Consiliul Europei (CoE) a cerut României să combată orice formă de rele tratamente în închisori. Într-un raport publicat joi, Comisia şi-a exprimat preocuparea în legătură cu acuzaţiile de violenţă împotriva deţinuţilor. Comisia antitortură a CoE, care a efectuat vizite în România în iunie 2014, a primit reclamaţii din partea unor deţinuţi din penitenciarele de maximă securitate din Arad şi Oradea (vest) privind agresiuni comise asupra lor de forţele speciale. Potrivit raportului, suprapopularea este o problemă persistentă a sistemului penitenciar românesc. Un raport al Ministerului Justiţiei de la Bucureşti anunţă că România a fost condamnată în peste 100 de cazuri de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru condiţiile precare din închisori, în urma unor plângeri ale deţinuţilor, iar statul român a fost obligat să plătească despăgubiri importante acestor persoane.
Secretarul român de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, a primit joi delegaţia Grupului de Lucru Informal al Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (Comisia LIBE) din Parlamentul European (PE). Vizita în România a reprezentanţilor Comisiei are loc pe fondul dezbaterilor recente din PE şi al recomandărilor incluse în Rezoluţia adoptată la 11 februarie pe marginea raportului Senatului SUA privind practicile de tortură ale CIA. Ciamba a declarat că România, în calitate de stat membru UE şi NATO şi parte la Convenţia împotriva torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, se disociază şi respinge vehement astfel de practici. Bucureştiul abordează o politică clară, fără echivoc, în ceea ce priveşte protejarea şi garantarea drepturilor omului. Oficialul a reamintit rezultatele cercetărilor efectuate între 2005-2008 de Comisia de anchetă a Senatului care arată că nu au rezultat probe care să indice că pe teritoriul României au existat centre de detenţie ale CIA sau că aeroporturile locale ar fi fost utilizate de către CIA pentru transportul sau detenţia unor prizonieri suspectaţi de acte de terorism.
România ar putea adera la zona euro peste şapte ani – a declarat vice-guvernatorul Băncii Naţionale a României, Bogdan Olteanu, la o conferinţă dedicată investitorilor străini. El a adăugat că România este una dintre puţinele ţări care priveşte cu optimism adoptarea monedei comune. Olteanu le-a transmis investitorilor că majoritatea reprezentanţilor clasei politice şi ai elitelor româneşti consideră că în ceea ce priveşte aderarea la zona euro este vorba doar de a fi bine pregătiţi pentru acest pas.