Jurnal românesc – 25.06.2024
Compania naţională aeriană TAROM a introdus două curse speciale care leagă Bucureştiul de Frankfurt, pentru suporterii care vor să fie alături de echipa României la ultimul meci din grupele Euro 2024.
Daniela Budu, 25.06.2024, 11:45
Compania naţională aeriană TAROM a introdus două curse speciale care leagă Bucureştiul de Frankfurt, pentru suporterii care vor să fie alături de echipa României la ultimul meci din grupele Euro 2024. Pentru partida de miercuri cu Slovacia, un zbor special va decola de pe aeroportul Otopeni din Bucureşti pe 26 iunie dimineaţa. Pe 27 iunie, o a doua cursă TAROM va pleca din Frankfurt. Biletele pentru cele două curse speciale pot fi cumpărate de pe site-ul companiei TAROM.
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni anunță continuarea sesiunii de înscriere în Programul de Tabere ARC 2024 până joi, 27 iunie. Este a XV-a ediție a Programului. Acesta este destinat elevilor şi tinerilor români din afara granițelor țării, care se încadrează în categoria românilor de pretutindeni. Timp de o săptămână, aceștia pot explora o zonă a României și își pot îmbunătăți abilitățile de comunicare în limba română, prin intermediul activităților culturale, educative și sportive organizate în cadrul taberelor.
Taberele din acest an se vor desfășura simultan, în serii consecutive de câte șapte zile, în perioada iulie – septembrie 2024, în judeţele Botoșani, Bistrița-Năsăud, Buzău, Hunedoara, Neamț şi Vrancea. Organizatorii vor suporta cheltuielile de cazare şi masă pentru toţi participanții din tabere. Participanţii din diaspora îşi vor asigura, din surse proprii, cheltuielile de transport din ţara de reşedinţă până la Bucureşti şi retur.
Centrul Cultural Româno-Moldo-German din Nürnberg, Germania, a intrat de două ori în Cartea Recordurilor pentru cel mai lung brâu confecţionat în trei luni, care măsoară peste1.600 de metri şi cel mai greu brâu, care a cântărit 70 de kilograme. Iniţiativa a fost lansată la sfârşitul lunii februarie, iar de atunci peste o mie de români din întreaga lume s-au alăturat proiectului şi au confecţionat bucăţi de brâu care au fost unite între ele. Fiecare segment are modelul din zona din care provin românii participanţi, a precizat pentru Radio România, coordonatoarea Centrului Cultural, Ionela van Rees-Zota. „Aproape din fiecare judeţ al României avem câte o persoană sau câte o asociaţie. Avem din toată lumea, din Noua Zeelandă până în Republica Moldova şi din Norvegia până in Asia”, a precizat Ionela van Rees-Zota.
Institutul Cultural Român, prin reprezentanțele sale din străinătate, a organizat o serie de evenimente culturale pentru a marca „Ziua Iei”, sărbătorită anual pe 24 iunie. Activitățile desfășurate de ICR au inclus expoziții, ateliere de creație, dezbateri, spectacole de dans, proiecții de film și concerte. Astfel de evenimente au fost organizate de Accademia di Romania din Roma, ICR Viena, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău, ICR Madrid şi ICR Londra, precum şi de ICR Tel Aviv şi ICR Stockholm.
Urmează pe 27 iunie, expoziția „Tradiția satului românescˮ, vernisată la ICR Lisabona şi o expoziție de ii românești din diferite zone etnografice ale României, însoțită de proiecția unui film documentar dedicat cămășii cu altiță, la Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul. ICR New York va celebra „Ziua Iei” printr-un eveniment special realizat în cadrul proiectului „Weekend-ul Românesc de la Washington”, în perioada 12-14 iulie 2024. În anul 2022, arta cămășii cu altiță a fost inclusă de UNESCO în patrimoniul cultural imaterial al umanității ca element de identitate culturală în România și Republica Moldova.
În perioada 26 iunie – 7 iulie 2024, la Galeria „Constantin Brâncuși” a Institutului Cultural Român de la Londra poate fi vizitată expoziția „arch-NEAGU: Paul Neagu și arhitectura“, care pune în lumină incursiunile artistului în domeniul arhitecturii. Vineri, 28 iunie, va avea loc și o dezbatere dedicată operei lui Paul Neagu. În ultimii ani, artistul româno-britanic a fost adus în atenția publicului internațional prin intermediul unor expoziții de amploare la Geneva sau Liechtenstein.
În 2019, Tate Modern din Londra l-a inclus pe Paul Neagu în expoziția de grup intitulată „Performer & Participant”, expoziție care a putut fi vizitată mai bine de trei ani. În plus, două dintre lucrările de artă publică ale lui Paul Neagu: „Starhead” şi „Edgerunner” sunt instalate în Marea Britanie. Paul Neagu (1938, București – 2004, Londra) a fost un sculptor, pictor, performer, profesor și poet româno-britanic. El a contribuit definitoriu la dezvoltarea artei conceptuale în Marea Britanie și, după 1990, și în România.