Jurnal românesc – 25.05.2020
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat că intenţionează să meargă în Italia şi Spania pentru a discuta cu românii care lucrează în aceste state despre condiţiile de muncă şi calitatea vieţii. Când se vor ridica restricţiile de acces pe piaţa muncii ale muncitorilor în Italia, îmi pregătesc o deplasare acolo pentru a discuta cu românii noştri. Urmează Spania, a anunţat ministrul. Ea a spus că are în vedere schimbarea legislaţiei din România cu privire la activitatea Agenţiilor de Plasare a Forţei de Muncă.
Sorin Iordan, 25.05.2020, 11:51
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat că intenţionează să meargă în Italia şi Spania pentru a discuta cu românii care lucrează în aceste state despre condiţiile de muncă şi calitatea vieţii. Când se vor ridica restricţiile de acces pe piaţa muncii ale muncitorilor în Italia, îmi pregătesc o deplasare acolo pentru a discuta cu românii noştri. Urmează Spania, a anunţat ministrul. Ea a spus că are în vedere schimbarea legislaţiei din România cu privire la activitatea Agenţiilor de Plasare a Forţei de Muncă.
Este adevărat, 15% din totalul românilor pleacă prin agenţii de plasare a forţei de muncă, dar acest lucru nu înseamnă că nu văd anumite măsuri necesare la nivelul acestor entităţi, pe care le doresc responsabile şi în strânsă colaborare cu instituţiile în domeniu pentru a ne asigura că, înaintea plecării din ţară, românii sunt bine informaţi în legătură cu prevederile contractuale, a explicat Violeta Alexandru. Şefa de la Muncă s-a deplasat în Germania în perioada, 18 – 20 mai, unde s-a întâlnit cu omologul german, Hubertus Heil, cu ministrul federal al Alimentaţiei şi Agriculturii, Julia Klockner, şi a vizitat câteva ferme unde lucrează mai mulţi români. Violeta Alexandru a anunţat, recent, că a avut un dialog telefonic cu ministrul Muncii din Spania, Jose Luis Escriva, despre contractele de muncă semnate de lucrătorii români, şi că pregăteşte o discuţie şi cu Ministerul Muncii din Franţa.
277 de români au revenit sâmbătă seara în ţară din Franţa şi Marea Britanie cu două curse aeriene speciale operate de compania Tarom, transmite Ministerul Afacerilor Externe. Între cei 140 de români repartiaţi de la Paris se află studenţi Erasmus, persoane ale căror contracte de muncă au fost reziliate, turişti aflaţi în tranzit şi medici rezidenţi care şi-au desfăşurat stagiul în Franţa. MAE informează că prin intermediul cursei aeriene Bucureşti – Paris a fost facilitată întoarcerea acasă pentru 76 de cetăţeni francezi care se aflau pe teritoriul României. Zborul Londra-Bucureşti a adus acasă 137 de conaţionali, între care studenţi, persoane spitalizate, persoane fără adăpost şi lucrători sezonieri din Insula Jersey. Ministerul de Externe transmite că zborurile fac parte dintr-o campanie extinsă de repatriere a românilor aflaţi în străinătate şi care au fost afectaţi de măsurile de restrângere a transportului aerian adoptate în contextul pandemiei de COVID-19.
În cadrul acestui demers, o aeronavă Tarom a transportat vineri, pe ruta Malaga – Bucureşti, 162 de români între care s-au aflat şi două cazuri medicale. De asemenea, 92 de cetăţeni români, inclusiv muncitori sezonieri, au fost repatriați sămbătă din Germania cu un zbor pe ruta Nurnberg-Frankfurt-Cluj-Napoca. Alţi 125 de români, membri ai echipajelor unor vase de croazieră, au revenit acasă în acest weekend. 45 au fost transportaţi din Thailanda şi se aflau pe mai multe vase de croazieră blocate în rada portului Manila, din Filipine, iar 80 au fost repatriaţi din Mexic şi se aflau la bordul unor nave ancorate în Puerto Vallarta. Ministerul de Externe îşi reînnoieşte apelul adresat românilor aflaţi temporar în străinătate să verifice informaţiile publicate pe pagina sa de internet www.mae.ro, precum şi pe paginile de internet ale misiunilor diplomatice şi ale oficiilor consulare ale României.
Şcoala Junimea română din Montreal a lansat concursul de pictură și compuneri Tinere talente, transmite site-ul accentmontreal.com. Iniţiativa marchează atât finalul de an şcolar, cât şi a data de 1 iunie – Ziua Internațională a Copilului. Organizatorul spune că scopul acestui concurs este promovarea și susținerea tinerilor artiști și scriitori cu vârsta cuprinsă între 4 și 18 ani. Lucrările pot fi trimise la adresa contact@junimearomana.com până cel târziu la data de 30 mai. Acestea trebuie însoțite de o scurtă descriere a artistului şi de o prezentare a creaţiei înscrise în competiţie. Operele câștigătoare vor fi anunțate și puse în valoare pe site-ul școlii www.junimearomana.com. De asemenea, instituţia de învăţământ din Montreal anunţă că, în această perioadă, oferă cursuri online de limba română, arte plastice, arte marţiale şi șah.
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni le propune conaţionalilor aflaţi în străinătate un dialog despre solidaritate. Astfel, cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, sărbătorită la 31 mai, instituţia îi invită pe românii din diaspora şi din comunităţile istorice să descrie, în materiale video, fotografii sau sub forma unui text, exemplele de solidaritate pe care le-au trăit sau la care au asistat. Mărturiile pot fi trimise până la data de 27 mai, prin mesageria paginii de Facebook a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Materialele vor fi publicate de Ziua Românilor de Pretutindeni. De asemenea, DRP invită pe 31 mai, de la ora 18.30 (ora României), la un spectacol transmis live de la Opera Naţională Bucureşti, care poate fi vizionat online la adresa www.operanb.ro.