Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Jurnal Românesc – 25.04.2022

Numărul transferurilor de bani din diaspora către România va creşte cu aproximativ 15%, în aprilie, comparativ cu datele din luna anterioară, arată estimările unei companii specializate în transferuri internaţionale de bani.

Jurnal Românesc – 25.04.2022
Jurnal Românesc – 25.04.2022

, 25.04.2022, 13:16

Numărul transferurilor de bani din diaspora către România va creşte cu aproximativ 15%, în aprilie, comparativ cu datele din luna anterioară, arată estimările unei companii specializate în transferuri internaţionale de bani.


Conform unui studiu realizat de TransferGo, preluat de Agerpres, motivul principal pentru care românii din diaspora trimit în mod regulat bani în ţară este acela de a îşi susţine familia şi rudele rămase acasă (70%), în timp ce pentru 25% scopul este de a economisi într-un cont din România.

Comparativ cu anul precedent, în 2021, compania a înregistrat o creştere cu 30% a transferurilor efectuate către România din ţările nordice şi Germania, ceea ce indică faptul că mulţi români s-au orientat în ultimii doi ani către ţări cu o situaţie politică şi economică mai stabilă”.


Potrivit datelor colectate de TransferGo, ca urmare a unor evenimente internaţionale, precum Brexit sau pandemia COVID-19, o pondere de 15% dintre clienţii platformei şi-au schimbat deja adresa de reşedinţă din Regatul Unit cu una dintre ţările nordice sau Germania, iar un număr considerabil de români s-au întors în aceeaşi perioadă din Marea Britanie, cu intenţia de a se reloca ulterior într-o ţară cu o situaţie mai stabilă, unde pot câştiga venituri mai mari.


Cât priveşte estimările pentru luna aprilie, reprezentanţii companiei anticipează o creştere cu circa 15% a numărului transferurilor de bani către România din partea conaţionalilor plecaţi în străinătate.



Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și Ambasada României în Republica Serbia, în demersul de menținere, promovare și afirmare a identității naționale românești în străinătate, au donat o serie de bunuri cu valoare identitară organizațiilor și asociațiilor românilor de pretutindeni, notează ziarul Libertatea din Pancevo. Donațiile au fost acordate prin proiectul Promovarea valorilor culturale românești și a simbolurilor naționale”. Printre cei care au primit donații sunt și Societatea Cultural-Artistică Veselia” și Centrul Cultural Infinitum” din Glogoni.


Donația primită de către Societatea Cultural-Artistică Veselia” constă în cinci ștergare cu motive tradiționale, 14 ii tradiționale pentru băieți și 14 ii tradiționale pentru fete. După cum a menționat Dorel Marianu, dirijorul orchestrei SCA Veselia” și managerul de relații publice al societății amintite, iile corespund copiilor cu vârste cuprinse între șase și nouă ani, zece și paisprezece ani și celor între cincisprezece și optsprezece ani.


Ștergarele cu motive tradiționale vor fi folosite pentru expoziții, atât pentru cele organizate în cadrul Zilelor Românilor la Glogoni, cât și în cadrul participărilor SCA Veselia” la alte manifestări. De altfel, potrivit reprezentantului societății, Dorel Marianu, proiectele pentru organizarea, în septembrie, a celei de-a XI-a ediții a Zilelor Românilor la Glogoni”, au fost deja depuse.



În regiunea Cernăuți continuă să sosească zilnic sute de refugiați din regiunile grav afectate din cauza războiului ruso-ucrainean. Ucrainenii care s-au refugiat în satele din nordul Bucovinei, dar și în orașul Cernăuţi, au primit zilele acestea ajutoare din partea Patriarhiei Române şi misiunii Sociale Diaconia de la Chişinău, anunță BucPress. Este vorba despre, 12 tone de produse alimentare, de igienă, dar şi de chituri de cazare. Donaţiile sunt mai mult decât binevenite atât pentru sutele de refugiaţi din estul Ucrainei, dar şi pentru românii din nordul Bucovinei, pentru care viaţa devine tot mai grea din cauza războiului.


Cele 12 tone de produse alimentare şi de igienă au fost transportate cu un convoi special de maşini organizat de Patriarhia Română împreună cu Federaţia Filantropia din Bucureşti.

De asemenea, grație eforturilor depuse de Liga Tineretului Român Junimea” din regiunea Cernăuți și a partenerilor din Chișinău și București, zilele trecute au ajuns la parohiile românești din unele sate ale regiunii Cernăuți 14,5 tone de produse alimentare.


De aceste donații venite din partea Patrarhiei Române, a Federației Filantropia din București și a Misiunii sociale Diaconia” se vor bucura refugiaţii ucraineni adăpostiţi în localitățile Cupca, Ciudei, Buda-Mică, Valeni, dar și cei din suburbia Horecea a orașului Cernăuți. De la începutul războiului și până în prezent în regiunea Cernăuți au sosit peste 100 de mii de refugiați din regiunile Kiev, Harkiv, Herson, Mykolaiv, Donețk, Lugansk, dintre care peste 25 de mii sunt copii.



Expoziţia de grup Predicţiile Pământului”, dedicată provocărilor ecologice prin viziunea şi creaţiile mai multor artişti, este deschisă la ICR Paris până pe 15 mai 2022.


Curatorul expoziţiei, Mihai Zgondoiu, a reunit 14 artişti români care expun la galeria Macadam a ICR Paris cugetările filozofice şi artistice pe care le resimt asupra tematicilor ecologice. Expoziţia Predicţiile pământului” cuprinde desene, video-art, instalaţii, sculptură, într-un demers estetic eclectic conceput ca un laborator de cunoştinţe şi interogări despre viitorul planetei.


Artiştii expuşi: Elena Adorian, Cătălin Burcea, Sergiu Chihaia, Ciprian Ciuclea, Claudiu Cobilanschi, Ștefan Radu Crețu, Liviu Epuraș (EPV), Lazlo Forrai, Cosmin Paulescu, Dan-Raul Pintea, Bogdan Rața, Marilena Oprescu Singer (Saint Machine), Florin Stefan, Iulia Toma, studenţi UVT Arte şi UNArte.


Evenimentul organizat de ICR Paris este deschis publicului larg între 15 aprilie şi 15 mai, marcând astfel atât Ziua Internaţională a Pământului (22 aprilie), cât şi Ziua Mondială de Acțiune pentru Climă (15 mai).




RadioRomaniaInternational · Jurnal Românesc – 25.04.2022



Jurnal românesc
Jurnal românesc vineri, 20 decembrie 2024

Jurnal românesc – 20.12.2024

Evenimentele de la Zagreb, Rijeka si Split au fost organizate în parteneriat cu Ambasada României în Croația, Facultatea de Filosofie Zagreb,...

Jurnal românesc – 20.12.2024
Jurnal românesc
Jurnal românesc joi, 19 decembrie 2024

Jurnal românesc – 19.12.2024

În intervalul 20 decembrie 2024 – 7 ianuarie 2025, circulaţia pe Podul Dunării va fi reorganizată temporar, iar traficul va fi permis pe...

Jurnal românesc – 19.12.2024
Jurnal românesc – 18.12.2024
Jurnal românesc miercuri, 18 decembrie 2024

Jurnal românesc – 18.12.2024

În noaptea de 31 decembrie 2024 spre 1 ianuarie 2025 şi în ziua de Anul Nou, să înălţăm rugăciuni de mulţumire lui Dumnezeu (Te-Deum)...

Jurnal românesc – 18.12.2024
stiri-jurnal-romanesc-alb
Jurnal românesc marți, 17 decembrie 2024

Jurnal românesc – 17.12.2024

Recepţia organizată, pe 16 decembrie, de Ambasada României la Dublin cu ocazia Zilei Naţionale a fost dedicată Revoluţiei române din decembrie...

Jurnal românesc – 17.12.2024
Jurnal românesc luni, 16 decembrie 2024

Jurnal românesc – 16.12.2024

Coregrafia face parte dintr-o reflecție artistică continuă a coregrafului asupra crizei climatice și a biodiversității și explorează relația...

Jurnal românesc – 16.12.2024
Jurnal românesc vineri, 13 decembrie 2024

Jurnal Românesc – 13.12.2024

Institutul Cultural Român de la Viena marchează, în perioada 11 decembrie – 14 ianuarie, împlinirea a 35 de ani de la Revoluția română...

Jurnal Românesc – 13.12.2024
Jurnal românesc joi, 12 decembrie 2024

Jurnal românesc – 12.12.2024

Miniştrii de interne din ţările membre ale Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles, au aprobat, joi dimineaţa, aderarea României şi Bulgariei...

Jurnal românesc – 12.12.2024
Jurnal românesc miercuri, 11 decembrie 2024

Jurnal românesc – 11.12.2024

Decizia urmează să fie luată, joi, la Bruxelles, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, unde, pentru a putea fi adoptată, are...

Jurnal românesc – 11.12.2024

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company