Jurnal românesc – 25.04.2017
România Internațional, 25.04.2017, 12:10
Senatul a votat, luni, noua componenţă a conducerii Institutului Cultural Român, Liliana Magdalena Ţuroiu, susţinută de PSD, urmând să conducă ICR în următorii patru ani. Vicepreşedinţi au fost alesi Mirel Taloş din partea ALDE şi Krizbai Bela Dandin partea UDMR. Liliana Ţuroiu este creatoare de modă, cadru didactic al Universităţii de Arte din Bucureşti şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
Poliţiştii români de frontieră aflaţi în misiune FRONTEX în cadrul Operaţiunii Maritime Comune „EPN POSEIDON SEA”, au salvat 52 de persoane, dintre care 13 copii, care erau pe o ambarcaţiune ce risca să se scufunde în apele Mării Egee. Persoanele salvate au fost transportate în Portul din Chios şi predate în siguranţă autorităţilor elene, pentru efectuarea procedurilor specifice. Persoanele provin din Siria, Kuweit, Arabia Saudită şi Palestina. De la începutul detaşării în Grecia (ianuarie 2017), alături de echipajele celorlalte nave aparţinând statelor membre ale UE, detaşate de Agenţia Frontex în Grecia, în cadrul acestei operaţiuni poliţiştii de frontieră români de pe nava Gărzii de Coastă au salvat 676 de persoane care se aflau în pericol, la bordul unor ambarcaţiuni de mici dimensiuni, în apele teritoriale elene.
Tinerii interesaţi de o carieră în administraţia publică centrală se pot înscrie, până la 9 mai, în Programul Oficial de Internship al Guvernului României. Programul este destinat românilor cu vârsta maximă de 25 de ani, studenţi sau recent absolvenţi ai unei universităţi din România ori din afara ţării.. Rezultatele vor fi anunţate pe 26 iunie. Ediţia aniversară a Programului ediţia a V-a se va desfăşura în intervalul 17 iulie – 18 septembrie şi pune la dispoziţia tinerilor interesaţi 100 de poziţii de intern în peste 75 de domenii de studii. Participanţii vor beneficia de o bursă în cuantum de 1.000 RON/lună pentru amortizarea costurilor de subzistenţă în cele două luni ale stagiului, în condiţiile în care vor lua parte la activităţile comune sau specifice instituţiei-gazdă cel puţin 6 ore/zi. Anul acesta, la Program s-au alăturat Guvernului României alte 51 de instituţii-gazdă. De asemenea, datorită succesului înregistrat în ediţiile anterioare, Executivul va oferi expertiză în organizarea programelor de internship, inclusiv în administraţia publică locală.
In acest an Programul „ARC” de tabere în România, destinat elevilor şi tinerilor români de pretutindeni, va fi organizat în Centrele de Agrement din Sulina, judeţul Tulcea (27 Iunie – 8 August ) şi Oglinzi, judeţul Neamţ (26 Iunie – 26 Iulie), în serii consecutive de câte şapte zile. Înscrierile se pot face până la data de 1 mai, la misiunile diplomatice sau la adresa de email: taberearc@mprp.gov.ro. Pentru grupurile din Diasporă au fost alocate 600 de locuri iar organizatorii vor suporta cheltuielile de cazare şi masă. Grupurile se vor constitui cu sprijinul misiunilor diplomatice şi al mediului asociativ respectând următoarele criterii: participanţii sunt români din strainătate cu vârsta cuprinsă între 10 ani şi 18 ani; participă pentru prima dată la programul „ARC”; au cunoştinţe de limba română; sunt câştigători ai olimpiadelor/concursurilor naţionale şi internaţionale sau au rezultate bune la învăţătură; au rezultate şi aptitudini deosebite în sport, muzică, arte plastice, au rezultate desebite în promovarea identităţii româneşti. Pentru grupurile care se vor constitui în Diaspora este obligatoriu ca grupul să se constituie din minimum 9 copii, să fie însoţit de un adult, care îşi va asuma responsabilitatea pentru siguranţa acestora..